za23102021

Back U bevindt zich hier: Start > Nieuws > Uitslag en Juryrapporten BFM 2021

Uitslag en Juryrapporten BFM 2021

In de week van 11 t/m 18 april hebben we weer kunnen genieten van de beste amateurfilms van Noord-Brabant van het afgelopen jaar.

De winnaars en genomineerden voor de NOVA Nationale Filmmanifestatie zijn:

Plaats Titel Makers
1 Sporen Tiny Vermeer
2 Zoete lieve Rens,Engelen,Houth.
3 Cool Christ van Liempt
3 Konijn wil vliegen Hans van Hest, Mila Demmers, Eef Ebing

Titel: Een reis door Nieuw Zeeland          Genre: Reisfilm

Maker: Bert Berkhout          Lengte: 10 min

Het is een verslag van een groepsrondreis door dit land. We volgen de reis langs de route die in de introductie op de landkaart wordt aangegeven. We gaan van plek naar plek zoals de reis is verlopen. We missen een intro en ook een afsluiting. En met het gezelschap wordt geen kennis gemaakt.

Wel zien we in de films van alles. We komen in de stad, o.m. Wellington. Maar ook de natuur komt aan bod, zoals de waterval, de zee, de zeeleeuwen. En we gaan ook de bergen in. De Maori’s laten hun volksgebruiken aan ons zien.

We zien dat er veel uit de hand is gefilmd. De camerabewegingen worden niet altijd afgemaakt. Jammer dat er soms foto’s worden gebruikt, die ook niet altijd scherp zijn. De vele natuuropnamen zijn mooi. Zo zien we diepte door een onderwerp op de voorgrond. De voice-over is duidelijk en goed gedoseerd. Het livegeluid is behouden en de muziek is ondersteunend.

We zagen een leuk vakantieverslag vooral voor de deelnemers.


Titel: Cool      Genre: Reportage

Maker: Christ van Liempt  Lengte: 10 min

We zien een verslag van het plaatsen van een koelinstallatie op het dak van een bedrijf.

De film begint bij de opbouw van de kraan, die de units op het dak moeten plaatsen. Het verdere verhaal in de film is de volgorde van de werkzaamheden. De toelichting wordt afwisselend gegeven door de diverse medewerkers die aan deze klus meewerken. Het is goede keuze om de medewerkers hier zo in te betrekken. Het maakt het proces voor de kijker daardoor duidelijker.

We zien soms spectaculaire beelden opgenomen uit meerdere standpunten. En dat  houdt de kijker goed vast. De medewerkers komen betrokken over en vertellen kort en duidelijk hun verhaal. De tilt up met de drone is een mooie aanvulling. De geluidslaag is goed geregeld. De interviews zijn duidelijk verstaanbaar. De muziek is passend. Het is een goede montage, waarin de beelden in een goede volgorde zijn gemonteerd.

Dit verslag is een mooie promofilm vooral voor alle partijen die hieraan hebben meegewerkt.


Titel: Zoete lieve      Genre: Documentaire

Maker: Riet Rens, Rika Houthuijsen, Tineke Engelen          Lengte: 13 min

In deze documentaire volgen we verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van Zoete Lieve Gerritje in Den Bosch.

Dit gebeurt aan de hand van de reis naar Den Bosch gevolgd door een wandeltocht door de stad. Dit is leuk gedaan door middel van sprekende beelden, ondersteund met o.m. historische beelden. Het is een originele vondst gegoten in soort speelfilm. Het verhaal leidt steeds dieper in de geschiedenis tot we uitkomen in de kathedraal.

De hoofdrolspeler speelt zijn rol prima. We zien veel wisselingen in camerastandpunten en beelduitsneden. De montage is verzorgd in een combinatie van eigen opnamen, historische beelden, foto’s en animaties. Er is veel livegeluid aangevuld met een goede muziekmix.

