do16072020

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Brabants Film Manifestatie (BFM) > Uitslag en Juryrapporten BFM 2016

Uitslag en Juryrapporten BFM 2016

Op zondag 10 april jl. is de Brabantse Film Manifestatie gehouden. 

De winnaars van BFM 2016 zijn:

1e plaats Het magisch Boek der Kristallen Lou Kruisbergen Het Motief
2e plaats De natuur als voorbeeld René Roeken ERSA
3e plaats

Kariboes, de jaarlijkse trek

De zoektocht die blijft

De Pleureuse

Paui Wolff

Henk Goorts

Leon van Iersel

Lumière

Deurne

VC Best

 

Uitslag

  Titel Maker Club Punten
         
       Nominaties (Landelijk niveau):      
1. Het Magisch Boek der Kristallen Lou Kruisbergen Het Motief 83
2. De natuur als voorbeeld René Roeken ERSA 81
3. Kariboes, de jaarlijkse trek Paui Wolff Lumière 77
4. De zoektocht die blijft Henk Goorts VC Deurne 77
5. De Pleureuse Leon van Iersel VC Best 77
6. Ommekeer Francois Aelbrecht ERSA 76
7. Mijn Miss Holland Cees Nielen ERSA 76
8. Venetië Paul Driesen VC Best 75
9. 'n Protestaktie Leon van Iersel Lumière 75
10. Van hoogveen tot turf Aad Aanstoot De Baronie 75
         
       Regio niveau:      
11 Mijn (groot)ouders, kasteelbewoners? Ruud Scheidel ERSA 74
12 De witte stok Eef Ebing OASE 73
13 Een diva met allure Frans Thielen ERSA 73
14 Amsterdam en grachtengordel Hanna Cleven Shot ‘71 71
15 Sky Dive Joop Mohr De Baronie 70
         
       Clubniveau:      
16 Natuurlijk schoon water Joop Mohr De Baronie 68
17 Hommage aan Jan Strube Rene Baremans VC Etten Leur 68
18 De geschilderde stad Ruud Scheidel ERSA 67
19 My dream Arnold Meeuwsen ERSA 67
20 Vakvrouw Jill Martin van Tiel Lumière 66
21 Shwedagon Hanna Cleven Kempenfilm 66
22 Haags groen Ruud Scheidel ERSA 65
23 Die Romantische Strasse Henny van der Burgt Shot ‘71 65
         
       Persoonlijk niveau:      
24 Atelje 90 Harry Zwanenberg Shot ‘71 64
25

Geld en macht (niet vertoond)

Richard de  Pijper ERSA 63

Juryrapporten:

Titel: Hommage aan Jan Strube                                      Genre: Filmportret

Maker: René Baremans                                               Lengte: 10 min

Als eerbetoon vertelt de maker ons over het leven en werken van deze schilder. Op traditionele wijze wordt het levensverhaal en zijn werk getoond. Dit gebeurt grotendeels middels de voice-over en soms door een vraaggesprek. Het is wel wat veel informatie met jaartallen en andere feiten om het ineens te verwerken. Wel is duidelijk dat zijn werk zijn leven was.

Regelmatig worden mooie beelden van zijn werken getoond. Soms zijn er meerdere afbeeldingen in beeld en dat is wat veel. Het ontbreekt je soms de tijd om er goed kennis van te nemen. De werken zitten vol met mooie details die met meer close-ups beter tot hun recht hadden kunnen komen.

Wel hebben we in een korte tijd een goede indruk gekregen van de schilder, zijn leven en zijn werken.                                                                                    

Titel: De zoektocht die blijft                                               Genre: Filmportret

Maker: Henk Goorts                                                    Lengte: 14 min

Het is een zoektocht naar een stijl van leven en van werken van deze kunstschilderes. Deels wordt het middels de voice-over, deels door haar zelf verteld. Een goede afwisseling.

Ze wordt geïntroduceerd in haar atelier waar ze aan een opdracht werkt. Verder maken we kennis met haar jeugdverhaal, haar studie en haar zoektocht naar een eigen stijl. We zien haar aan het werk, waarbij het paardenschilderij de basis vormt van de film. Ze verklaart daarbij haar speciale techniek. Het hele verhaal heeft een rustige continuïteit en wordt op de juiste momenten afgewisseld met verhelderende shots van de kunstenares en van haar werk. Haar zoektocht die de titel aangeeft, komt duidelijk naar voren.

