za23102021

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Podiumfestival > Winnaars en Verslagen Podiumfestival 2020

Winnaars en Verslagen Podiumfestival 2020

Door het corona-virus is op 22 oktober het Podiumfestival online gehouden. De bezoekers hebben genoten van 20 mooie films van aanstormend talent in Noord-Brabant.

De films zijn bekeken en van commentaar voorzien door Evert Hasselaar, Leo Dekkers en Tini Schuurmans

Voor 3 categorieen waren er prijzen te winnen: 

Verhaalstructuur:

Schoenmakers op een bijzondere leest geschoeid
Van: Peter Hendriks - Nick van Hoven (Shot'71)

Evenwichtige geluidmix:

Wandeling langs het Säfsenmeer
Van: Monique van Kuijk (TAS)

Creatief gebruik van de camera:

Die goeie oude radio
Van: John Goossens - Hans Vughts - Jan Schelleken (TAS)

 

 De analyserapporten:

 

Annahofke

Els van Hulst – Baronie

Leo’s rapport

THEMA: Een impressie van een tuin

DE FILM:  Deze impressie begint met een onduidelijke intro want van wie is deze tuin en waar bevind zich deze mooie tuin

De maker toont ons de grote verscheidenheid aan bloemen en planten die zich in de tuin bevinden

DE CAMERA: De cameravoering is redelijk de composities hadden meer gevarieerd mogen zijn zoals close-ups, mediumshots en totalen nu komt de film wat afstandelijk over. En de vele panbewegingen maken de film wat onrustig

DE MONTAGE: De montage is redelijk tot goed verzorgd

GELUID: De mix van live-geluid, muziek en commentaar is goed in balans, ook de keuze van de muziek was goed

RESUME: Een leuke impressie van een prachtige tuin die aan kracht kan winnen door meer beeldwisselingen toe te passen waardoor de betrokkenheid word versterkt.

Evert’s rapport

“Natuurfilm.”

“De prachtige natuur in dit hofje.”

De fraaie muziek die tijdens de titel begint te spelen geeft de film pit en ritme en extra kleur.

De beelden zijn mooi en de bewegende camera toont trefzeker de reden van het bewegen: om alle schoons in zijn omgeving te zien.

Ondanks de genietbare beelden wordt de opbouw van een verhaal gemist. De persoon, die even in beeld verschijnt, zou kunnen laten zien hoe iemand geniet, maar de verschijning wordt abrupt afgesneden.

Hier en daar schokt de weergave, maar zal een technisch probleem zijn geweest.

Soms is de beweging dermate snel, dat een (oude) presentatiemonitor de beweging niet goed kan volgen, waardoor het beeld niet vloeiend meer is, maar schokkend. Een kijker kan een beetje tureluurs worden bij snelle camerabewegingen, met name als die een totaalbeeld laten zien. Met de camera een beweging volgen komt rustiger en plezieriger over dan de camera te bewegen over stille locaties.  Denk aan de kans om eenden, de goudvissen te volgen.

De close-up van de appeltjes met de rups erop is vanwege de heftige muziek op dat moment het hoogtepunt te noemen. Was dat ook zo bedoeld? Er hadden meer van dat soort close-ups in mogen zitten, vind ik achteraf.

Jammer dat op 58 sec en 1.32 min een foto het ritme verstoort. Beweging via montage (Ken Burns effect) zou de aandacht niet hebben afgeleid, maar ook valt te bezien om deze stille beelden eruit te halen.

Conclusie: een bewegend iemand volgen, of bv vissen die ergens heen zwemmen, kunnen een meer verhalende sfeer in de film brengen.

Het is een film over de natuur, maar ik zou het eerder een natuurimpressie dan een natuurfilm noemen.

Tini’s rapport

Een impressie van een prachtige tuin.

Mooi opnamen vormen de ziel van deze film. De maker heeft veel moeite gedaan om mooie beelden te vergaren. Maar om daar nu een boeiende film van te maken is best wel lastig. Er zit geen verhaal in.

Let in de montage goed op de camerabewegingen en bewegingen van het onderwerp. Zo loopt een man het beeld in en direct erop wordt dat weggesneden. Een andere keer zwenkt de camera naar rechts en wordt ook hier weggesneden in de beweging. Als je camerabewegingen gebruikt, zorg dan dat er rust zit voor en na de beweging. De camerabeweging moet ook een doel hebben: zowel het begin als eind moet boeiend zijn en de beweging zelf moet een spanningsboog hebben. In de meeste bewegingen is dit niet het geval.
Het is mooier om een opbouw met decoupage te maken, dus eerst een (half)totaal en dan een aantal mooie close shots.

De muziek past niet goed bij de beelden. Deze is het heftig en het ritme is te hoog.


Sint Petersburg

Aad Aanstoot - Baronie

Leo’s rapport

THEMA:  Vakantie-, cultuurfilm naar St. Petersburg en omgeving

DE FILM: De film mist een duidelijke inleiding wij staan plots voor een hotel waarna de film begint en de maker ons mee laat genieten wat St Petersburg en omgeving heeft te bieden prachtige gebouwen interieurs, tuinen en kunst.

DE CAMERA: De cameravoering is goed verzorgd met voldoende beeldwisselingen.

DE MONTAGE: De film is goed gemonteerd waardoor hij blijft boeien dit is mede te danken aan de vele beeldwisselingen. De overgangen van de ene naar de andere locatie zou wat creatiever mogen dat de fade outs die nu gebruikt zijn. Jammer dat die film zo abrupt werd afgesloten.

GELUID: De geluidsmix is goed ook de muziek was passend en van de muzikanten was mooi gebruik gemaakt

COMMENTAAR EN STEM: De stem kwam goed over en de informatie was zeer compleet

RESUME: Een mooie film van een prachtig St. Petersburg

Evert’s rapport

“Vakantie-, cultuurfilm”

“Zeer zeker de moeite waard om deze mooie stad met veel cultuur en prachtige gebouwen, grachten kerken en musea te bezoeken. Wie houdt van cultuur en geschiedenis kan zijn hart ophalen in Sint Petersburg.”

De film begint met een boeiende inleiding. De informatie is nuttig. De keuze voor “we” als genieters van deze reis is goed gekozen. Dat verhoogt betrokkenheid.

Het gekozen muziekje bij de getoonde zoetigheden past goed.

22-220 m is leuke informatie.

Bij de film valt op hoe goed alle beelden getimed zijn, hoe goed de afwisseling bewegend en stilstaand beeld gekozen is. De variatie en vaart blijven boeien.

Toppers zijn de opnamen vanaf de boot en op de roltrappen.

De beelden van de vleugelboot zijn wat chaotisch; hier mist opbouw en overheerst het toevallige.

De muziek in het park is mooi geïntroduceerd.

Locatiewisselingen zijn overtuigend gebracht.

De fluitist is wat die wisseling betreft goed ingepast.

In het geheel van scherpe beelden, mooie geluidslaag, goede timing, terwijl de opbouw rustig blijft, doet het einde wat afgeraffeld aan. De film zou iets rustiger en met meer tijd/aandacht afgerond kunnen worden, in overeenstemming met het boeiend verloop van de reis.

Het kwartier dat de film duurt vloog voorbij.

Terecht een vakantiefilm.

Tini’s rapport

Een verslag van een bezoek aan deze Russische stad.

Dat we pracht en praal in Sint Petersburg kunnen vinden, dat wordt in deze film wel erg goed duidelijk. We krijgen de rijke binnenstad te zien en krijgen een glimp van de randsteden.

Het getoonde verhaal heeft geen overkoepelend thema en daardoor fragmentarisch en beperkt tot wat voor de camera komt.

Jammer is dat de camera erg veel totalen en half-totalen toont, zonder dat we de nodige close-ups te zien krijgen. Ook de vele pans en tilts die niet functioneel zijn zorgen voor een onrustig beeld. Samen met het commentaar dat veel cijfers en jaartallen vermeldt maar niet ingaat op wat deze stad met je doet, blijft de film erg afstandelijk.

Het is heel erg jammer dat over de Pauwenklok alleen wordt gesproken, wat zou het mooi zijn om ook de beweging te zien.

De muziek is op een aantal plaatsen niet toepasselijk, bijvoorbeeld de pianomuziek in de delicatessenwinkel doet me denken aan een rokerige nachtclub, dan een chique delicatessenzaak.

