za25062022

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Brabants Film Manifestatie (BFM) > NB80 Brabantse Film Manifestatie 2020 ONLINE - uitslag

NB80 Brabantse Film Manifestatie 2020 ONLINE - uitslag

In verband met de maatregelen om het coronavirus terug te dringen werd dit jaar op 5 april de BFM-online gehouden.
15 films zijn ingezonden waarvan er 14 waren te zien op het YouTube kanaal.

De gezelligheid, de uitwisseling en onderlinge tips waren dit jaar niet mogelijk.

Aan de films is veel inspanning geleverd; daarom heeft het NB80 bestuur het initiatief genomen om de films via YouTube uit te zenden zodat belangstellenden wel het resultaat konden zien. Interessant zijn steeds weer de verschillende invalshoeken die een filmer heeft om tot zijn film te komen. Dit zijn persoonlijke ervaringen zoals een hospitaal voor oogoperatie in Nepal. Documentaires hebben ook een aanzienlijk aandeel, dit jaar o.a. De Stoomtrein en de kijkdoos. Als natuurfilms zijn de moeite waard: Spitsbergen en Kruger Park, films die je de natuur laten meebeleven. De makers zijn creatief, gebruiken diverse camerastandpunten, een drone of een animatie om het verhaal duidelijk te maken.

De films zijn door een speciaal opgeleide jury beoordeeld op diverse aspecten.
Van de ingezonden films zijn de volgende 5 genomineerd voor deelname aan het NOVA Nationale Filmfestival:

  • Spitsbergen, Paul Wolff
  • Dienstverlening, Joop Mohr e.a.
  • Misschien wel nooit meer, Peter van den Berg
  • Kruger Park, Kees van Meurs
  • Eerlijk delen, Tony Jacobs.

Als u heeft gekeken, bedankt voor de aandacht, en we hopen voor volgend jaar op een gezellig BFM festival en jullie persoonlijk te ontmoeten.

Het NB’80 bestuur

 

Nr.1

Titel: De ster van Middelburg

Genre: Portret

Maker: Riet Rens e.a.

Lengte: 14 min

De film is een portret van een bejaarde dame, die nog steeds een wolwinkel in Middelburg drijft.

Zittend aan de tafel vertelt ze hoe haar leven is verlopen, maar ook hoe ze over het leven denkt. De beelden vertellen haar verbondenheid met het huis en de winkel en hoe zij deze nog steeds runt. Het verhaal wordt gelardeerd met haar persoonlijke observaties en ervaringen van haar omgeving en klanten. Op deze wijze maken we goed kennis met deze dame. Wel wordt er af en toe wat veel zaken bijgehaald; de film had dan ook wat korter kunnen zijn om de aandacht vast te houden.

Het interview is vanuit meerdere standpunten opgenomen waardoor close-ups en half-totalen elkaar goed afwisselen. Wel wordt er nogal wat veel in- en uitgezoomd. Alles is meestal wel goed te verstaan. De pianomuziek is functioneel aanwezig, maar staat soms iets te hard waardoor de verstaanbaarheid wat minder is. Soms zien we ter afwisseling oude en nieuwe beelden van Middelburg.

Zo zagen we een filmmonument van een bijzondere vrouw van het Zeeuwse volk.


Nr.2

Titel: Eerlijk delen

Genre: Speelfilm

Maker: Tony Jacobs

Lengte: 14 min

We zagen een onderhoudende speelfilm met als strekking dat de bedrieger van een koude kermis thuis komt.

Het is een goed geconstrueerd verhaal. Na een mooie intro zien we een opbouw naar het eerste bedrog. Het einde geeft een verrassende plotwending. Er zit veelal goed vaart in de film en de feiten volgen elkaar snel op. Wel is de scene in de vrouwenclub wat aan de lange kant. Het spel van de spelers is natuurlijk en goed geregisseerd. Maar de rol van de dame aan de bar wordt niet voldoende uitgewerkt.

De locaties zijn goed gekozen. Het camerawerk is goed doordacht en zorgvuldig gedaan. De lift binnen het kantoor is mooi en rustig uitgevoerd. De sfeer wordt geaccentueerd door de muziekkeuze en geluidsbalans.

We zagen een verrassende speelfilm die film-technisch mooi werd uitgevoerd.


ToniJacobs

Nr.3

Titel: Dienstverlening

Genre: Speelfilm

Maker: Joop Mohr e.a.

Lengte: 27 min

In deze speelfilm laat een vrouw op slinkse wijze een pakketbezorger opdraaien voor een door haar geregisseerde moord.