We zien een rustige cameravoering met mooie close-ups van de verf en de schilderijen. De uitzooms hebben een verrassend effect van hoe het detail in het geheel past. De voice-over en het livegeluid zijn goed gedoseerd. De muziek is heel rustig en vult de stille momenten op.

Titel: Natuurlijk schoon water                                          Genre: Documentaire

Maker: Joop Mohr                                                       Lengte: 8 min

De film toont ons een waterzuiveringsinstallatie en het proces van verwerken van afvalwater tot schoon drinkwater. In de inleiding wordt getoond hoe wij ons water vervuilen en daarmee de noodzaak van zuivering. Het harde muziekaccent brengt wel het juiste schokeffect teweeg.

In het middendeel zijn we op de locatie, waar een gids ons rondleidt en uitlegt hoe alles in zijn werk gaat. Helaas wordt zij niet aan ons voorgesteld. Het is wel een duidelijke uitleg ter ondersteuning van de beelden. Later wordt de uitleg overgenomen door een voice-over. Deze is goed verstaanbaar, maar komt wat “voorgelezen” over.  

We zien een rustige cameravoering. Wel zijn dit veel totaalbeelden wat het verhaal wat afstandelijk maakt. De muziek is passend bij het verhaal.

We zagen een mooi document met een duidelijk boodschap.

Titel: Sky Dive                                                                              Genre: Documentaire

Maker: Joop Mohr                                                       Lengte: 23 min

We zagen een uitgebreide film waarin alles wordt getoond wat met dit fenomeen te maken heeft. Na een boeiend begin, de titel in de wolken, het windgeruis, de eerste sprong gaan we langs bij allerlei vormen van het geven van theoretische lessen die hiervoor nodig zijn. Dit wordt ook geïllustreerd met actiebeelden van ervaren skydivers. Wel is dit wat veel informatie achter elkaar. Beter was geweest om tussendoor de functionele praktijkbeelden te geven. Dit deel van de film duurt wel erg lang. Een ingekorte versie zou bij de neutrale kijker meer boeien.

De beelden van de sprongen zijn heel spectaculair en spannend om naar te kijken. Dit zijn wel door anderen gemaakt opnamen, maar wel keurig gemonteerd, zodat de kijker geboeid blijft. De muziek is eigentijds en past goed bij het onderwerp. Het commentaar is goed gedoseerd en duidelijk te volgen.

Titel: Van hoogveen tot turf                                                Genre: Documentaire

Maker: Aad Aanstoot                                                   Lengte: 8 min

De maker toont ons wat hoogveen is en hoe dat in het verleden in Drente werd bewerkt tot turf. Het is een boeiend verhaal dat wordt getoond met afwisselend historisch beeldmateriaal en eigen opnamen. Het proces wordt in korte tijd duidelijk uitgelegd en laat zien dat turf een belangrijk product was in het dagelijks leven. Veel aandacht wordt besteed aan de turfstekers en hun gezinnen, die zwaar werk verrichtten in vaak slechte levensomstandigheden.

We zien verzorgd camerawerk met mooie rijders en luchtopnamen. De montage heeft een rustige continuïteit. De overgangen van kleur naar zwart-wit en terug passen in het kader van de verhaalstructuur.  De voice-over klinkt goed gearticuleerd en loopt synchroon met de beelden.                                                                    

Titel: De Pleureuse                                                                  Genre: Speelfilm

Maker: Leon van Iersel                                                Lengte: 6 min

We zagen een speelfilm gebaseerd op de tekst van een lied uit het begin van de vorige eeuw. Het lied wordt gezongen en gespeeld op accordeon door een straatmuzikante. Het spel is zonder woorden en volgt nauwkeurig de tekst van de muziek. De hele vormgeving, zoals locaties, kleding en buitenbeeldsgeluid komen geloofwaardig over en geven de sfeer uit die tijd goed weer.

Het is verder een eenvoudig verhaal, dat boeit vanwege de sfeer die wordt geschapen. Het spel van de spelers komt wel wat onzeker over. 

We zagen goed en gevarieerd camerawerk met fraaie camerabewegingen en afwisselingen in kadrering. Er is mooi gesneden in de beweging. Een film met een verzorgde uitstraling.