Dit is een geslaagde poging om het verhaal te ontrafelen en zo aan de kijker voor te schotelen.


Titel: Sporen Genre: Documentaire        

Maker: Tiny Vermeer          Lengte: 12 min

De trotse eigenaar van een historische boerderij laat zijn passie zien. Dit gecombineerd met het historische verhaal over de mensen die hier in vroegere tijden hebben gewoond. Ze hebben hun sporen op deze wijze achter gelaten. Dit refereert naar de titel van de film.

Het is een parallel montage. De eigenaar vertelt en de voice-over geeft verder historische informatie over de ontwikkeling van de boerderijen. Dan zien we de lopende man die vaker in beeld komt en die uiteindelijk de koper blijkt te zijn. Verder vertelt de voice-over afwisselend over de historie van boerderijen. Deze informatielijnen worden goed gecombineerd.

De opnamen zijn mooi en er is een goede beeldwisseling. Ook de animaties zijn goed gekozen. De commentaarstem klinkt prettig en is goed verstaanbaar. De muziek is passend en de montage is verzorgd.

Zo zagen we een mooie film over een stuk cultureel erfgoed als drager van ons verleden. En de boodschap om er zorgvuldig mee om te gaan.


Titel: Aangespannen dagen         Genre: Reportage

 Maker: Joop Mohr                          Lengte: 13 min

We zagen een uitgebreid verslag van een paardenconcours, waarbij een wedstrijd wordt gehouden tussen de menners met paard en wagens.  We zien de opbouw van het parkoers .En ook dat de paarden een vaardigheidsproef moeten afleggen. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de diverse voorbereidingen.

De voice-over vertelt het verhaal omtrent de gebeurtenissen tijdens deze dagen. Dit wordt goed afgewisseld met enkele gesprekken. Wel worden interviews met de deelnemers gemist. Evenals de prijsuitreiking. Het einde komt dan ook wat plotseling.

De cameravoering is goed en toont ons afwisselende beelden. De cameraman heeft oog voor detail en voor amusante beelden. Wel blijven we steeds wat op afstand. We komen te weinig dicht bij de deelnemers en bij hun paarden. Ook mis je soms een 2e camera, die de gebeurtenissen spannender hadden kunnen maken. Toch zien we veel spectaculaire beelden van de wedstrijden. Er is veel lifegeluid en dat combineert mooi met de beelden.

Het is onderhoudende film van een mooie sport. En voor de organisatie een mooie promotiefilm.


Titel: ’s Hertogenbosch en het water    Genre: Documentaire

Maker: Ruud Scheidel                  Lengte: 9 min

De film toont ons hoe het oppervlakte-water zowel vriend als vijand van de stad is geweest.

Het is een informatieve film over hoe de stad door de eeuwen heen met het water om ging. Het water is soms de vriend, maar ook de vijand van de stad. Het is een compleet verhaal, waarvoor een goede research is gedaan. We krijgen een duidelijke uitleg omtrent waterbeheer, waarbij regelmatig animaties en plaatmateriaal is gebruikt.

De opnamen bestaan afwisselend uit de eigen opnamen, historische kaarten en foto’s. Het eigen camerawerk is van goede kwaliteit, maar er zijn wel veel totalen en halftotalen. De geluidsband is afwisselend. Er is goed commentaar, naast livegeluid en toegevoegde muziek. De montage is verzorgd, maar soms staan de beelden wel wat lang. En had er meer vaart in kunnen zitten.

We zagen een informatief verslag, waaruit een goede voorbereiding duidelijk tot uitdrukking komt.


Titel: Plankenkoorts           Genre: Reportage

Maker: Peter van den Berg           Lengte: 9 min

De film gaat over de surfsport en vooral het plezier dat de deelnemers hierin hebben. De titel zet de kijker even op een verkeerd spoor en is daarmee leuk gevonden.