De stem is over het algemeen goed te verstaan, omdat het live-geluid zelden wordt gebruikt. Daar waar het live-geluid wel wordt gebruikt, bijvoorbeeld op de boot, is het commentaar minder goed verstaanbaar.

We hebben een goed beeld gekregen van wat we in Sint Petersburg kunnen verwachten, maar in deze vorm  blijft de film geschikt voor een beperkte doelgroep.


Lourdes

Peter van der Wulp - Baronie

Leo’s rapport

THEMA: Lourdes een bedevaartplaats en waar de commercie handig op inspeelt

DE FIM: De maker laat ons kennis maken met de bedevaartplaats Lourdes en zijn commercie.

Het is een goede keus om de vrouw als rode draad te gebruiken. Het geheel is wat oppervlakkig en zit er helaas wat te weinig diepgang in.

DE CAMERA:  De cameravoering is redelijk verzorgd maar  het verdiend aanbeveling het zoomen en pannen te beperken

DE MONTAGE:  De montage is netjes verzorgd maar het verdiend wel aandacht om van sommigen beelden de kaders van de beelden te corrigeren dat ze recht staan.

Het is niet duidelijk wat de maker bedoelt om het Mariabeeld bij het slot van verschillende kleuren te voorzien

GELUID:  De geluidsmix is balans

STEM EN COMMENTAAR: Het commentaar is goed verzorgd en voorziet ons van de nodige informatie en de stem is goed verstaanbaar

RESUME: Een impressie van een tot de verbeelding sprekende plaats Lourdes

Evert’s rapport

“documentaire/reportage”

“Lourdes: toeristenstad en bedevaartplaats. Hoe twee belangrijke zaken samenkomen in een klein dorp.”

Een documentaire film veronderstelt in het algemeen dat de maker een duidelijk onderbouwde eigen visie geeft. In die zin begint de film veelbelovend, met kritiek op het toeristische karakter van heet dorp. Het treintje voor de toeristen illustreert veel, inclusief de beelden van de vele winkels met souvenirs en de mensen die er rondsnuffelen.

Echter, dan stopt de kritische uitleg. De kijker komt niet te weten waarom de film gemaakt is. Was de maker ook toerist, of op zoek naar genezing, of onderdeel van een reis met mede gelovigen, of gebrekkigen, of wat dan ook?

De vertelling legt soms uit wat de kijker ziet. Bijvoorbeeld de informatie over boven elkaar gebouwde kerken: waarom zou de kijker dat moeten weten? Als het bv curieus is, waar blijft dan het kritische commentaar?

De kijker krijgt de sfeer van het toeristische centrum te proeven, zonder inzicht in de religieuze lading die daarvan de achtergrond is. Waarover gaat de film, wordt daarom steeds meer de vraag. Het lijkt op een vakantiefilm naar een bizarre plek. Mag een maker ervan uitgaan dat de kijker de achtergrond begrijpt?

We zien veel mensen met gebreken. Waarom zijn die mensen daar? Ook de reden van de processie wordt niet duidelijk gemaakt. Niemand wordt aangesproken.

In technische zin valt op dat er veel gezoomd en gepand wordt. De vele totaalbeelden veroorzaken afstand tot wat er gebeurt. De camerabewegingen zijn niet overtuigend in de reden, waarom de camera van A naar B moet bewegen.

Ondanks het prikkelende begin en beelden die de kijker meenemen naar een vreemde plek, blijven veel vragen onbeantwoord. Een film die schuurt, zogezegd. Als de maker die bedoeling had, dan is hij daarin geslaagd. Als de maker de kijker wil laten meebeleven wat er gebeurt, dan is “dichterbij” filmen, en verdient een verhaal vertellen meer aandacht.

Ik zou de film daarom eerder een impressie noemen dan een documentaire of reportage.

Tini’s rapport

Een reportage over het bedevaartsoord van Lourdes

Diverse aspecten van Lourdes worden belicht in deze film en dat maakt hem interessant. We zien niet alleen de grot en omgeving maar zien ook het toeristische element en het bouwkundig element.

De informatie is boeiend en de opbouw is goed.

Technisch is er echter behoorlijk wat op te merken.

Als je camerabewegingen gebruikt, zorg dan dat er rust zit voor en na de beweging. De camerabeweging moet ook een doel hebben: zowel het begin als eind moet boeiend zijn en de beweging zelf moet een spanningsboog hebben. In de meeste bewegingen is dit niet het geval.
Het is mooier om een opbouw met decoupage te maken, dus eerst een (half)totaal en dan een aantal mooie close shots.

Kijk na de montage alle lassen goed na. In deze film zitten voor en na de lassen beelden die weggelaten hadden moeten worden.

In het laatste deel van de film is de voice-over bijna niet te verstaan door de zang.

De toegevoegde muziek is passend.


Funchal

Jan van Donschot - ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een impressie van Funchal, hoofdstad van Madeira

DE FILM: De film begint met een duidelijke kaart van de locatie vervolgens worden we meegenomen in een kabelbaan en langs gebouwen in Funchal en zien wij planten en vooral bloemen waar het eiland om bekend staat en een mooi stukje folklore

DE CAMERA: De cameravoering verdiend meer aandacht de kaders zij veelal niet recht.

Er is wel gebruikt gemaakt van mooie close-ups en het stukje folklore verdiend een pluim

DE MONTAGE: Deze is mooi verzorgd, vooral de dansers is prima gemonteerd.

Het beeld van de vrouw met haar ijsje, bij het einde van de film, was mij niet helemaal duidelijk

GELUID: De geluidsmix was redelijk verzorgd en de muziek was passend

STEM EN COMMENTAAR: Het commentaar was redelijk tot goed verzorgd

RESUME: Een leuke impressie van het bloemrijke Madeira

Evert’s rapport

“impressie”

“Deze vakantiefilm van 2019 geeft een impressie van Funchal, hoofdstad van het Portugese eiland Madeira.”

Inderdaad, een mooie kennismaking met deze stad op Madeira.

De voice-over is helder en rustig en geeft nuttige informatie. In het begin is de hand die de camera vasthoudt een beetje onstabiel. Wind?

De achtergrondmuziek dreigt eentonig te worden, tot als verrassing het live optreden te zien is en de muziek ineens veel meer betekenis krijgt. Dit is een welkome en prachtige afwisseling. Dans, gezelligheid, actie en meebeleven.

De vele korte beelden met bloemen en planten op de grote variatie aan locaties wordt bijna ééntonig, temeer omdat er geen begrip ontstaat van de locaties in de stad en van de verschillen is sferen tussen haven, boulevard, park, woonstraten en winkelstraten en kerken etc. De variatie is dermate groot, dat structuur ontbreekt voor de kijker. Naast de planten is het korte intermezzo met de twee hagedissen een verrassing.

Terecht een impressie, maar vanwege de geslaagde voice-over zou er met de beschikbare beelden best meer thematische opbouw in aangebracht kunnen worden.

Tini’s rapport

Een reisverslag over Funchal

Mooie beelden en een goede montage vormen deze film. De maker heeft veel mooie close-ups gebruikt.

Het verhaal is echter fragmentarisch; de maker wil ons alles tonen wat zij hebben gezien en daarbij krijgen we een enkel shot van diverse onderwerpen.

Anders is dat bij de muziek en dans. Hier krijgen we een mooi stukje film te zien. De maker laat de muziek doorlopen en heeft de beelden erop gemonteerd. De beweging van de dansers klopt bij de muziek. Heel mooi.


2020 Jardin Majorelle

John Lodewijk - ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een impressie van Jardin Majorelle een botanische tuin in Marrakesh

DE FILM:  De maker laat ons kennis maken de tuin van Jardin Majorelle met zijn prachtige planten, bomen, cactussen en kleuren.

DE CAMERA: De cameravoering is erg onrustig doordat er zeer veelvuldig gebruikt gemaakt is van de zoomfunctie en panbewegingen. De close-ups waren mooi alleen weer zoombewegingen

DE MONTAGE: De montage is redelijk verzorgd met veel herhalingen van beelden en commentaar en beelden liepen niet altijd synchroon

GELUID: De mix van muziek en commentaar was redelijk in balans, alleen de keuze van de muziek was helaas niet passend

STEM EN COMMENTAAR:  Commentaar was informatief en goed gedoseerd

RESUME: Een impressie die aan kracht kan winnen door een rustiger cameravoering 

Evert’s rapport

“reportage”

“Bezoek aan Jardin Majorelle in Marrakesh.”