Het vertelperspectief is vanuit wat de bezorger overkomt. Hij wordt bespied door de vrouw en door anderen. Daardoor wordt er een spanning opgebouwd. De feiten volgen elkaar langzaam en chronologisch op. Een belangrijk deel van de film zijn de politieverhoren. Dit is goed uitgevoerd, maar geeft wel wat traagheid in het verhaal. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat hij er in is getrapt. En het slot is dan ook wel wat voorspelbaar, maar wel mooi weergegeven.

De opening met de drone is mooi uitgevoerd. Aan het vinden van de locaties is veel en goede aandacht besteed. Ook aan de cameravoering is veelal goed verzorgd. M.n. de opnamen in het sorteercentrum zijn spectaculair. De casting is met zorg uitgevoerd en door de hoofdrolspelers wordt overwegend met overtuiging geacteerd. De slotscene is mooi gevonden.

De geluidslaag is goed geregeld. De dialogen zijn veelal duidelijk verstaanbaar en de toegevoegde muziek is passend in dit verhaal.

Zo zagen we een speelfilm, waarin de spanning m.n. zit met de vraag hoe het zal aflopen.


Nr. 4

Titel: Maatschappij van Weldadigheid

Genre: Reportage

Maker: Aad Aanstoot

Lengte: 10 min

De film toont ons de geschiedenis van deze maatschappij vanaf de oprichting begin 19e eeuw tot op heden. Het is een interessant verhaal dat door de maker duidelijk wordt gepresenteerd. Dit wordt gedaan middels landkaarten, foto’s, tekeningen en beelden van het museum. De voice-over vertelt daarbij het verhaal en komt goed overeen met de getoonde beelden. Het leven en werken in de koloniën wordt op een prettige wijze aan de kijker gepresenteerd. Het is een chronologisch opgebouwd verhaal. Tegen het einde van het verhaal zien we de huidige gebouwen. De film geeft een goed overzicht van deze geschiedenis.

Het beeldmateriaal is goed verzameld en past steeds mooi bij de gesproken tekst. De eigen opnamen zijn beperkt, maar passen goed in dit verhaal. De achtergrondmuziek is in goede balans met het commentaar.

Zo zagen we in een korte tijd een verslag van een interessante geschiedenis.


Nr.5

Titel: Corfu

Genre: Reisverslag

Maker: Henny van der Burgt

Lengte: 7 min

We zagen een reisverslag van een dagtocht naar het Griekse eiland Corfu.

Na een titelreeks geeft de film in beeld en geluid veel informatie over dit interessante eiland. De volgorde van wat we zien is zoals de reis is verlopen. De voice-over vertelt op vlotte wijze wat we allemaal zien. Soms horen we wel wat veel informatie. De ligging van het eiland en de geschiedenis van het Fort worden helder in beeld gebracht. We komen niet dichtbij de bevolking, maar zien wel steeds toeristen in beeld.

De cameravoering is goed verzorgd. De geluidsmix is in orde. Er is een goede commentaarstem, we horen livegeluid en achtergrond muziek. Deze muziek kan soms wat meer naar de achtergrond. De voice-over is vlot en goed van intonatie.

Zo zagen we in een korte tijd een aangename impressie van een interessant en toeristisch eiland.


Nr. 6

Titel: Rondreis Armenië

Genre: Reisverslag

Maker: Henk Baarens

Lengte: 15 min

Het is een verslag van een rondreis door een minder bekend land met een lange en ingewikkelde historie. We volgen de reis van noord naar zuid en zien onderweg kerken, kloosters, het landschap en de steden. De voice-over geeft daarbij goed commentaar op alles wat we te zien krijgen. En soms vertelt een gids verdere informatie. Onderweg zien we de bezienswaardigheden en wordt er uitgebreid stilgestaan bij de hoofdstad Jerevan. We komen niet dicht bij de mensen, waardoor alles wel wat afstandelijk overkomt.

Het is informatieve film die ons veel nieuws geeft over een minder bekend vakantieland. We zien ook aanvullende beelden over de vreedzame revolutie. De volgorde in de film is zoals de reis is verlopen. Wel zijn het grotendeels totaalbeelden. Er is voornamelijk uit de hand gefilmd, waardoor de beelden soms wat onrustig zijn. Het einde is een beetje abrupt. We horen goed inhoudelijk commentaar met een duidelijk commentaarstem.

Zo kregen we inzicht in een minder bekend vakantieland.


Nr. 7

Titel: Stoom leeft

Genre: Reportage

Maker: Henk Dillen e.a.

Lengte: 10 min

We zien eerst een inleidende ronde door de werkplaats van de Stoom Stichting. En vervolgens een nostalgische rit van de stoomtrein van Rotterdam naar Den Bosch en Eindhoven. Dit is beurtelings in en buiten de trein gefilmd. Dit met een korte onderbreking van de geschiedenis van het station Den Bosch.

In de werkplaats wordt uitleg gegeven over technische zaken van de locomotief. Voor de kijker is dit wat te technisch en soms lastig te verstaan. De informatie over het station Den Bosch is er bijgevoegd, maar heeft met de titel niet veel van doen.