We zien steeds spectaculaire beelden vanuit vele standpunten in willekeurige volgorde. We krijgen daarmee wel een goede indruk van de sport en de deelnemers. Een van hen vertelt ons verdere achtergronden. Halverwege de film nemen we een kijkje in de werkplaats en krijgen de nodige uitleg over het maken van planken. Dit deel is wat traag t.o.v. de eerdere beelden. En ook wat statisch.

We zien mooie opnamen vanuit meerdere standpunten. Ook die vanaf de mast en van laag op de plank zijn prima gekozen. De drone verhoogt verder het kijkplezier. En de slow motion is een mooie toevoeging.

Alle opnamen zijn scherp met goed gekozen kaders. De actieve muziek past mooi bij deze beelden. Zo zagen we een film, waarin de passie voor deze sport goed naar voren komt.


Titel: Dood Spoor   Genre: Reisverslag

Maker: Cor Claassens                   Lengte: 13  min

We zagen een verslag van een meerdaagse bergtocht door een vriendengroep in moeilijke omstandigheden. Middels kaarten wordt duidelijk aangegeven waar we zijn en waar we naar toe gaan. In de voice-over horen we de ervaringen van één van de deelnemers. Helaas moest de tocht wegens de weersomstandigheden worden afgebroken. De titel is dan ook juist gekozen.

Het is een nogal persoonlijke film en daardoor wordt deze als wat lang ervaren. Van andere deelnemers hoor je te weinig over hun ervaringen. De beelden in de volle hutten geven aan dat er meerdere groepen deze wandeling durven te nemen. Ook de kijker komt steeds in spanning of de opdracht al dan niet lukt.

We zien steeds mooie opnamen in totalen en halftotalen, zowel tijdens de wandeltocht als bij de binnenopnamen. Bijzondere standpunten verhogen het kijkgenot. Het geluid is overwegend het livegeluid. En soms is passende muziek toegevoegd.

Het is een verslag van een spannende gebeurtenis die nog sterker was overgekomen als meer deelnemers aan het woord waren geweest.


Titel: Bever in de Loonse Waard Genre: Natuurfilm

Maker: Mila Demmers        Lengte: 7   min

We maken een wandeling met de boswachter op zoek naar de bever in een voormalig zandwingebied langs de rivier de Maas. Het verhaal wordt door deze boswachter op persoonlijke wijze verteld. Zo maken we goed kennis met dit gebied  van en van het ontstaan van deze waard en het belang van de bever hierin. Wat de boswachter vertelt kom ook steeds op het juiste moment in beeld. De film eindigt wel een beetje abrupt.

We zien afwisselend totaalbeelden, maar ook mooie close-ups. Helaas zien we geen close-ups van de bever zelf. Ook zien we wat weinig van de beverburcht.

We horen alleen het livegeluid. Het is goede keuze om geen muziek toe te voegen, waardoor we het livegeluid van boswachter en de natuur goed tot zijn recht komt.

Het is een mooie natuurfilm die goed op lengte is en op natuurlijke wijze wordt gebracht.


Titel: Madagaskar   Genre: Reisverslag

Maker: Joop Verburg         Lengte: 7  min

We zien beelden van een vakantiereis in 2004, dat later opnieuw is gemonteerd. We zien wel een kaartje met de route. Maar in de film weten we niet precies waar we zijn. Er worden diverse opnamen getoond, maar missen een verhaallijn in de film. Zo komen we in dorpen en in nationale parken. Maar weten niet wat het één onderscheidt van het ander.

De maker staat open voor de bevolking. Zo komen we dicht bij de mensen, die de maker steeds van dichtbij heeft gefilmd. De close-ups van kinderen zijn goed gevonden. En dit vergroot de betrokkenheid bij de film. Soms lijkt het wel te veel poseren en dat is dan minder natuurlijk.  Er is commentaar, maar dat komt wat zacht en minder duidelijk over. De vrolijkheid van de mensen is goed overgebracht. Het einde is wat vreemd: we zien de ondergaande zon, waarna de film nog even verder gaat eerdat de aftiteling komt.