Mooie beelden, prachtige kleuren, een heldere voice-over. Opnamen van zowel veraf als dichtbij goed geslaagd. Een verrassende kennismaking met dit exotisch aandoende park, in een omgeving die voor weinigen bekend terrein is.

De muziek is weinig zeggend en dat lijkt een gemiste kans om de sfeer extra aan te vullen.

De cactussen komen herhaaldelijk in beeld. Vogels en vlinders worden benoemd, maar de kijker krijgt ze niet te zien.

In de voice-over wordt het heen-en-terug-verhaal genoemd, evenals het contrast tussen de weldadige rust van het park en de drukte van de stad. Jammer dat dit niet in beeld is gebracht. Als dat niet kan, omdat beelden, die het contrast laten beleven, missen, dan zou de uitleg hierover beter geschrapt kunnen worden.

De lengte past goed bij het thema van de film. Vanwege enige herhaling aan het eind zou de film nog ietsje korter kunnen.

Tini’s rapport

Een verslag van het bezoek van een tuin in Marrakesh

Het is altijd lastig om een tuin of park filmisch mooi vorm te geven. De beelden zijn statisch en er zit geen beweging in.

De maker heeft dat hier onderkend en geeft beweging mee door de camera te bewegen. Over het algemeen krijg je dan bewegingen die op zich geen functie hebben in de klassieke zin van ergens de nadruk opleggen. Deze manier van filmen zien we vaker en kan erg functioneel zijn. Hier is dat ten dele gelukt. Om dit mooi uit te voeren dienen de bewegingen dezelfde snelheid en richting te hebben om niet chaotisch over te komen. Daar is de maker redelijk goed in geslaagd, maar dit dient wel in de hele film volgehouden te worden en hier laat de maker af en toe een steek vallen.

De voice-over vertelt erg veel, maar we zien dat niet terug in de beelden. Hierdoor ontstaat het probleem dat de kijker twee informatiestromen die los van elkaar staan moet volgen en dat is lastig. Een tip hier is om de informatie goed te laten aansluiten of weg te laten. Daarvoor moet je natuurlijk je verhaal vooraf al klaar hebben om de juiste beelden te kunnen maken.

Eiland in de zon

Betty Bloos / van der Wijst - ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een slide-show van het zonnige eiland Malta

DE FILM:  Deze mooi ogende impressie toont ons Malta in al zijn schoonheid van mooie vergezichten tot mooie straatje en doorkijkjes, haventjes en bloemen en planten

DE CAMERA: De fotografie is prima verzorgd.

DE MONTAGE: De montage is goed verzorgd en er is mooi gebruik gemaakt van het Ken-Burns effect. De wipes en andere effecten maakte de film wat onrustig daar deze ook vaak zeer kort in beeld waren. Jammer dat er voor gekozen is tekst over de beelden te plaatsen i.p.v. commentaar.

GELUID: De muziek was zeer passend en sfeervol

RESUME: Na deze impressie zou je zo naar Malta willen.

Evert’s rapport

“reportage”

“Filmpje gemaakt in het kader van een clubopdracht "maak een filmpje waarin je mensen enthousiast maakt voor een bepaald reisdoel".”

Een fotocollage van Malta met mooie muziek. Kan dat ook als film aangemerkt worden?

De beweging is in de montage gemaakt. De muziek is niet live. Het commentaar is als tekst over de foto’s geplakt. Tja, wie het weet mag het zeggen.

De uitdagende titel is wel met overtuiging beantwoord. Je krijgt zin om deze vergezichten, deze steegjes en deze kleuren mee te genieten.

De gekozen vorm geeft echter een afstandelijker beleving dan video met live geluid.

Het licht zindert, de kleuren stralen, de bloemen zijn ongenadig mooi. De muziek past en de zang is sfeer verhogend. Dat verdient een groot compliment. Technische perfectie!

Het Ken-Burns effect is handig toegepast.

De overgangen zijn vaak onnodig dramatisch, wat de aandacht van Malta zelf afleidt. Dat is met name het geval bij omdraaiende beelden en verschuivende foto’s. Waar bijvoorbeeld de rechterbocht en vervolgens de linkerbocht van een steegje wordt getoond, is deze afwisseling acceptabel. Kennelijk heeft een gekozen overgang een herkenbare aanleiding nodig.

De indruk die achterblijft is van scherpe en kleurrijke foto’s en een impressie, die tot perfectie is uitgewerkt.

Tini’s rapport

Een wervingsfilm voor Malta

De film is een diavoorstelling ondersteund met commentaar in ondertitels.

De beelden zijn erg mooi. De montage is prima verzorgd.

Als wervingsfilm geslaagd, maar voor een groter publiek niet boeiend, daarvoor missen we teveel opbouw en verhaal in de film.


Passeio Na Fazenda

Annegien Heij - ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een bezoek aan vrienden in Brazilië

DE FILM: De film begint met een wat duidelijk intro van de locatie van de reis en maken kennis met het dagelijkse leven op een boerderij in Brazilië en op de markt.

DE CAMERA: De cameravoering is ongedwongen en passend bij het thema van de film.

DE MONTAGE: Deze is ook passend bij de film je krijgt de indruk deelgenoot te zijn van de reis. Helaas krijgt het slachten in relatie tot de andere beelden te veel aandacht. Mooi zijn de beelden van de maan en de cicade maar dat zullen wel de beelden zijn die in de aftiteling vermeld zijn.

GELUID: De geluidsmix was redelijk en er was goed gebruik gemaakt van toepasselijke muziek

COMMENTAAR EN STEM: Leuk gevonden om het in de taal van het land te doen

RESUME: Een film waarvan je een mooie indruk kreeg van het leven op het platteland van Brazilië

Evert’s rapport

“reportage”

“Op bezoek bij de boerderij van Braziliaanse vrienden.”

Fijn dat de film begint met uitleg waar de reis naartoe gaat. De reizigers zijn in beeld. Je ziet het gewone leven en mooie interacties. Levendig allemaal, en soms intiem, alsof de kijker er zelf bij is.

De uitleg is meer dan voldoende. Soms concurreert de uitleg met wat te zien is. Liever alleen de beelden in dat geval. Het slachten is realistisch in beeld gebracht, alsof je er zelf bovenop staat. Maar daar ontbreekt uitleg: wat gebeurt met het varken, met de ingewanden, nadat die is weggebracht?

Ook het gebeuren op de markt is uit het leven gegrepen. Vooral als het ongedwongen is verfilmd en je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent. Is de ongedwongenheid mede te danken aan filmen met de smartphone? Die indruk wekt het wel.

Het langzaam uitgesproken Portugees doet sprookjesachtig aan. Wat een mooie inpassing van de taal.

De film toont aan dat het werkelijke leven als een film is.

Genieten was het. De film had voor mij nog veel langer mogen zijn.

Tini’s rapport

Een verslag van een bezoek aan een boerderij in Brazilië.

Een volledig in het Portugees gesproken film met Nederlandse ondertitels. De eigenaren van de boerderij laten die met trots zien. En ze hebben veel om voor te zorgen.

De beelden zijn afwisselend en treffend. Het commentaar is sober maar doeltreffend. Een enkele keer missen we de ondertitels. Door dicht op het onderwerp te zitten wordt de kijker erbij betrokken.

Jammer is dat de camera erg veel beweegt. In de aftiteling zien we dat een tablet is gebruikt, niet het meest ideale apparaat om mee te filmen. Maar naast de onbedoelde schokken wordt ook de camera veelvuldig bewogen. Dat geeft een zeer onrustig beeld.

De montage is prima, maar had wat vlotter kunnen zijn. Sommige beelden, zoals de rietsuikerstroop staan wel erg lang.

De beelden in de auto voegen niets toe aan het verhaal en hadden weggelaten kunnen worden.

Een mooie film maar voor een beperkte doelgroep.


