wo17082022

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals

Festivals

 
Een van de belangrijkste taken van NB’80 is het initiëren en in stand houden en faciliteren van filmfestivals voor de aangesloten videoclubs. Voor ieder festival wordt een jury samengesteld die de vertoonde films beoordelen op basis van de NOVA richtlijnen. Ieder festival wordt al of niet per toerbeurt georganiseerd door een van de aangesloten videoclubs.
Voor zowel de deelnemen filmers als de toeschouwers elke keer weer een leerzaam gebeuren.
Bij deze manifestatie strijden de beste amateur-filmers om de hoogste eer. De intentie is filmers te stimuleren die landelijk willen doorbreken en degenen die in het verleden dit niveau al een bereikt hebben te prikkelen dit niveau vast te houden.
De belangrijkste beloning op deze manifestatie is het verkrijgen van een certificaat voor deelname aan de Nationale NOVA Manifestatie.
Deelnemers kunnen zich persoonlijk bij de organiserende club aanmelden, echter wel met toestemming van het bestuur van zijn/haar club. Dit om het basisniveau van de ingezonden films te bewaken.

De intentie bij dit festival is om ook de filmers onder de top de gelegenheid te geven zich te presenteren met een kans op het winnen van een prijs.
De videoclubs krijgen een bepaalde projectietijd toegewezen waarbinnen zij een aantal films van hun leden (liefst aankomende filmers) kunnen aanmelden.

Dit is een festival met de intentie om het in groepsverband filmen te bevorderen en het stimuleren van het maken van een korte speelfilm. Daarvoor wordt jaarlijks een thema gekozen.


Af en toe worden ook festivals georganiseerd op projectbasis. Zo is in november 2005 in de Schalm te Veldhoven het zeer succesvolle Brabants Speelfilm Gala gehouden. Dit was de afsluiting van een project waarbij 13 filmteams een speelfilm hebben gemaakt op basis van verhalen ingestuurd door amateur-schrijvers. De filmteams hebben cursussen gevolgd, waar professionele filmers hen hebben bijgepraat over scenario schrijven, filmproductie en casting. Weer andere filmers hebben de ingediende scenario’s bestudeerd en als sciptdoctoren, in gesprekken met de filmteams, tips gegeven voor verbeteringen.
Voor de meeste deelnemers was dit de eerste keer dat ze betrokken waren bij het maken van een speelfilm en dat was dan ook precies de bedoeling.