Er is uiteraard uit de hand gefilmd en dat is vaak zichtbaar. We horen goed het livegeluid. De muziekkeuze is goed, maar staat soms wat hard; de stem is daardoor soms niet goed verstaanbaar.

De kwaliteit van de beelden is matig. Toch kregen we leuke inkijk in het leven op dit eiland.


Titel: Tuintje van de Wijk   Genre: Natuurfilm

Maker: Koos Wijling           Lengte: 14  min

We zien een bloementuin, gewoon in de buurt, bekeken vanuit het perspectief van een bij.

Een drone brengt ons van hoog uit de flat naar een prachtige tuin. En daar worden we door de bij rondgeleid. We gaan langs de vele bloemen en zien daardoor de hele tuin met veel mooie close-up opnamen. Deze wijze van weergeven is zeker een originele vondst.

Alles is gefilmd vanuit het standpunt van de bij. De camera is stabiel, maar niet altijd even scherp. Extreme close-ups  en bijzondere camerastandpunten zijn goed gebruikt. Het commentaar is wat binnensmonds en niet altijd goed te verstaan. De vioolmuziek is zeker passend bij de film, maar is soms wat heftig bij deze rustige natuurbeelden.

Op den duur zien we steeds vergelijkbare beelden. De film had dan ook wat korter gesneden kunnen worden. Ook ontbreekt er een structuur in het verhaal.

Samenvattend is het een mooie natuurfilm die dicht bij huis is opgenomen en zeker op een originele wijze aan ons wordt getoond.


Titel: Lago Maggiore          Genre: Reisverslag

Maker: Henny van der Burgt                    Lengte:  8 min

Als onderdeel van een vakantie toont de maker ons al het moois wat in de stad, rond het meer en op het eiland is te zien. Dat gebeurt in een volgorde zoals de reis is verlopen. Middels de voice-over wordt ons het nodige toegelicht.

De begintitel is mooi en d.m.v. het kaartje weten we steeds waar we zijn. We zien dan veel beelden van de stad, van het water, het kasteel, interieurs en van de vele toeristen zoals we dat gewend zijn. Mooi om dit allemaal te zien. Er zit ook vaart in de film, waardoor de aandacht goed wordt vastgehouden.

We zien mooie en frisse opnamen. Wel zijn het veel totaalbeelden. De drone-opnamen zijn een aantrekkelijke toevoeging. Het is vlotte montage waardoor de aandacht goed wordt vastgehouden en we veel te zien krijgen. Het commentaar is goed gedoseerd en wordt middels de voice-over veelal duidelijk gesproken. De muziekkeuze is goed, maar domineert soms wat.

Dat dit een prachtig meer is, met een mooie omgeving, heeft deze film bevestigd.


Titel: Patan, 4 jaar na dato            Genre: Documentaire

Maker: Gé de Neef  Lengte: 10  min

Het is een documentaire over de gevolgen van de aardbeving in Patan in Nepal in 2015 en over de restauratie van de diverse gebouwen.

We volgen een plattegrondkaartje met de diverse gebouwen die we achter elkaar bezoeken. Daarbij wordt de schade getoond en het langzame herstel er van. Er worden foto’s gebruikt van de periode van vóór ramp om te zien welke schade is aangebracht. Maar we zien ook het moois dat Patan nog meer te bieden heeft. Het verhaal wordt objectief getoond en verder toegelicht middels de voice-over. Het tempo is goed en de film is mooi op lengte.

Het camerawerk is goed stabiel. De toegevoegde muziek is authentiek en past mooi bij de beelden. De geluidsverhoudingen zijn goed geregeld. De montage is rustig en verzorgd; veel korte shots houdt de aandacht vast.

Het verslag is een mooi overzicht van wat er is gebeurd, en hoe en in welk tempo dit wordt hersteld.