Een kijkje in mijn tuin

Louis Vromans - ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een impressie van een prachtige tuin

DE FILM:  Deze impressie begint met een onduidelijke intro want van wie is deze en waar bevind zich deze mooie tuin

De maker toont ons de grote verscheidenheid aan bloemen en planten en o.a. visvijver en vogels die zich in de tuin bevinden

DE CAMERA: De cameravoering is wat afstandelijk

DE MONTAGE: De montage is redelijk tot goed verzorgd jammer dar er veel gebruikt is gemaakt van beeld in beeld functie wat de film onrustig maakt en er was ook meermalen gebruikt gemaakt van terugkerende beelden

GELUID: De mix van live-geluid en muziek werd een aantal keren verstoord door hard live geluid

RESUME: Een leuke impressie van een prachtige tuin die aan kracht kan winnen door minder gebruik te maken van wipes en beeld in beeld functie

Evert’s rapport

“reportage”

“Een schitterende tuin, die door een trotse eigenaar in beeld is gebracht.”

We worden overdonderd door de schoonheid van de tuin, maar verder valt er weinig te beleven. Videobeelden lijken op een reeks losse foto’s. De overgangen krijgen veel aandacht, wat afleidt. De meeste actie vinden we bij de sproeiers.

Jammer dat de eigenaar van de tuin geen rol speelt, zijn werk of emotie ergens toont.

Nu wordt de kijker niet bij een verhaal of emotie betrokken.

De trotse eigenaar wil dat we onder de indruk zijn. Maar we kijken vooral naar mooie plaatjes. Waar beleven we de emotie van de trotse eigenaar mee?

Bij een reportage denk je aan een feitelijke weergave met inhoudelijk commentaar. De film lijkt meer een impressie?

Maar zeker wel gefeliciteerd met deze tuin en een film die de tuin op zijn mooiste moment vastlegt.

Tini’s rapport

Een impressie van een prachtige tuin.

Een tuin om trots op te zijn, dat blijkt wel uit de vele mooie beelden die we hiervan te zien krijgen.

Dat geheel gemonteerd op zeer passende muziek.

Wel jammer dat er zoveel effecten zijn toegepast, dat heeft de film niet nodig. De effecten zijn bovendien niet erg fraai uitgevoerd en zien we soortgelijke beelden voor, tijdens en na het effect.

Een reis door zuid Italie

Bert Berkhoudt – ERSA

Leo’s rapport

THEMA: Een reis door het zuiden van Italië

DE FILM:  De maker neemt ons via een duidelijke kaart mee naar Napels en Pompei  vervolgens brengen wij een bezoek aan de Amalfi kust, Paestum en Tropea

DE CAMERA: De cameravoering is goed verzorgd met voldoende beeldwisselingen

DE MONTAGE: De montage is redelijk verzorgd maar de maker is er mindert in geslaagd de schoonheid van het land over te laten komen vooral de schoonheid van de Amalfi kust komt niet helemaal tot zijn recht.

GELUID: De mix van live-geluid, muziek en commentaar is niet altijd in balans, de keuze van de muziek was passend

STEM EN COMMENTAAR:  Commentaar was informatief goed gedoseerd maar klonk helaas wat op de achtergrond

RESUME: Een mooi reisverslag van een prachtig Zuid Italië

Evert’s rapport

“Vakantiefilm”

“Een vakantiefilm over een reis door Zuid Italie.”

Een film die volop de drukte op straat laat zien: levendige steden, zelfs Pompeï. Het gaat om een toeristisch uitstapje, niets meer of minder. Dat maakt de film luchtig en genietbaar. Toch is er wel een gemis: nergens directe interacties tussen mensen of met anderen, reizigers niet in beeld. De beelden van producten, straatjes, gebouwen, mensen leveren weinig betrokkenheid op, zoals dat bij toerisme vaak het geval blijft.

Het muziekje is vlot en met de juiste geluidsterkte onder de barse commentaarstem gezet. Het contrast tussen muziek en voice-over is mooi. Het commentaar is kort en met een ironische ondertoon, wat een mooie sfeer toevoegt.

Een reisverslag voor eigen gebruik. Verder geen pretenties, zo lijkt het.

Tini’s rapport

Een reisverslag van een reis door Zuid-Italie.

Een feest van herkenning voor het reisgezelschap, een opsomming van mooie plekjes voor de kijker.

We missen het verhaal in deze film, mede doordat de film de reis volgt en niet dieper ingaat op wat er te zien is. Daardoor zijn het hele mooie beelden, maar nog geen verhaal.

Pas ook op de horizon. Het beeld van het water bij Amalfi (op 4:45) staat scheef en met het vertrekkende bootje lijkt het alsof de zee leegloopt.

Ook in deze film geldt: kijk je lassen goed na, er zitten wat valse beelden tussen.

Tip: beperk je tot 1 onderwerp en diep dat verder uit. Zo is het gedeelte over Pompeï een stuk interessanter.


B.B. Brabantse Betsy

Ruud Smithuis - KempenFilm

Leo’s rapport

THEMA: Een absurdistische animatie

DE FILM: Brabantse Betsy gaat op weg naar haar oma waarna zich een absurd verhaal afspeelt.

DE MONTAGE: De animaties zijn helaas niet erg goed geslaagd mede dat er ook foto’s op de achtergrond gebruikt zijn met een lage resolutie waardoor deze onscherp waren. Het hele verhaal is minder goed te volgen. De vrouw en Eddy Wally die plots opdoken waren niet erg gepast in het verhaal. De scenes met de sinaasappel waren erg goed geslaagd.

Door de film in te korten kan hij aantrekkelijker worden

GELUID; Dit was door de vervorming van de stemmen helaas niet altijd goed te verstaan

RESUME: Waardering voor creativiteit van de maker.

Evert’s rapport

“Animatiefilm”

“Guuin doag meensuh, kben Brabantse Betsy en kom oit Bloal, k'goai effekes bij us oma koekeloere. Ekkes mun leste vrijer loate zien. Zij woont in Reusel , dès da gat neffuh Bloal. Us oma heeft bij n madam in Pollukusland (België) in de guuit geworken. Doarginder gebeurde allmmoal aorige dingen. Tis Wa, veul leut. Houdoe wàr.”

Een film waarin het verhaal leidend is. De tekst is absurd en de figuren versterken die absurditeit, maar het verhaal is moeilijk te volgen. De stemmen zijn te zeer verdraaid om verstaanbaar te zijn. Daarmee valt het verhaal in duigen en lijkt de film, ondanks alle inzet en schoonheid, mislukt. Hier wordt ondertiteling gemist.

De animaties zijn mooi. Het meisje en oma zijn figuren die sfeer uitstralen en goed “gecast “ zijn. Ook de sinaasappel is goed geslaagd. Er worden veel grappen gemaakt, ook woordgrappen. Ze komen regelmatig (helaas) niet tot hun recht.

De zang is een welkome afwisseling, hoewel de uitvoering op de plank wat lang duurt.

Het mes in de appel is mooi dramatisch neergezet.

De levensechte man- en vrouwfiguren zijn een stijl-vreemde verandering in de sfeer van de film. Betsy is gelukkig geen levensechte figuur. De man is met zijn accent en vervormde stemgeluid geheel onverstaanbaar.

Korter en sneller maken kan de film ten goede komen.

Naast absurd moet het verhaal ook boeiend zijn. Dat valt nu niet te beoordelen.

De ambitie om een animatie te maken valt hogelijk te waarderen. Er zijn veel geslaagde scenes en prachtige, dramatische en creatieve vondsten. Gefeliciteerd daarmee.

Tini’s rapport

Een computeranimatie

De film is een serie computeranimaties, maar echter beperkt tot sprekende hoofden op een still-achtergrond.

De titel zegt dat het Brabantse Betsy betreft, en dat klopt voor een klein gedeelte aan het begin en eind. Ertussenin ligt een heel scala van fruit, pannen en ander gerei dat voorzien van ogen en mond moppen verteld. Alle stemmen zijn spraaksynthese stemmen, de verstaanbaarheid is over het algemeen erg slecht. De grappen komen dan ook niet over.

In deze film is ongetwijfeld veel tijd gaan zitten. Computeranimaties maken is geen eenvoudige klus en daarvoor wil ik de maker een compliment geven. Maar voor een film is dit zeker niet voldoende. Ook een dergelijke film moet goed te volgen zijn en een verhaal brengen. En beiden mis ik.