Titel: Venetië met 10 handige tips                                  Genre: Reisfilm

Maker: Henk Driesen                                                   Lengte: 9 min

De maker leidt ons op een originele wijze langs een aantal minder bekende bezienswaardigheden van deze stad. Alhoewel we ook bekende attracties zien, is dit toch aardig gelukt. In een korte tijd worden ons heel wat leuke plekken getoond. De voice-over geeft ons daarbij praktische informatie over de hoogtepunten zonder te veel in details te treden. De film heeft daardoor een ongedwongen sfeer.

We zien goed camerawerk met mooie fotografie. De snelle beeldwisselingen brengen vaart in de film, waardoor je in korte tijd veel ziet. De begeleidende tekst is met zorg opgesteld, humoristisch maar niet te komisch en wordt met een heldere en prettig klinkende stem ingesproken. Het livegeluid staat helaas wat zacht waardoor je wat minder bij de actie betrokken bent. De muziekkeuze is wel goed, maar komt er wat zwaar in.

Deze productie prikkelt voldoende om er eens een keer heen te gaan.

Titel: Magisch Boek der Kristallen                                Genre: Speelfilm

Maker: Lou Kruisbergen                                              Lengte: 82 min

We zagen een verfilmd sprookje met 2 meisjes in de hoofdrol. Zij zijn het goede en hebben als opdracht om het kwaad te bestrijden. Het verhaal wordt gebracht met veel fantasie en symbolieken. Het is een lineair verhaal met veel obstakels en wendingen. Soms duren enkele scenes wat lang, waardoor de aandacht kan verslappen. Het acteren van de 2 jonge speelsters is verdienstelijk. 

Veel aandacht is besteed aan het camerawerk met functionele kaders en mooi uitgevoerde bewegingen. De kracht van de film zit vooral in de aankleding en vormgeving. In de symboliek spelen de kleuren een rol. En dat is terug te vinden in de kleding, attributen en decors. Alles speelt zich af in een geweldig gekozen locatie, die de geheimzinnigheid versterkt. De computeranimaties en technische truckjes zijn feilloos gemaakt.

De speciaal voor de film gemaakt muziek draagt bij tot de spannende en mysterieuze sfeer die deze film bepalen.  

Titel: Amsterdam en grachtengordel                          Genre: Documentaire

Maker: Hanna Cleven                                                  Lengte: 14 min

                                                                              

De film toont ons het ontstaan van het grachtenstelsel en leidt ons daarbij langs de vele herenhuizen. Het is een veel gebruik concept. Maar de maakster geeft er haar eigen benadering van. In de inleiding wordt ons de historie van de groei van de stad, en de noodzaak van de grachten duidelijk gemaakt. Hiervoor is een goede research gepleegd. Dit wordt o.m. geïllustreerd met animaties en historische kaarten. De voice-over geeft daarbij de verdere toelichting.

De cameravoering is gevarieerd met mooie beeldcomposities. Wel is de camera soms wat instabiel. De varende shots geven daarbij een prettige afwisseling. De voice-over vertelt de achtergronden van wat er wordt getoond en is daarmee leidend in het verhaal. De balans tussen de stem en de muziek kan wel wat beter. Alhoewel een bekend onderwerp is, zagen we een nieuwe inkijk in deze grachtengordel.

Titel: Ateljé 90                                                                             Genre: Reportage

Maker: Harry Zwanenberg                                            Lengte: 12 min

De maker gunt ons een kijkje tijdens een schilderles van een kunstenaarscollectief. De inleiding start met een rondgang door het gebouw. Deze beelden zijn, door de vele bewegingen niet altijd fraai gekaderd. 

Dan zien we de cursisten met het schilderen en tekenen van een model. En gedurende de film zien we hoe de schilderijen en tekeningen zich ontwikkelen.  Er komen ter afwisseling enkele leden aan het woord; deze verhalen zijn wat lang en niet altijd ter zake. Ook de vragen aan het model voegen te weinig toe.

Tijdens het schilderen zien we wel veel leuke over-shoulders en close-ups van de mensen en hun producten. Opvallend zijn de mooie doorkijkjes van schilders naar het model. De muziek wordt gedempt bij de interviews, maar is verder te hard afgesteld, hetgeen wat onrustig overkomt. De toelichting en de interviews zijn goed verstaanbaar.

Titel: De Romantische Strasse                                         Genre: Reisverslag

Maker: Henny van der Burgt                                        Lengte: 15 min

Een echtpaar maakt t.g.v. hun 50-jarig huwelijk een autorondreis langs historische Duitse steden. Op het kaartje wordt goed aangegeven waar we zijn. Er worden een aantal steden aangedaan, waarbij in het kort enkele wetenswaardigheden worden getoond en verteld. Dan zijn we steeds weer snel weg en op naar de volgende halte. Soms wordt er wat erg lang uitgeweid over minder ter zake doende kwesties.