Titel: Eerlijke hulp   Genre: Speelfilm

Maker: Cor Claassens       Lengte: 4  min

In deze speelfilm wordt goedbedoelde hulp geboden. Maar het is niet alles wat het lijkt.

De film heeft een lineair verloop, waarin wegens vakantie een tijdelijke thuishulp de huishouding doet voor een bejaarde weduwe. Maar wat voor de één hulp is, is voor de ander een ramp. Er is een duidelijke opbouw: intro, ontwikkeling en afronding.

We zien afwisselend half-totalen en close-ups. En een goed verzorgde montage. De onhandigheid van de thuishulp wordt goed in beeld gebracht. En geeft al een beetje een voorschot op wat er gaat gebeuren.

Er wordt redelijk gespeeld. Het spel van de bejaarde vrouw is naturel, van de hulp iets minder. De muziekkeuze ondersteunt het verhaal. En er komt spanning in de muziek bij het vallen van de vaas. Het geluidseffect bij het vallen van de vaas is goed uitgevoerd.

Het is een leuk kort verhaaltje. Waarbij het plot niet helemaal verrassend is. Er zit vaart in de film en technisch is deze goed uitgevoerd.


Titel: Konijn wil vliegen     Genre: Sprookjesvertelling

Maker: Hans van Hest       Lengte: 10  min

Een kleuterleidster vertelt aan haar kinderen vanuit een sprookjesboek over een konijn dat wil vliegen. Daarbij worden de afbeeldingen uit dat boek tot bewegingen geanimeerd. Dit is een leuke en originele vondst.

De leidster laat de plaatjes steeds zien. En dat activeert de kinderen om de bewegingen ook te proberen. Dat levert een leuk schouwspel op. Zo wordt het boek filmisch tot leven gewekt middels eenvoudige animaties. Het voorlezen gebeurt met passie en er is een mooie interactie met de kinderen.

Het camerawerk is van goede kwaliteit. Dat geldt ook voor de belichting. De kinderen zie je vanuit meerdere standpunten. Bij de leidster is dat wat minder. De betrokkenheid van de kinderen wordt mooi in beeld gebracht. De animaties zijn knap uitgevoerd en de muziek is goed gekozen.

Het is een leuk idee om een kinderboek op een dergelijke wijze tot leven te brengen.


Titel: Kasteel met een knipoog    Genre: Reportage

Maker: Joop Neefs Lengte: 6  min

Bij een reis in de Loirestreek brengen we een bezoek aan een bezienswaardig kasteel, waar de kunst je een knipoog geeft.

We brengen eerst een bezoek aan de grotten waar de stenen voor het kasteel vandaan komen en waar nu een champignonkwekerij is gevestigd.  Vervolgens wandelen we door het kasteel en de tuin. We worden verrast door de vele aanwezige kunst. En de voice-over begeleidt ons bij dit bezoek.

Er is sprake van duidelijk camerawerk. Maar de camera is niet altijd vast bij de bewegingen. Ook is er te veel op ooghoogte gefilmd. Totalen en close-ups worden bij de kunstobjecten en bloementuin goed afgewisseld. De belichting is bij de binnenopnamen goed geregeld.

De muziek- en andere geluidsfragmenten zijn aangepast aan het onderwerp. En veranderen bij wijziging van onderwerp. Het commentaar middels de voice-over is toevoegend en goed te verstaan.

Zo weten we dus dat er langs de Loire veel is te zien voor kunstliefhebbers.


Titel: Familie erfgoed         Genre: Documentaire

Maker: Ruud Scheidel       Lengte: 13  min

De maker toont ons zijn familiegeschiedenis aan de hand van kunstzinnige werken van de familieleden.

Hij heeft veel werken verzameld en deze worden aan ons getoond. In een persoonlijk verteld verhaal maken we zo kennis met deze familieleden. Het zijn o.m. illustraties, litho’s , schilderijen en foto’s die de basis zijn voor deze hobby. De verteller richt zijn bevindingen tot een kennis en zo ontstaat een dialoog tussen 2 mensen.