De rit met de trein is mooi en afwisselend gefilmd vanuit de kant en vanuit de trein. Dit geeft steeds mooie en interessante informatie. En verdere toelichting wordt als tekst in beeld gebracht. Alles is wel wat afstandelijk. Mensen die hier aan meewerken komen niet in beeld of we komen er niet dicht bij, zoals de machinist, de stoker, de conducteur.

Het geluid bij de buitenopnamen is veelal goed geregeld en versterkt de beelden. En we horen goede bijpassende muziek.

Het is een film waar veel werk aan is geweest en waar met veel plezier aan gewerkt is.


Nr. 8

Titel: Nanda

Genre: Portret

Maker: Henny van der Burgt

Lengte: 17 min

We zien in de film de ontwikkeling van de kunstenares Nanda en uiteindelijk de realisatie van haar project De Grote Kijkdoos.

Zo maken we kennis met de kunstenares, haar opleiding en haar projecten. Van haar werk krijgen we overigens niet zo veel te zien. Dat geldt wel voor het project met de drijvende vissen dat ook een hilarische indruk geeft. Dan volgt het bouwen, plaatsen en onthullen van de kijkdoos met veel publiek. De afsluiting middels de bodypainting wordt iets te uitgebreid gevolgd.

De voice-over geeft op duidelijke wijze de achtergrondinformatie en ondersteunt de continuïteit van het verhaal. De camera is registrerend met veelal een goed doordachte kadrering. We zien steeds een veel variaties in camerastandpunten.

De geluidslaag is goed geregeld, zoals de voice-over en het livegeluid.

Zo zagen we een mooi portret van de kunstenares op originele wijze gepresenteerd en het leuke kunstwerk als resultaat.


Nr.9

Titel: Misschien wel nooit meer

Genre: Documentaire

Maker: Peter van den Berg

Lengte: 18 min

De film vertelt over een man, vader van een gezin, een klusser en een fanatiek windsurfer. Maar door een auto-ongeluk verandert zijn leven drastisch en dat heeft ook gevolgen voor partner en gezin.

Het verhaal wordt verteld vanuit de gezichtshoek van een vriend. Dit betreft grotendeels interviews die hij heeft met de man en met de partner. Afwisselend zien we steeds spectaculaire opnamen van het windsurfen. Duidelijk wordt gemaakt welke invloed dit heeft op iemands leven. We zien daarbij wat emotie. Dat is begrijpelijk maar wordt niet overdreven weergegeven. Het is een wat open einde; de vraag is wat de toekomst biedt.

De afwisselende cameravoering is prima uitgevoerd. De surfbeelden met de actioncamera zijn prachtig. De interviews zijn goed uitgevoerd, zoals het hoort. Het contrast tussen het surfen en de trage vaart met de sloepenboot is treffend weergegeven.

Zo zagen we een film over een persoonlijk probleem dat op originele wijze aan de kijker is vertoond.


  Petervandenberg

Nr. 10

Titel: Kruger Park

Genre: Natuurfilm

Maker: Kees van Meurs

Lengte: 29 min

De film toont ons een etmaal vol wildleven in het Krugerpark. Na een korte historische inleiding volgt een catalogus van dieren gedurende een etmaal. We zien een mooie opening van olifanten in de nachtelijke wildernis. Als de dag aanbreekt zien we het volle leven rondom de grote plas. Een duidelijke voice-over weet steeds weer een bruggetje te vinden naar de volgende diersoort. Tot slot komen er een aantal vogelsoorten schitterend in beeld, waarna de logische afsluiting komt bij het vallen van de avond. Hoe mooi de beelden ook zijn, voor de kijker is de film wel wat lang, ook doordat alles op dezelfde locatie wordt weergegeven.

We zien mooie heel stabiele beelden. Elk shot is raak en brengt de dieren in hun eigen leefomgeving en hun natuurlijke gedragingen heel dichtbij. Er is een goede cameravoering, waarbij de scherptediepte zorgt voor de juiste accenten in het beeld. De voice-over klinkt prettig en het live geluid is goed in balans. Zeker een film om van te genieten.


KeesvanMeurs

Nr.11

Titel: Surgical Eye Camp

Genre: Documentaire

Maker: Leo Dekkers

Lengte: 21 min

Een Nederlands medisch team helpt bij oogheelkundige behandeling in een Napelees dorp. De film start met een nogal lange tekst en met de opnamen van het vertrekkend vliegtuig. Dan worden eerst het dorp en de lenzen fabriek geïntroduceerd en vervolgens de tocht naar het afgelegen dorp. Alles bij elkaar een nogal lange inleiding.