De cameravoering is netjes en resulteert in mooie beelden. Wel ontstaat er soms onscherpte bij snelle bewegingen. De begeleidende tekst wordt door zowel de man als de vrouw ingesproken, goed passend bij de gelegenheid. De muziek varieert wat te vaak en is soms ook wat te hard, hetgeen wat onrustig werkt. Het blijft een prima persoonlijke herinnering aan een reis ter gelegenheid van een mooi jubileum.

Titel: ‘n Protestaktie                                                                Genre: Animatie

Maker: Leon van Iersel                                                Lengte: 2 min

Een muziekkapel moet bezuinigen en marcheert in protest door de stad. De grammofoon moet daardoor de dure instrumenten vervangen. Ze dragen ook spandoeken met protestteksten. Ze moeten nu met de billen bloot. En dat wordt ook letterlijk gedaan. En dat geeft hilariteit bij het vrouwelijke publiek.

Het is een korte en mooie ritmische animatie die beweegt op de cadans van de marsmuziek. We krijgen long shots en close-ups. De aanmoedigingen van de vrouwelijke toeschouwers geven actie en reactie goed aan. In de montage zien we veel afwisseling. De geluidseffecten van marcheren en van lachen zijn goed ingepast.

Titel: Vakvrouw Jill                                                               Genre: Portret

Maker: Martin van Thiel                                              Lengte: 9 min

In de inleiding wordt de ontwikkeling van Jill als meisje vertelt door de moeder en door haarzelf. Ze had weinig interesse voor de schoolbanken en verricht liever handwerk. Al snel blijkt dat ze een grote belangstelling had voor paarden.

Daarna zien we haar in haar bedrijf werkzaam en zien hoe ze een hoefijzer smeedt en hoe ze paarden beslaat. Dat wordt met goed camerawerk in beeld gebracht. We komen dicht bij de handeling en het beeld wordt mooi gevuld. Er zijn afwisselende standpunten die het proces duidelijk weergeven. Soms duurt dat wel wat lang en lijkt het of je hetzelfde blijft zien. Het te hoge standpunt bij het interview werkt wat afstandelijk. De opnamen van de krachttraining zijn leuk gevonden.

Het is een interessant portret van een vrouw in een bijzonder beroep.

Titel: Een diva met allure                                                    Genre: Documentaire

Maker: Frans Thielen                                                   Lengte: 11 min

           

We zien de hele geschiedenis van het stationsgebouw van Roosendaal. Aan de hand van archiefbeelden wordt deze geschiedenis van begin tot heden in beeld gebracht. We zien hoe het ooit werd gebouwd, hoe het in de loop van de jaren verval heeft gekend en verbouwingen heeft ondergaan. Zo komen we tot het gebouw dat er vandaag nog staat.

Het verhaal wordt middels de voice-over vlot verteld. De “ik”-vorm van de begeleidende tekst is goed gevonden en de toepassing daarvan wekt het gebouw tot leven. De archiefbeelden zijn functioneel in het verhaal ingebracht. In het 2e deel zien we mooie detailshots van de restauratie. De montage loopt soepel en komt goed overeen met het commentaar. Er is een goede keuze van achtergrondmuziek voor elk onderdeel van het verhaal.

Een fraai document voor Roosendaal, en voor derden interessant door de originele wijze van presenteren.

Titel: De geschilderde stad                                               Genre: Documentaire

Maker: Ruud Scheidel                                                Lengte: 17 min

De maker toont ons dat de hedendaagse mooie panorama’s en plekjes van Dordrecht de 19e-eeuwse schilders inspireerden dit vast te leggen. Het is een origineel idee om ons op deze manier de stad te laten zien. Iemand in de rol van een 19e-eeuwse bezoeker leidt ons door de stad en kijkt met een verrekijker vooruit naar het heden. Verder zien we de verrassende gelijkenis van het heden met de oude schilderijen. Wel had er iets meer over de gebouwen verteld mogen worden. Het bezoek aan de Grote kerk duurt wat lang en de informatie is kijkend naar de titel wat minder ter zake doende.

De cameravoering is rustig en stabiel. De animaties zijn functioneel. Het commentaar is helder en duidelijk. Het livegeluid is achterwege gelaten en de oude muziek blijft mooi op de achtergrond. Het is een origineel product dat ons verrast door de vele gelijkenissen.