De personen zitten aan tafel. En wel grotendeels in eenzelfde houding op eenzelfde plek. De rol van de kennis is daarbij wat beperkt. De maker vertelt zijn verhaal vol enthousiasme en in natuurlijke bewoordingen. En alles gebeurt in een goed tempo. Uiteindelijk wordt de film wel als iets te lang ervaren.

Het camerawerk is wat eenzijdig. Veel vanuit eenzelfde standpunt. De verzamelde werken komen duidelijk in beeld. We zien het vaak in close-ups. Soms is dat te veel ingezoomd, waardoor het beeld wat korrelig wordt. Er is zachte muziek  op de achtergrond.

Dit is een aardige manier om een inkijk te krijgen van wat je voorvaderen aan kunst hebben nagelaten.


Titel: Beek met de gouden ochtendglorie        Genre: Natuurfilm

Maker: Trudy van der Flier           Lengte: 2  min

We zien in een korte film mooie natuurbeelden gebaseerd op een gedicht.

Dit gedicht is de basis van de film en wordt voorgedragen middels de voice-over. Daarbij zien we prachtige opnamen van de beek en haar stroming bij zonsopgang. Het zonlicht wordt mooi opgevangen en geven gouden kleuren aan de stenen in de beek en bij de waterrand. Het is maar een kort gedicht en de film is daarmee weer gauw voorbij.

We zien prachtige fotografische beelden van de beek en van de stroming daarvan. Het zonlicht wordt mooi opgevangen als de gouden kleuren op de stenen. De muziek is passend. De voordracht is goed te verstaan en wordt rustig gesproken.

Een film om even kort van te genieten.


Titel: Grote Kerk Breda      Genre: Reportage

Maker: Joop Mohr               Lengte: 19  min

We zien een reportage over de geschiedenis en de architectuur van deze kerk en over het interieur zoals de grafmonumenten van het Huis Nassau.

Het is een uitgebreid verslag van de kerk en alle bezienswaardigheden komen aan bod. De voice-over geeft de toelichting. Soms krijgen we wel wat veel informatie. Het zou leuker zijn geweest als iemand in beeld de toelichting had gegeven. Nu is alles wat afstandelijk. Het interview met de organist is in dat opzicht een goede afwisseling. We komen in alle delen van de kerk en krijgen veel informatie. De maker heeft zeker een goede research gepleegd.

Het commentaar is duidelijk en ter zake doende. Op de achtergrond horen we middeleeuwse muziek. Alleen bij de beiaard, de luidklok en de organist is livegeluid te horen.

We zien keurig camerawerk met veel close-ups. Er zijn rustige camerabewegingen, maar som zijn er te veel pans en zooms, hetgeen soms wat onrustig over komt. Aan de belichting is goed aandacht besteed, zoals bij het shot waar de deur naar de trap openstaat.

Zo kregen we een uitgebreide informatie over dit prachtige monument en zijn rijke geschiedenis.


Titel: Op grote hoogte        Genre: Reportage

Maker: Marijn Mariën          Lengte: 5  min

We gaan mee met de inspectie van de toren van de Lambertuskerk in Wouw. Het bedrijf dat dit gaat uitvoeren zal de restauratie ter hand nemen. De maker mag mee naar boven en heeft daar spectaculaire opnamen gemaakt. Maar ook van beneden af zien we spannende beelden. De uitleg wordt gegeven middels de voice-over.

Het is een korte film en er wordt getoond welke reparaties nodig zijn. Er is niet een echte rode draad, maar we volgen de uitleg van de inspecteurs. En deze tonen achterstallig onderhoud aan. Wat er verder gaat gebeuren zien we niet in deze film.