The 3-D People

Ruud Smithuis - KempenFilm

Leo’s rapport

THEMA: 3-D animatie van witte poppetjes

DE FILM:  Deze begint met een geanimeerde leuke tekst van Emoji poppetjes waarna het beeld zich vult met allerlei Emoji afbeeldingen. Hierna volgen de verschillende scenes van animaties de filmer de boogschutter, het afbreken van een Lego toren, waarachter een kind tevoorschijn komt, de wielrenner van start tot finish, en tenslotte de bouwvakker met de lat op zijn schouder.

DE MONTAGE: De maker heeft op een creatieve manier de scenes geprobeerd aan elkaar te koppelen maar is daar in mijn ogen niet helemaal in geslaagd. Het waren voor mij allemaal op zichzelf staande scenes. Voor het werkelijke 3-D effect had ik graag de wielrenner echt onder de Finishlijn willen zien rijden

MUZIEKKEUZE: De muziek is passend

RESUME: Een leuke creatieve registratie

Evert’s rapport

“Animatiefilm”

“Witte poppetjes, je kent ze wel. Op websites zijn ze bedoeld om "antwoord" te geven op vragen, ook worden ze gebruikt in een PowerPoint. Ik heb ze bewerkt en op muziek gemonteerd.”

Techniek kan met een animatiefilmer aan de haal gaan. Ik moest denken aan de film “The Wall” van Pink Floyd, waarin kind-wezens absurde en angstige situaties meemaken. Het verschil met deze film zit in de consistente verhaallijn en de rol van de muziek.

De film van Ruud toont korte sketches, waarin je zelf de lijn of bedoeling moet ontdekken. Verhalend zijn dan de titelopbouw, de filmer en de marionet, de start, de boogschutter met het kwetsbare doel (waar de spanningsopbouw niet doorgezet is), het afbreken van een Lego toren, waarachter een kind tevoorschijn komt, de wielrenner van start tot finish, en tenslotte de bouwvakker met de lat op zijn schouder. Dat de film niet eindigt met de Finishlijn, maar met de bouwvakker en het uitschakelen van de lamp, illustreert het fragmentarische in de opbouw: een reeks van losse scenes en anekdotes.

De bewegingen van de figuren zijn overtuigend. De perspectieven goed gelukt.

De muziek voegt dramatische sfeer en snelheid toe, bepaalt de afwisseling in beeldritme, maar de sfeer die de muziek brengt lijkt nogal los te staan van de scenes.

De overtuigende beheersing van deze techniek biedt veel mogelijkheden voor de filmer. Nu een dramatisch ontwikkelend verhaal gaan vertellen? Dat gaat vast lukken.

Tini’s rapport

Animatie vingeroefening

Een serie animaties achter elkaar en op muziek. De film bevat geen verhaal.

De animaties zijn goed gelukt, het toont de skills van de maker. De animaties hebben geen gezicht en kunnen dan ook geen emoties geven. Meer experimenteren lijkt me op zijn plaats.


Schoenmakers op een bijzondere leest geschoeid

Peter Hendriks / Nick van Hoven - Shot'71

Leo’s rapport

THEMA: Het vervaardigen van orthopedisch schoeisel

DE FILM: Na een duidelijke titel en tonen van de locatie zien wij het proces van het maken en afleveren van orthopedische schoenen.

DE CAMERA: Close-ups worden afgewisseld met half-totalen en totalen. De fotografie is prima verzorgd en de cameravoering is uitstekend

DE MONTAGE: De montage is goed verzorgd maar kan versterkt worden door de film korter te snijden, de scenes bij de gips en het roeren oa kunnen veel korter. De beeld in beeld opnamen hadden wat mij betreft weg gelaten kunnen worden. Jammer dat er een herenschoen bij het afwerken werd getoond en later bij het afleveren waren het laarzen

GELUID: De geluidsmix was prima met toepasselijke muziek

COMMENTAAR EN STEM: Prettige commentaarstem goed gedoseerd met voldoende informatie

RESUME: Een mooie productie van een mooi vakmanschap. Chapeau.

Evert’s rapport

“reportage”

“We zien een orthopedische schoenmaker aan het werk, die zijn klanten verrast met onverwacht modern schoeisel.”

Een mooi begin, met de stevig stappende voeten, en het binnenlopen van de winkel.

De aanleiding is helder en het verloop van het verhaal is duidelijk in beeld gebracht.

De in-beeld-inserts lijken niet nodig, ze doen wat kunstmatig aan. Bovendien komen die beelden later weer terug.

Het verhaal is goed verteld en sterk in beeld gebracht. Enkele beelden hadden overgeslagen kunnen worden, om de film korter te maken en nog meer vaart te geven. Dat is geen kritiek, omdat de inhoud past, maar met een sneller verloop was de film boeiender. Nu overheerst het gevoel van over-volledigheid. Bijvoorbeeld: nu wordt verteld dat de schacht met nieten zal worden vastgezet, terwijl dat even later vertoond wordt.

De cameraposities tonen veel actie. De toelichting en geluidslaag zijn van hoge kwaliteit, dat geldt ook voor het live geluid tijdens schuren en bediening van machines.

Dat de klant in levenden lijve centraal staat en niet een fictieve klant is gekozen, pakt heel goed uit. De makers komen met hun motieven zelf niet in beeld, maar ook dat lijkt een keuze van de maker, waardoor goed vakmanschap nu het meest in beeld komt.

Een film die vakmanschap toont, zowel van de filmers als van de schoenmakers.

Tini’s rapport

Een reportage over het vervaardigen van orthopedische schoenen.

De makers hebben een mooie verhaalstructuur gebruikt. De klant en de schoenmakers begeleiden het hele proces. De eigenaar licht de stappen toe, waarbij met inserts alvast een kijkje in het proces wordt gegeven, vervolgens zijn we in detail het proces. Hierbij worden goede camerastandpunten en veel close-shots gebruikt.

De stappen worden helder uitgelegd. Na afloop hebben we een goed idee hoe dat de schoenen gemaakt worden, en dat is allemaal handwerk.

Jammer is dat we de schoenen van het meisje niet zien in de laatste stappen van het proces, dan was het nog meer 1 geheel geworden.

Prachtig openingsshot onder de titel wat ook weer op het eind terugkomt.

De beelden en montage zijn erg goed. Het spel tussen schoenmaker en klant uitstekend. Helaas is het geluid bij de interactie met de klant niet goed, mogelijk had een hengelmicrofoon hier verbetering kunnen brengen.

Een goede film over een mooi onderwerp.


Eind van de sigarenindustrie

Henk Baarens - Shot'71

Leo’s rapport

THEMA: Portret van sigarenmaker Ton Buenen in zijn oude sigarenfabriek

DE FILM: De film begint met een duidelijke titel en laat ons kennismaken de oude fabriek en machines en het productieproces van het maken van sigaren.

DE CAMERA: De kaders camerastandpunten en belichting zijn mooi uitgevoerd

DE MONTAGE:  De film is goed gemonteerd jammer alleen dat het productieproces van de sigaren plots word onderbroken door beelden uit het kantoor.

Verschillende scenes duren wel erg lang waardoor de aandacht verslapt door deze scenes korte te snijden komt het de film ten goede.

GELUID: De geluidsmix is goed ook de muziek was passend.

STEM EN COMMENTAAR: Het commentaar was zeer informatief met een duidelijke stem

RESUME: Een mooi en waardevol document

Evert’s rapport

“reportage”

“Een levendig portret van sigarenmaker Ton Buenen, werkend in een sfeervolle fabriek met oude machines.”

De fabricage van sigaren is de basis voor het beeldverhaal. De voice-over is helder en geeft niet meer informatie dan nodig is. De vertelling vult aan wat we zien, maar legt intussen ook wel uit waarom wat we zien bijzonder is. De eigen rol van Ton Buenen, met soms een stukje eigen uitleg, levert een persoonlijke betrokkenheid. Dat de voice-over zijn verhaal is grote lijnen vertelt, stoort geenszins en is zelfs een goede keuze vanwege verstaanbaarheid.

Kortom een sterk verhaal dat in beeld en uitleg goed overkomt.

De bewegingen van de machines zijn interessant, maar helaas zijn ook bewegingen gefilmd, terwijl de machine niet productief was met tabak of tabaksbladeren. De machinale productie is slechts ten dele getoond en levert geen inzicht in het maakproces. Het lijkt erop dat het verhaal over het maakproces mogelijk langer is dan de beschikbare beelden, wat leidt tot herhalingen.