Het hoofdonderwerp, de behandeling van de patiënten wordt mooi weergegeven. De operaties zijn goed te volgen. En wat er gebeurt wordt ook uitgelegd. De tevredenheid bij het vertrek van de mensen is een mooie afsluiting. Niet duidelijk is wat de rol van de vele delegatieleden is.

De film wordt wat als te lang ervaren. Dat komt ook dat er beelden zijn die niet direct te maken hebben met het doel van de expeditie.

We zagen goed camerawerk. Bij de behandelingen komen we dicht bij het onderwerp. Middels close-ups zien we duidelijk wat er gebeurt. De geluidslaag is ook compleet: een duidelijke voice-over gecombineerd met muziek en livegeluid.

Een mooi project wordt zo inzichtelijk gemaakt.


Nr. 12

Titel: Cirkel van het leven

Genre: Reportage

Maker: Leo Dekkers

Lengte: 7 min

We zagen een registratie van een “samen-kunst”-uitvoering door een aantal verenigingen met de cirkel van het leven als thema. Door de deelname van zoveel verschillende culturele clubs stimuleert dit de maatschappelijke samenhang en saamhorigheid. Zo is hier een mooie en interessante registratie van gemaakt.

Eerst komen de vaandeldragers binnen en dan verschijnt de titel; een goede keuze. Alles is met meerdere camera’s opgenomen en de voorstelling wordt in afwisselende kaders mooi in beeld is gebracht. We zien daarbij goede afwisselingen in beelduitsneden en standpunten. De geluidsbalans is veelal goed verzorgd.

Zo zagen we een waardevol document dat zijn weg zeker zal vinden.


Nr. 13

Titel: Broederliefde

Genre: Speelfilm

Maker: Han de Graaf

Lengte: 4 min

Het is een korte speelfilm. Het verhaal is eenvoudig en er ontwikkelt zich niet zo veel. Alles lijkt wat voorspelbaar. Maar het slotbeeld met het leegdrinken van het glas verandert dat. Was het bewust of was het een vergissing? Een open einde dus. Er wordt nauwelijks gesproken en de beelden geven het verhaal duidelijk weer.

Het is een wat sobere, maar verder goed verzorgde cameravoering, grotendeels uitgevoerd op één locatie. De gekozen oude muziek is mooi ondersteunend en ook wat spannender bij het drinken van de pil.

Zo zagen we een korte film met een onverwacht en verrassend einde.


Nr. 14

Titel: Spitsbergen, arctische wildernis, hoe lang nog?

Genre: Documentaire

Maker: Paul Wolff

Lengte: 25 min

De film behandelt deze eilandengroep en alles wat er mee te maken heeft. Dit betreft de geschiedenis, de landschappelijke ontwikkeling, de fauna en flora. Tot slot wordt de kernvraag gesteld die de titel al aangeeft.

We zien daarbij prachtige beelden, waarbij de toelichting door een duidelijk voice-over wordt weergegeven. De beelden en de tekst komen goed met elkaar overeen.

De maker moet een uitstekende research hebben gepleegd om al deze informatie bij elkaar te krijgen. En om dat zo mooi in volgorde bij elkaar te brengen.

De opnamen zijn zowel op land als vanaf de boot gemaakt. Soms zien we veraf beelden, zoals het vallend ijs. Dan weer komen we dicht bij sommige dieren en kunnen we hun bewegingen goed bekijken. De eindvraag betreft de gevolgen van de klimaatverandering voor deze eilanden.

We zagen prachtig camerawerk. Alles wordt toegelicht door een rustige en duidelijke voice-overstem.

Zo zagen we een mooi en compleet beeld van de eilanden met een waarschuwing aan het einde.


Nr.15

Titel: De passie van Lorca

Genre: Reportage

Maker: Herman van Nispen

Lengte: 20 min

Het is een verslag van de jaarlijkse optocht tijdens Pasen in de Spaanse stad Lorca.

De film toont eerst in korte fragmenten wat de kijker allemaal krijgt te zien. Dan volgt een intro over het borduren van kostuums. En tot slot de hele passie met uitleg van wat de diverse onderdelen voorstellen. Een voice-over voorziet de film van verder commentaar. Tussendoor worden de episoden van de Bijbelse historie duidelijk toegelicht; wel duurt dit deel wel wat lang en leidt wat af van de processie. Ook is er veel aandacht voor de deelnemers en het publiek.

Een duidelijke voice-over leidt de kijker langs de verschillende onderwerpen die in beeld worden gebracht. We zien mooi camerawerk; de parade is de hoofdmoot en de camera is op meerdere plaatsen aanwezig. We komen steeds dicht bij het onderwerp. De kijker kan daardoor alles goed bekijken. De toegevoegde muziek is passend gekozen.

We zagen een Spaanse traditie die op een bijzondere wijze in beeld is gebracht.