Het camerawerk is goed verzorgd. We zien stabiele beelden, zowel van beneden als van boven. Er zijn genoeg close-ups, waaruit zichtbaar is welke problemen er zijn. Dit wordt allemaal middels de voice-over goed uitgelegd. Jammer dat we de onderzoekers zo vaak op de rug of van opzij zien.

Ook de geluidsband is goed verzorgt. De muziek blijft mooi op de achtergrond.

Het is leuke korte film van een klein deel van een project.


Titel: s`Hertogenbosch bouwt voort     Genre: Documentaire

Maker: Cor Claassens       Lengte: 10  min

We zien een verslag van de ontwikkeling van de stad vanuit de vroege middeleeuwen tot heden over de ontwikkeling van bouwwerken tot aan de recente stadsuitbreidingen.

Het is een lineaire vertelling over het ontstaan van de stad tot aan het huidige beeld. Alles wordt uitgelegd aan de hand van kaartjes, historische  beelden en huidige opnamen. De voice-over geeft de verdere toelichting. Alles is zorgvuldig voorbereid, waardoor er een compleet verhaal ontstaat. Soms worden we wat overladen met informatie, waardoor je als kijker soms de draad kwijtraakt. Er is een goede research gepleegd, waardoor er een compleet verhaal is ontstaan.

We zien overwegend goed camerawerk. Wel veel totaalbeelden; soms wil je wel eens iets in detail zien. De muziek is wat te nadrukkelijk aanwezig en dat kan van het onderwerp afleiden. Ook de animaties zijn een leuke toevoeging. Jammer dat de tekeningen en oude foto’s niet allemaal even scherp zijn. De voice-overtekst is goed samengesteld en weet ons op het juiste moment te vertellen wat er is te zien.

Zo zagen we een mooie film over het ontstaan en groei van de stad.


Titel: Highlights van Nieuw Zeeland      Genre: Reisverslag

Maker: Ton Lunenberg     Lengte: 10  min

Het is een verslag van een vakantierondreis in dit land. Na een korte introductie geeft de maker een indicatie van hoe de reis gaat verlopen. Op een kaart wordt dit steeds goed aangegeven. De structuur van de film is verder zoals de reis is verlopen. Het is een groepsreis, maar we weten niet wie het gezelschap is. Zo trekken we van plek naar plek. Leuk dat we de reiziger soms ook in beeld zien. Het was nog mooier geweest als hij dan wat had verteld.

We zien veel mooie opnamen. De maker weet de interessante plekken goed te vinden. M.n. de natuuropnamen zijn mooi om te zien. De beelden vanuit de boot zijn zeker mooi. Wel is er veel uit de hand gefilmd. En de beelden zijn niet altijd even scherp. Ook wordt er ter aanvulling gebruik gemaakt van opnamen van derden. Deze zijn verder goed ingepast.

Bij de montage moeten de bewegingen wel worden afgemaakt. De muziekkeuze is goed. De balans tussen livegeluid, tekst en muziek zou wat beter geregeld kunnen worden

We zagen een waardevol verslag van een mooie reis in een bijzonder land.


Titel: O Maria Genre: Speelfilm

Maker: A. van der Starre, T. Engelen     Lengte: 4  min

We zien een korte film, waarin een man via een briefje aan Maria om hulp vraagt om een verloren liefde weer in zijn leven terug te krijgen. Het lijkt er op dat het dit keer weer niet lukt. Maar dat loopt nu anders af. Het is mooi verhaal, kort en goed in beeld gebracht.

We zien mooie, serene beelden in en om het kapelletje. De sfeer en de rust is goed in beeld gebracht. Alles ziet er wat mistroostig uit en een goede afloop lijkt niet te verwachten. Dat lijkt ook nog door de vrouw bevestigd te worden. Maar dat loopt uiteindelijk anders af: eind goed is al goed.

De cameravoering is rustig en er zijn mooie beeldwisselingen. De sfeer is daarmee goed getroffen. De toegevoegde muziek past goed in de sfeer van deze film. Wel staat deze wat hard afgesteld.