Het op kleur sorteren en inpakken is een boeiend onderdeel, dat wat afstandelijk in beeld komt. Mocht of kon deze werkneemster niet persoonlijker, met gezichtsuitdrukkingen etc.  in beeld?

Het geheel toont een overtuigende en professioneel vervaardigde reportage. Een historisch document van grote waarde.

Tini’s rapport

Een reportage over een sigarenfabriek en het verlies van deze mooie industrie

De film bestaat uit een historische uiteenzetting over het ontstaan van de sigarenindustrie en Nederlands en Vlaams Brabant, het proces van het sigaren maken en stilstaan bij het sluiten van een nostalgische sigarenmakerij.

De film is goed opgebouwd en de informatie is goed gedoseerd. Hierbij valt ook het oog voor detail op door middel van fraaie close-ups. De voice-over is helder en geeft goede informatie.

Het interview is minder goed geslaagd. We horen de man commentaar geven in een voice-over, maar ook tegelijkertijd in beeld spreken. De beelden staan ook erg lang en het interview wordt zo niet voldoende door de beelden ondersteund.

Het proces van het sigaren maken verloopt rommelig. We zien diverse malen eenzelfde beeld van het proces te zien (bijvoorbeeld het uitpakken van de balen tabak) en krijgen zo geen goed beeld van het hele proces. We zien een aantal mensen aan het werk, maar slechts van een enkeling het gezicht. We missen daarmee de emotie. En hier is die zo op zijn plaats omdat vaak over de trots van het bedrijf wordt gesproken.

De tekst is mooi van opzet en benadrukt de sfeer van de sigarenmakerij.

Tip: breng de beelden beter bij de tekst.


Kom in de kas

Tineke Neefs - Shot'71

Leo’s rapport

THEMA: Open dag van tuinders in de glastuinbouw

DE FILM: De film toont ons de grote drukte bij de open dag en laat ons kennismaken met de diversiteit van bedrijven met hun producten en productie proces.

DE CAMERA: Het camerawerk is redelijk verzorgd in het begin wat afstandelijk later bij de aardbeien en orchideeën werd het meer betrokken door de close-ups.

DE MONTAGE: Deze is redelijk verzorgd maar door het gebrek aan voldoende medium shots en close- ups komt de film wat afstandelijk over. Tweemaal een productieproces van het inpakken te tonen had ingekort kunnen worden tot eenmaal.

GELUID: Geluidsmix is redelijk alleen de muziekkeuze was in mijn ogen niet gelukkig gekozen

COMMENTAAR EN STEM: De commentaarstem voorzag ons van goede aanvullende informatie.

RESUME: Een mooie productie van een bij vele mensen ondergewaardeerde bedrijfstak.

Evert’s rapport

“reportage”

“Open dag in de kassen in de Bommelerwaard.”

Een mix van reportage en documentaire toont veel publiek op de eerste zaterdag van april, wanneer de kassen open zijn voor het publiek. De beelden van mensen-gekrioel zijn aangevuld met uitleg en beelden van het oogstproces en deels ook de verzorging. Afwisselend gaat aandacht vloeiend over van publiek naar die beelden met uitleg.

Een gelukkige samenhang, en het degelijk onderbouwd verhaal levert een instructief beeld van de kascultuur: bloemen en aardbeien. De schaal van de productie is indrukwekkend, de machinale bewerkingen interessant.

De muzikale omlijstingkomt bij mij wat jengelig over, maar de achtergrondmuziek is gelukkig niet te opvallend aanwezig.

De voice-over is duidelijk en toont trots en betrokkenheid. Daarmee lijkt de film bijna een promotiefilm voor de kassenbouw, maar uiteindelijk blijkt het een hartelijke uitnodiging om ook eens in de kassen te komen kijken.

Jammer dat de lange rij voor het boerenijs een kort shot blijft, zonder likkende bezoekers en zonder een blik in de ijsbakken. Gek, nietwaar, dat zo’n shot die verwachting oproept, nietwaar. Dat is de kracht van film, die de maker leert onderkennen.

Ook de verkoop van bloemen en aardbeien is niet beeld, geen mensen die met tassen vol vertrekken.

Niettemin, een geslaagde film die goed gemonteerd is en van degelijke achtergrondinformatie is voorzien.

Tini’s rapport

Een verslag van het bezoeken van diverse bloemen en fruitkassen

De film is boeiend van opzet waarbij het succes van “Kom in de kas” duidelijk zichtbaar is. We krijgen een inzage in de kweken van bloemen en aardbeien. De voice-over geeft nuttige en interessante informatie.

De beelden zijn goed gekozen en afwisselend.

Toch missen we wat. Het onderwerp zelf is behoorlijk statisch en leent zich niet goed voor de film. Hierdoor wordt het beelden met een voice-over. Een aantal interviews om het enthousiasme van de kwekers te tonen, zou hier op zijn plaats zijn geweest.


Hoogvlieger

Con Loomans / Kees van de Pol - TAS

Leo’s rapport

THEMA: Portret van Hub Dekkers en zijn fascinerende hobby

DE FILM: Na een goede intro maken wij kennis met Hub en verteld hij hoe deze hobby is ontstaan en laat hij zijn verzameling van vliegtuigen zien. Later worden wij verrast door zijn vaardigheden in zijn flight simulator

DE CAMERA: Het camerawerk is goed verzorgd de maker heeft het vooral bij de vliegende modellen niet gemakkelijk gemaakt maar is er goed in geslaagd. Het camerawerk in de flight simulator was prima verzorgd

DE MONTAGE: De montage is goed verzorgd, een goede intro waarna wij in zijn werkplaats komen waar vele modellen de revue passeren maar helaas niet krijgen wij daar niet veel van te zien. Het gedeelte van de flight simulator was prima verzorgd

GELUID: De geluidsmix was goed met toepasselijke muziek

COMMENTAAR EN STEM: Goede commentaarstem met voldoende informatie

RESUME: Een mooie productie van een gepassioneerde man met een prachtige hobby

Evert’s rapport

“reportage”

“Levenslange hobby van een 83 jarige.”

De startmuziek met het modelvliegtuig dat de film opent, is een goeie combinatie. De muziek doet bovendien recht aan de oude hoogvlieger, die erna in beeld komt.

Het berenvliegen toont eerst alle modellen, helaas zonder veel close-ups. De indrukwekkende rij toestellen vraagt om iets meer aandacht.

Filmen van vliegtuigjes in de lucht is heel lastig. Volgen is moeilijk, scherp stellen evenzeer. De weergave van het vliegen met het wervelende tuig is redelijk goed gelukt.

Met nieuwsgierigheid gaan we vervolgens mee de werkplaats in. De fotobeelden zonder uitleg zijn een kleine teleurstelling, omdat we hier de modelbouwer niet horen of aan het werk zien. In de tuin zien we interessante montageklussen, verbluffend effectief hoe een vliegtuigje uit modules wordt samengesteld.

Jammer dat de geluidsweergave in de tuin niet helder is.

Beelden achter de simulator zijn mooi gebracht, alsof je zelf bestuurt. Dat versterkt betrokkenheid.

De film geeft een leuk beeld van de hobbyist, maar het gevoel bekruipt dat er met meer materiaal en meer betrokken filmwerk nog veel meer diepgang in zou kunnen zitten.

Misschien een vervolgversie?

Tini’s rapport

Een film over de hobby van Hub Dekkers: modelvliegen

Interessante film over een mooie hobby, die veel van de hobbyist vraagt: secuur kunnen bouwen en goed omgaan met de knoppen om het vliegtuig veilig te laten vliegen.

De beelden zijn treffend en passen goed bij het commentaar. Het geluid is over het algemeen goed, op een paar overstuurde fragmenten na.

Het 2e deel over de vluchtsimulator kan beter worden weggelaten, daar kan wel een aparte film aan geweid worden. Nu zijn het 2 losse hoofdstukken, weliswaar van de dezelfde persoon.


Wandeling langs het Säfsenmeer

Monique van Kuijk – TAS

Leo’s rapport

THEMA: Een impressie van het Säfsenmeer en zijn omgeving

DE FILM:  Deze mooi ogende impressie begint met een duidelijk intro van de locatie waarna de maker ons meeneemt naar het prachtige en serene landschap rond het meer.