Titel: Haags groen                                                                    Genre: Documentaire

Maker: Ruud Scheidel                                                 Lengte: 17 min

De maker toont ons dat in Den Haag veel groen aanwezig is. Dat was in het verleden al zo en in de 16e eeuw werd al verordend dat er niet zomaar gekapt mag worden. Tijdens de 19e en 20e-eeuwse stadsuitbreidingen dreigde het groen te verdwijnen, maar toch is dat veelal behouden gebleven of uitgebreid.

Vervolgens zien we een groot aantal beelden van parken, tuinen, hofjes enz. Het is wel een origineel idee om zo naar een stad te kijken. Maar voor een buitenstaander is het wel wat veel van hetzelfde. De aandacht voor de oude trambaan en de bunkers doen minder ter zake en verslappen de aandacht.  Aan het slot vertelt een beleidsmedewerker dat er nog steeds hard wordt gewerkt om de oude waarden instant te houden.

Er is een rustige cameravoering met vloeiende bewegingen. De luchtopnamen zijn een goede toevoeging. De commentaarstem is duidelijk, maar overlaadt ons teveel met informatie die minder blijft hangen. We zagen een film die zeker interessant is voor insiders.

Titel: De witte stok                                                                    Genre: Speelfilm

Maker: Eef Ebing                                                         Lengte: 1 min

            

We zien een zeer korte speelfilm, waarin wordt aangetoond hoe gevaarlijk het gebruik van de gsm is in het verkeer. De clou van het verhaal is prima verborgen gebleven tot het laatste moment.

De film opent mooi met een lift-down naar het centrum van de stad. Vervolgens zien we de moeizame wandeling van de vrouw. Dit is goed in beeld gebracht door de vlotte montage, het geconcentreerde gezicht en de zoekende stok. De val van het meisje is goed gesuggereerd door op het juiste moment gebruik te maken van het geluid. Het is een film zonder dialogen, waarbij filmische middelen het verhaal vertellen.

Titel: Kariboes, de jaarlijkse trek                                   Genre: Natuurfilm

Maker: Paul Wolff                                                        Lengte: 18 min

We zien de jaarlijkse barre trektocht van de kariboes naar het noorden van Amerika. We krijgen daarbij uitleg over deze dieren, wie ze zijn, waar ze leven, wat ze eten en wie hun vijanden zijn.

We volgen de dieren op hun tochten. Daarbij worden hindernissen getoond, zoals de vijanden, de insecten en m.n. de oversteek van de rivieren. Dit laatste wordt uitgebreid in beeld gebracht. Dit zijn prachtige beelden, maar het is wel iets teveel van hetzelfde. Elk jaar twijfelt hun instinct; dat is leuk weergegeven met het shot van de heen en weer lopende kariboe.

Opvallend is het prachtige camerawerk dat dit verhaal ondersteunt. We komen dicht bij de dieren en de oversteek over de rivieren zijn mooi in beeld gebracht. Dat alles tegen de achtergrond van het ruige landschap. Het verklarende commentaar is rustig en ter zake doende en ondersteunt de beelden. De muziek is goed gekozen en verhoogt de sfeer.

Titel: Shwedagon                                                                      Genre: Reportage

Maker: Hanna Cleven                                                  Lengte: 12 min

De film gaat over de grootste tempel van Birma die een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van de mensen in dat land. De maakster laat ons dit zien van de ochtend tot in de avond. In de inleiding toont ze ons kort iets over het land. Daarna komt de pagode aan bod. Ze vertelt over de bouw en over de beelden, rituelen en gewoonten. Een groot deel van de film zien we de mensen en hoe ze erop reageren. Ze brengen offers en versieringen, ze bidden of lopen gewoon rond met de familie. Er zit wat weinig structuur in het verhaal, maar het is wel een sfeervol geheel.

Alles is uit de hand gefilmd. Dat is soms wat onrustig, maar toch wel beheerst. De wijze van filmen en het commentaar in de ik-vorm zorgen wel voor betrokkenheid. Het commentaar is niet altijd goed te verstaan. De pianomuziek is minder passend bij de sfeer, zeker niet door de vele herhalingen. Het hele verhaal wordt verteld vanuit de eigen ervaring.