Het is een korte speelfilm met op het einde een toch nog verrassende wending.


Titel: Zwarte Woud Genre: Reisverslag

Maker: Henny van der Burgt        Lengte: 7  min

We zien een vakantie-impressie van het Zwarte Woud. Na een fraaie opening en een keurige grafiek brengt de maker ons naar dit gebied. Dan zijn we in de bossen, maar we komen ook in de dorpen om daar enkele bezienswaardigheden te bekijken. Er is geen echte verhaallijn, maar krijgen in een korte tijd veel te zien.

Het verhaal wordt verteld in dialect, hetgeen sfeer verhogend is. En daardoor is het commentaar ondertiteld. In de film worden enkele zaken zoals kerkklokken, een waterval, enz. extra belicht. Waar we zijn, wordt d.m.v. een duidelijke kaart aangegeven. Het is maar een gedeelte van het gebied en daarom is de titel wat ruim.

We zien veelal een rustige cameravoering. En een goede afwisseling in kadrering. Tijdens het lopen zien we een actieve camera.

De geluidslaag is goed verzorgd. De commentaarstem komt prettig over. We horen helaas over het algemeen weinig livegeluid. De passende muziek blijft mooi op de achtergrond.

Zo zagen we in een korte tijd enkele bezienswaardigheden in dit mooie gebied.


Titel: Kleurrijk India Genre: Reisverslag

Maker: Bert Berkhout        Lengte: 12  min

We zien een lange rondreis langs vele bezienswaardigheden in India. Deze reis wordt ons via een landkaart aan ons getoond. De te volgen route wordt steeds in de film aangegeven. We komen op ongeveer 10 plaatsen en zijn dus wel erg kort overal aanwezig. Graag wil je meer weten over wat er bijzonder of anders is dan een andere plek. Je zou wat dieper op zaken in willen gaan. Nu gaan we snel van de ene plek naar de andere en weten niet voldoende wat nu specifiek voor die streek is.

De voice-over vertelt met een rustige stem over wat er allemaal is te zien. Soms wordt er wat veel verteld over wat we al zien. Het camerawerk is meestal goed verzorgd. Er zijn mooie kaders van stadsbeelden, markten en monumenten. Dat alles met een vaste camera. De mensen komen ook goed in beeld. Wel wordt er te veel op ooghoogte gefilmd en dat geeft wat weinig variatie. De gebruikte muziek is wel passend. Bij elke onderwerp horen we weer andere muziek en is daardoor goed ondersteunend aan de beelden.

Het is een mooi reisverslag dat de kijker een goede impressie geeft van wat er daar is te zien.


Titel: Patagonië       Genre: Reisverslag

Maker: Henk Baarens        Lengte: 17  min

We zien een vakantiereis door een voor velen onbekend gebied in het zuiden van Zuid-Amerika. Het is een groepsreis en de rijroute van de bus bepaalt de volgorde in de film. We komen op veel plekken en middels een rustige voice-over wordt alles duidelijk uitgelegd. Een kaartje aan het begin geeft de route aan.

We zien veel van de natuur. Maar het gezelschap blijft steeds op afstand. De toelichting moet ons steeds vertellen waar we zijn en wat we gaan bekijken. De timing van de voice-over klopt niet altijd; je ziet soms wat anders dan de toelichting aangeeft. We zien veel van de landschappen en ook van de dieren. Leuke opnamen zijn er van de pinguïns.

Het camerawerk is van behoorlijke kwaliteit. Wel zien we veel totaalbeelden. En daarom blijven we wat op afstand. Wel komt de natuur goed in beeld. De montage had wat strakker gekund. Er komt nu wat veel informatie op ons af. Dat had wat beperkt gehouden kunnen worden. En de film had korter gesneden kunnen worden.

We zagen een film over een voor velen onbekend gebied en met veel afwisseling.