DE CAMERA: Close-ups worden afgewisseld met half-totalen en totalen. De fotografie is prima verzorgd en de cameravoering is prima

DE MONTAGE: De montage is goed verzorgd en de maker is er in geslaagd om de schoonheid en rust die het gebied heeft goed over te laten komen. De montage straalt rust uit

GELUID: De keuze van de muziek was prima

RESUME: Een mooie en sfeervolle impressie met goede fotografie.

Evert’s rapport

“reportage”

“Zoals de titel zegt: wandeling langs het Säfsenmeer.”

Fijn dat er mensen in beeld komen. De voeten over de plankier leveren meteen betrokkenheid op bij de wandeling. De waterdrinkster is een verademing, want die geeft de menselijke beleving herkenbaarheid. Er hadden best meer beelden van het genietende tweetal in mogen zitten, om emotie toe te voegen.

Er is een fraaie afwisseling van close-ups, half totalen en vergezichten, hoewel de half totalen overheersen. Jammer dat de kans gemist is om van allerlei scenes meerdere standpunten te tonen. Dan wordt een beeld meer een kleine vertelling, een verhaaltje. Nu oogt de film soms fragmentarisch.

De afwisseling van beelden werkt goed. De camera beweegt rustig, met een fraai beginpunt en eindpunt.

De rustige sfeer van het stille landschap blijft aanwezig en werkt overtuigend. De muziek helpt daarbij.

De lengte past goed bij het eenvoudige onderwerp.

Kortom: Een harmonieuze film die veel lokale sfeer oproept.

Tini’s rapport

Filmimpressie van een wandeling in Zweden

De film bevat mooie opnamen van de planten in het gebied. Regelmatig zijn we een wandelaar. Hij wordt echter niet geïntroduceerd; later zien we ook een vrouw zitten, ook zonder introductie.

De film opent met een kaartje van het gebied, zodat we weten waar de hoofdpersoon wandelt. Er zit geen verhaal en opbouw in de film en dat is jammer. Hierdoor wordt het een opsomming van beelden zonder samenhang.

De uitvoering door Jonna Jinton van het Zweeds volkslied past heel goed bij de film. Prachtige sfeer. Jammer dat de vertaling niet wordt doorgezet, deze is zeker interessant voor ondersteuning van de film. De Zweden zijn trots op hun land en je ziet ook waarom.

Tip: probeer de wandelaars meer bij het onderwerp te betrekken. Dat maakt de film aantrekkelijker en wordt het geheel door de emotie ook spannender.


Die goeie oude radio

John Goossens / Hans Vugts /  Jan Schellekens - TAS

Leo’s rapport

THEMA: Een passie voor ouwe radio’s en pick-ups

DE FILM: Na een wat gemaakte opening maken wij kennis met de enorme verzameling ouwe radio’s e.d. die de hoofdpersoon in de loop van de jaren heeft verzameld en laat ook horen dat deze nog functioneren

DE CAMERA: De camera staat vooral in de hobbyruimte op de eerste plaats en laat ons alles close meemaken wat de betrokkenheid versterkt

DE MONTAGE: De montage is redelijk verzorgd maar de eerste beelden komen wat overbelicht over. De montage bij de verzameling is mooi gemaakt alleen eindigt de film vrij plotseling door het licht uit te draaien en zijn vrouw zit beneden met de koffie waarschijnlijk nog te wachten

GELUID: De conversatie in het begin was moeilijk te verstaan en de keuze van de muziek bij de radio en pick-up was wel passend maar de kwaliteit was niet in overeenstemming met de apparatuur van die tijd

RESUME: Een leuke productie van een overweldigende verzameling

Evert’s rapport

“reportage”

“Een passie voor oude radio's en aanverwante zaken.”

Een verrassend begin, waarbij de bel gaat en een oude bekende binnenkomt. De vrouw gaat koffiezetten en de film begint met het thema radio-hobby. Tamelijk moeilijke geluidslaag, maar levendig gebracht. Een goede keuze.

De zogenaamd spontane interactie gaat consequent door in de film. De positie van de camera maakt ook dat de kijker als derde persoon aanwezig is.

Dankzij de volgepropte zolderruimte komt de camera dichtbij de actie. Dat pakt heel goed uit, bijvoorbeeld waar een hand van apparaat naar apparaat glijdt.

De wisseling van camera posities is goed opgebouwd: van voren, van opzij, van achteren en vervolgens een goed beeld van een actie. De uitleg van de radio-bouw amateur is naturel.

De gekozen muziek is aardig: uit de oude doos, hoeveel veel moderner dan het bouwjaar van de instrumenten.

De film eindigt niet met de koffie. Jammer. Het licht gaat uit en dat is het dan.

Een leuke film.

Tini’s rapport

Een reportage over de man en zijn hobby: oude radio’s

Een indrukwekkende film; mooi, interessant en niet-alledaags onderwerp.

We krijgen een goede indruk van de diverse radio’s door de jaren heen, zonder dat het een opsomming wordt, dit komt ook de bijnamen die de hobbyist geeft aan de radio’s.

Alles werkt en dat horen we ook. Maar toch krijg ik de indruk dat in een aantal gevallen het geluid later is toegevoegd, het klinkt wel heel perfect, zo ook de oude LP: geen krasje te horen.

De beelden zijn goed gekozen en afwisselend. Ook al omdat de ruimte erg beperkt is. We krijgen toch mooie close-ups.

De montage is goed verzorgd.

De belichting in de serre is niet correct, de verschillende camera’s zijn niet goed op elkaar afgestemd. Zo vermoed ik dat de witbalans niet op handmatig is gezet en “gewit”.

Het enthousiasme van zowel de bezoeker en de hobbyist is erg duidelijk aanwezig, dat geeft diepte aan de film. Maar toch zou ik graag nog wat meer willen weten over de hobby: waar haalt hij de oude radio’s vandaan, hoeveel tijd kost het om een radio te herstellen in oude glorie en waar vind je de onderdelen?

Een mooie film, maar bereid het wel goed voor als je met meerdere camera’s filmt.


Lot van het lot

Club film - VGEL

Leo’s rapport

THEMA: Speelfilm met als thema, geluk met een staatslot

DE FILM: Man koopt een staatslot bijthuiskomst zegt vrouw dat hij het maar aan de jarige buurvrouw moet geven en via verschillende omzwervingen komt het bij een waarschijnlijk dakloze die er de hoofdprijs mee wint en er een luxer leven mee krijgt. Bij het zien daarvan evalueert de koper van het lot met zijn vrouw wat rijkdom had kunnen brengen

DE CAMERA: De kaders, standpunten, bewegingen en belichting zijn goed verzorgd

DE MONTAGE: Een mooie montage, helaas komt het spel van de spelers een beetje geforceerd over. De film had aan kracht en geloofwaardigheid gewonnen wanneer de dakloze het lot op straat had gevonden en de scenes met de hond achterwege waren gebleven.

GELUID: Geluidsmix is helaas niet goed in balans waardoor een aantal conversaties moeilijk verstaanbaar zijn

RESUME: Een leuke productie met zorg gemaakt met een helaas wat voorspelbaar einde

Evert’s rapport

“speelfilm”

“Korte speelfilm over het lot van een staatslot.”

Het verhaal in het kort: een staatslot komt via omzwervingen bij een zwerver terecht, die de hoofdprijs wint en een rijk leven leidt. De koper van het lot evalueert samen met zijn vrouw wat rijkdom hen had kunnen brengen. Een verrassend slot.

De geloofwaardigheid van het verhaal is tijdens de omzwerving van het lot wat minder: iemand die het lot op straat vindt en het in de vuilnisbak gooit en de zwerver die het als enige stuk afval oppikt en er twee weken later nog mee in zijn zakt loopt. Een prijs winnen is dan voorspelbaar, de hoofdprijs zelfs, een beetje ongeloofwaardig.

Het spel komt wat geforceerd over, met name in de dialogen thuis en bij de winkelbalie.