Titel: De natuur als voorbeeld                                          Genre: Documentaire

Maker: René Roeken                                                   Lengte: 8 min

De maker toont ons dat Gaudi de natuur als inspiratiebron gebruikte voor de Sagrada Familia. De inleiding begint met historische beelden van Gaudi en het begin van de bouw. Daarna zien we de kathedraal vanbinnen en vanbuiten. Er worden vele details getoond, die de maker laat overvloeien in beelden van bloemen, planten en andere structuren uit de natuur om te benadrukken dat deze er op zijn gebaseerd.

Dit alles wordt getoond met een schitterende cameravoering, die met zijn rustige bewegingen door de kerk lijkt te zweven en respect uitstraalt voor de maker van al dit fraais. De commentaartekst geeft een volledig beeld van het thema. De sfeervolle muziek past op elk beeld en volgt het ritme van de cameravoering.

Titel: Mijn (groot-)ouders, kasteelbewoners          Genre: Documentaire

Maker: Ruud Scheidel                                                 Lengte: 13 min

De film toont een deel van een uitzonderlijke familiegeschiedenis van de maker. Dit wordt grotendeels verteld door gebruikmaking van historisch foto- en filmmateriaal. Daarnaast geeft het ook een mooi inzicht in een stuk geschiedenis en een goed beeld van die tijd. Zo laat de maker ons de manier van reizen zien zoals dat in die tijd ging. Maar ook zien we de luxe aan boord van deze zeeschepen, die hij met kastelen vergelijkt.

De teksten en beelden ondersteunen elkaar goed. Deze tekst is goed samengesteld en wordt duidelijk ingesproken. De muziek is uit die tijd en hoort er goed bij. Soms wordt zelfs gebruik gemaakt van authentieke geluidsfragmenten. Deze geschiedenis heeft een goed begin en een afgerond einde.

Titel: Mijn Miss Holland                                                      Genre: Documentaire

Maker: Cees Nielen                                                     Lengte: 14 min

Een trotse vader vertelt de geschiedenis van zijn gehandicapte dochter. Dat wordt gebracht vanuit het standpunt van de vader. De film begint met foto en filmmateriaal over de geboorte en over haar jeugd. Door intensief met haar bezig te zijn en in contact te brengen met de juiste instanties, groeit Vera op tot een tevreden jonge vrouw. De afwegingen en overwegingen van de vader worden steeds met zorg in beeld gebracht. De film is in een positieve setting gezet en Vera kan toch nog meer dan oorspronkelijk werd vastgesteld. Voor de maker en de familie is zij de ware Miss Holland.

Het camerawerk is uitstekend met prima kadrering en voldoende afwisseling. De achtergrondmuziek is heel toepasselijk en versterkt de sfeer.

Titel: My Dream                                                                         Genre: Videoclip

Maker: Arnold Meeusen                                              Lengte: 3 min

 

Een meisje droomt ervan om te kunnen snowboarden in Canada. En we worden deelgenoot van haar droom.

In de inleiding zien we haar drukke werkdag en als ze moe op de bank neervalt, begint haar droom. Vervolgens zien  we een aaneenschakeling van spectaculaire shots van fraaie stunts en sprongen. Af en toe is er gebruik gemaakt van beeldeffecten om er een aantrekkelijk schouwspel van de te maken. Een structuur ontbreek echter en het einde van de film is wat plotseling.

Het gebruik van de actioncamera is goed toegepast. De snelle montage en de opzwepende muziek zorgen voor een aantrekkelijk videoclip.

Titel: Ommekeer                                                                       Genre: Documentaire

Maker: François Aelbrecht                                          Lengte: 15 min

 

Een ommekeer in iemands leven leidt tot een mentaal gevecht tegen het onomkeerbare lot. In de inleiding zien we het vertrek in de auto, vervolgens het wegdek dat stopt en omkeert, symbolisch voor de ommekeer in zijn leven. En ook in het ziekenhuisbed zien we letterlijk de ommekeer. Een mooie opgezet verhaal over hoe iemand worstelt met wat er gebeurd is en wat de toekomst zal brengen.

Het zijn vooral de beelden tezamen met het livegeluid die de film dragen. Dat betreft m.n. die van het ziekenhuisbed. Het draaien van het bed had wel wat korter gekund. De flashbacks zijn goed toegepast.

De gevoelens en overdenkingen van de hoofdpersoon zijn middels de voice-over treffend weergegeven. De montage is traag en dat past bij deze uitzichtloze situatie. De gekozen muziek ondersteunt deze emotionaliteit.