za23102021

Back U bevindt zich hier: Start > Algemeen > Filmen - Een prachtige hobby

Filmen - Een prachtige hobby

Indien u in het bezit bent van een videocamera, of vroeger met super 8 film hebt gewerkt, weet u dat filmen een prachtige hobby is. filmen
Het maken van filmopnamen is een leuke bezigheid. Het wordt natuurlijk nog mooier als de opgenomen beelden resulteren in een gemonteerde film die u met trots kunt vertonen aan familie en kennissen. Maar dan wordt het wat complexer. U dient met een PC en een montageprogramma overweg te kunnen. Hoe monteer je van een reeks opgenomen scènes een goed lopend en boeiend verhaal? U wilt misschien titels, muziek en commentaar aan de film toevoegen. Dan is het fijn als je wat mensen om je heen hebt die je kunnen helpen.Wordt daarom lid van een amateur videoclub in uw omgeving.
U treft daar medehobbyisten die hun films met de clubbeamer vertonen op een groot scherm. Door regelmatig werk van anderen te zien en hier over te praten, leert men van alles op het gebied van cameravoering, montage en geluidsafwerking. Leden helpen elkaar bij het kiezen van een camera en computermontage systeem en assisteren bij het opstarten en bedienen van uw montagesysteem. In de meeste clubs worden ook regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden gegeven.
Gerenommeerde amateur-filmers uit Nederland en België worden uitgenodigd om hun werk te vertonen en hierover te vertellen. Er zijn werkavonden waarbij in groepjes filmopnamen worden gemaakt of een demonstratie wordt gegeven van een technisch onderwerp.
Sommige leden zijn lid van een videoclub om er iets op te steken ter verbetering van hun privé films. Anderen willen graag hun films ook buiten de eigen kring vertonen en hierover van gedachten wisselen. Weer anderen vormen met een aantal leden een team om samen een documentaire of korte speelfilm te maken. Voor filmers, die dit willen, bestaat de mogelijkheid met hun films deel te nemen aan clubwedstrijden en filmfestivals op regionaal en landelijk niveau. Het activiteiten programma van de clubbijeenkomsten wordt zodanig op dit zeer gemêleerd gezelschap afgestemd dat allen aan hun trekken komen.
 
flamengo salsa jpg foto learning to fly 02 jpg foto ramp 02
        

Ook bij amateurfilmers een scala aan filmcategorièn

Familiefilm

jpg foto trouwfilm 02

Gebeurtenissen in gezin of familie zoals verjaardagen, huwelijksfeesten, spelende (klein)kinderen, uitvoeringen op school, diploma uitreikingen en verbouwingen

Vakantiefilm

 jpg foto guatemala 02

Films over reis en verblijf, maar ook over uitstapjes naar omliggende bezienswaardigheden.

Reportage en documentaire

 jpg foto brab dag 02

Videoverslagen over bijvoorbeeld bloemencorso, gildendag, muziekfestiviteit, koninginnedag, een productieproces en werking van wind- en watermolen. Maar ook films waarin de hoofdpersoon van de film en/of de maker een visie geeft over onderwerpen als kunst, samenleving en politiek

Speelfilm

 jpg foto eendagsvliegen 02

Het is een uitdaging om samen met clubleden en spelers een verhaal te bedenken en hiervan een korte speelfilm te maken.

Natuurfilm

 jpg foto natuur 02

Met eindeloos geduld wachten op het juiste moment om bijvoorbeeld vogels, vlinders, herten en slangen in beelden te vangen.

Muziekfilm

 jpg foto bluegrass 02

Het filmen van het optreden van een band, koor of orkest met meerdere camerastandpunten.

Animatiefilm

 jpg foto frans hoofd 021

Het beeld voor beeld creëren van een tekenfilm, poppenfilm of 3D computeranimatie film.