De sfeer tussen de partners is wel goed uitgedacht en geënsceneerd, maar het spel doet wat afbreuk aan de levendigheid en de snelheid van de film. De cameraposities zijn prima, hoewel soms wat langdradig. Anders gezegd, de montage kan vlotter, omdat de ontwikkeling van het verhaal te voorspelbaar is. Dan kunnen sfeerbeelden buitenom, bijvoorbeeld geruzie, of zoals de mensen die elkaar als jogger ontmoeten, wat variatie en ”levensechtheid” inbrengen.

De geluidslaag is nogal zwak.

Een mooi ingevuld filmproject, waaraan veel zorg is besteed, maar dat vanwege regie en spel en ook verhaallijn minder boeiend, dan je zou hopen, is uitgepakt.

Tini’s rapport

Speelfilm over de vreemde wegen van een staatslot

Een leuk maar voorspelbare film. Door diverse omstandigheden komt een staatslot in handen van 4 verschillende mensen en slechts 1 daarvan kan de winnaar zijn. En dat is ook diegene die het hardst nodig heeft.

De spelingen van het lot zijn goed gevonden, maar matig uitgewerkt. De eerste wending komt wanneer het echtpaar concludeert dat zij niets aan het lot hebben omdat ze toch nooit iets winnen. Op zich geloofwaardig en redelijk goed in beeld gebracht. De 2e speling waarbij het lot wegwaait is werkelijk subliem gedaan. De dromen over wat te doen met de hoofdprijs is mooi gevonden.

Daarna wordt het echter ongeloofwaardig. De man met de hond kan beter een blindengeleidehond nemen, want schijnbaar ziet hij niet dat het een staatslot betreft. De zwerver en de uiteindelijke winnaar weet echter wel wat een staatslot is, maar na de melding dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen, wordt het geld niet geïnd, of niet gevraagd hoe het geld te innen. Maar voor de voortgang van de film is dat nog te vergeven.

De afsluiting is wel leuk waarbij het eerste echtpaar verzucht dat deze man zo’n mooi huis en auto heeft en is de cirkel weer rond.

Technisch is de geluidsopname bij het eerste echtpaar van onvoldoende kwaliteit. Het geluid is dof en soms moeilijk te verstaan. Bij deze scene wordt ook regelmatig over de lijn gegaan en dat geeft een rommelige indruk.

In de eerste 3 scenes wordt de tijd netjes weggesneden waardoor eer veel vaart in de film zit. Dit missen we bij de 2 volgende scenes. Hierdoor wordt de film juist weer traag. Dat is jammer.


Bomen Rooien

Henny van Dongen - VGEL

Leo’s rapport

THEMA: Het rooien van een boom

DE FILM: De film begint met het spectaculaire omhoog hijsen van de houtvester die vervolgens op acrobatische wijze de takken en stammen benaderd om die vervolgens te rooien. Op de begane grond worden vervolgens de stammen verder gekort om deze in de machine te laten verwerken tot snippers

DE CAMERA: De cameravoering is goed verzorgd helaas was de belichting door het tegenlicht niet altijd in balans

DE MONTAGE: Deze is goed verzorgd mede door de vele close-ups die de betrokkenheid versterken. Het slot van de film is goed gevonden en fraai in beeld gebracht.

GELUID: Door commentaar en toepasselijke muziek toe te voegen en het live-geluid te onderdrukken zal de film aan kracht winnen

RESUME: Leuke film waarvan de titel niet helemaal de lading dekt daar er maar een boom gerooid word

Evert’s rapport

“informatief”

“Het gaat over een boom, in de bebouwde kom, die te groot is geworden. Het rooien en verwerken van een boom is best spektakel.”

Meerdere bomen lijken geveld te zijn, getuige de boomstammen op de grond. De film toont het werken met de kraan en wordt meteen spannen als de houtvester in volle vaart omhoog gehesen wordt. De acties bovenin de boom zijn spannend, het naar beneden klimmen en tenslotte het zagen en ophijsen van een grote stam met takken zijn opwindende acties om naar te kijken.

Spectaculaire cameraposities worden gekozen om te laten zien hoe een houthakker riskante manoeuvres uitvoert en ook in hachelijke posities terechtkomt.

De gebruikte machines zijn uitzonderlijk zwaar en gewelddadig. Dat wordt dermate close in beeld gebracht, dat indrukwekkende beelden ontstaan. De keuze om geen totalen te laten zien, is goed gekozen: het zou de fascinatie hebben kunnen doorbreken.

De film eindigt heel fraai met het sluiten van de achterklep van een voertuig (of aanhanger).

Live geluid is genoeg. Geen uitleg, want dat is overbodig.

Een eenvoudig thema, goed gebracht.

Tini’s rapport

Filmverslag van het rooien van een boom

De film toont chronologisch hoe een man een boom velt. Dit met behulp van een kraan en in stukken van bovenaf.

De beelden zijn helder en spreken voor zich.

Toch missen we de nodige informatie: waar zijn we, wie zijn deze mensen, waarom moet de boom gerooid worden?

De geluidslaag bestaat enkel uit het live-geluide en stoort omdat dit diverse machines zijn: de kraan, de kettingzaag en de vermaler. Het geluid is eentonig en behoorlijk doordringend. Mogelijk was het aangenamer om hier muziek te gebruiken en het live-geluid verder naar de achtergrond te dringen.

De film bevat geen aftiteling. Hierdoor lijkt het ook of de film nog niet af is.

Leuk als herinnering voor de eigenaar van de boom, maar voor groter publiek niet zo geschikt.


Magic Mountain Tiger & Turtle

Joop Wilders – VGEL

Leo’s rapport

THEMA:  Impressie van een futuristisch bouwwerk

DE FILM: De maker laat ons kennismaken met dit mooie kunstwerk en geeft een mooi beeld van de mooie vormen van  dit object

DE CAMERA: Het camerawerk is goed verzorgd

DE MONTAGE:  De montage is netjes verzorgd een tip kan zijn verschillende scenes korter te snijden waardoor de soms storende beeldjes weg zijn.

De overgang van dag naar avond is een mooie vondst

GELUID:  Bij deze beelden had wat meer dynamische muziek beter gepast

RESUME: Een mooie impressie van een bijzonder object

Evert’s rapport

“reportage”

“Een kunstwerk van het duo Ulrich Genth & Heike Mutter op een afvalberg van de zink-industrie in Duisburg.”

De film begint met een kijker, die de groene berg oploopt, om vervolgens naar het kunstwerk te zwaaien. Daarmee is veel over de titel duidelijk geworden: het gaat om een groot metalen landschappelijk kunstwerk.

Vervolgens komen er tal van beelden met weinig stabiel bewegende camera. Veel panorama’s en tiltbewegingen zijn helaas niet voldoende afgesneden/ingekort, waardoor het aan- en uitzetten van de camera schokkerige beelden geeft, die prima  gemist kunnen worden.

De camera presenteert interessante uitsneden, die vooral boeiend worden als de filmer ook het kunstwerk beklimt en de kijker andere bezoekers op of neer ziet klauteren.

De beelden in het donker zijn ook boeiend, maar hier is het langzame en verre inzoomen minder fraai, omdat de camera met de hand wordt bediend en de beweging niet vloeiend is en regelmatig eindigt met uitsneden die geen optimale compositie weerspiegelen.

Kortom, de indrukwekkende achtbaanachtige constructie is boeiend, maar de film zou met een scherpere selectie van opnamen en met name zorgvuldige keuze van begin en einde van shots aan kracht kunnen winnen. Er lijkt genoeg materiaal voorhanden om zo’n extra montageklus uit te voeren. Iets korter maakt de film ook sterker.

De muziek past mooi, het lijkt op het tingelen op de stalen treden.

De eigen opnamen op de trap, door de filmer zelf, zijn de topstukjes.

Tini’s rapport

Een impressie van een bijzonder kunstwerk

De maker laat ons kennismaken met dit zeer bijzondere kunstwerk. Hij is er in geslaagd om de vele vormen goed in beeld te brengen. Probeer echter wat meer structuur in de film te brengen door bijvoorbeeld iemand door het kunstwerk te volgen.

De muziek is wat tam en past niet mooi bij het onderwerp. Probeer door een andere muziekkeuze meer spanning in de film te brengen.

De beelden in het donker zijn erg mooi. Ook de overgang van dag naar nacht is goed gevonden.

Tip: kijk na de montage alle lassen goed na. In deze film zitten voor en na de lassen beelden die weggelaten hadden moeten worden.