do16072020

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Brabants Film Manifestatie (BFM) > Uitslag en Juryrapporten BFM 2017

Uitslag en Juryrapporten BFM 2017

De uitslag van Brabantse Filmmanifestatie is bekend. In 3 avonden hebben we de mooiste amateurfilms van Brabant gezien. De winnaars zijn:

1e prijs

Zwarte Sneeuw

Tony Jacobs

2e prijs

Gehaaid

Henri van Heusden/Jaap Kieft

3e prijs 

IJsland

Kees van Meurs

De volgende films zijn genomineerd voor deelname aan het NOVA Nationale Filmfestival:

Zwarte Sneeuw

Tony Jacobs

Gehaaid

Henri van Heusden/Jaap Kieft

IJsland

Kees van Meurs

Nuestra Señora Del Rocio

René Roeken

Natuurlijk Duitsland

Cor Speek

 

 

Titel: De peetvaders van het impressionisme Genre: Documentaire
Maker: Ruud Scheidel Lengte: 12 min

Deze documentaire gaat over schilders die in de 19e eeuw het impressionisme op de kaart hebben gezet een daardoor aan de wieg van deze stroming hebben gestaan.

Na een inleiding over de kenmerken van deze stroming worden de schilders voorgesteld. Het gaat vooral om de schilderwerken van deze kunstenaars. We zien daarbij vergelijkingen van hun werken t.o.v. elkaar en van de werkelijkheid. Deze overgangen zijn treffend in beeld gebracht. Daarnaast zijn oude filmbeelden gebruikt om het verhaal compleet te maken.

De montage is in overeenstemming met het onderwerp, rustig en doelmatig. De klankkleur van de gesproken tekst komt wat minder goed over. Ook zou een onderbreking hierin van pas komen. Dat geeft wat meer rust in de film. De muziek is wel passend, maar wordt op den duur wat eentonig.

Het is een leerzame film, waaruit de betrokkenheid van de maker met dit onderwerp duidelijk naar voren komt.

Titel: De schoolplaat Genre: Documentaire
Maker: Ruud Scheidel Lengte: 8 min

De film legt ons het ontstaan van schoolplaten uit en toont ons de toepassingen ervan. Door veranderingen door de tijd zie je ze weer verdwijnen en worden vervangen ze door hedendaagse media.

In een lineaire montage toont de maker ons deze afbeeldingen in het onderwijs en we vervolgen de ontwikkelingen ervan. Met een goed verstaanbare stem wordt de geschiedenis van de platen verteld. Het zijn mooie beelden die overzichtelijk zijn gerangschikt. Goed om bewegingen aan te brengen in de cameravoering. We hebben voldoende tijd om van de afbeeldingen te genieten. Wel is de film wat lang en aan de trage kant, omdat je ook weer veel van hetzelfde ziet.

De opnamen in het steendrukmuseum zijn wat onrustig. En voegen ook niet zo veel aan het verhaal toe. De commentaarstem past goed bij het onderwerp. De muziek is bescheiden gehouden en past bij het onderwerp.

Het is leerzaam verhaal dat bij de kijker nostalgische gevoelens oproept.

Titel: Stillevend Genre: Natuurfilm
Maker: Emily Koppenrade Lengte: 4 min

De film toont ons een impressie van een tuin in de nazomer. Deze laat zien dat de natuur ook dan nog steeds heel mooi is.

Er is geen verhaal in de film. Het is meer een aaneenschakeling van beelden. Maar we zien wel veel mooie shots. Daarbij wordt de camera rustig gehanteerd, passend bij het karakter van de film. We zien afwisselend details en totaalbeelden. En de opnamen zijn scherp en goed van kleur.

Spannende momenten zijn er niet. Ook horen we geen achtergrondgeluid; dat had de beelden wel sterker kunnen maken. De toegevoegde muziek geeft wel en warm karakter, maar compenseert het gemis aan livegeluid niet.

De film duurt 4 minuten en dat is precies genoeg om van deze beelden te genieten.

Titel: Lissabon, stad van weemoed en vergane glorie Genre: Documentaire
Maker: Annegien Heij Lengte: 18 min

De film toont ons beelden van een bezoek aan deze stad, afgewisseld met citaten van een Portugese dichter. Deze titel en de citaten roepen een sfeer op van weemoedige nostalgie. Maar dat komt er niet helemaal uit. Het is een verslag van het bezoek aan deze stad met toelichting middels de voice-over.

We zien daarbij verschillende markante plekken en de uitkijkpunten geven een goed overzicht van de stad. Alles wordt wel getoond in een wat willekeurige volgorde, waardoor je als kijker het overzicht soms kwijt raakt. De animatie van de vloedgolf is mooi uitgevoerd.

De camerastandpunten zij meestal goed gekozen. De vele totaalbeelden geven ons veel informatie, maar beperken wel de betrokkenheid van de kijker. De film wordt gedragen door een goed verstaanbare voice-over. Deze commentaarstem is duidelijk te verstaan. De muziek is passend bij de film.

De film geeft ons wel een breed inzicht in deze stad, waarvan het de moeite waard is deze te bezoeken.

Titel: Nuestra Señora del Rocio Genre: Documentaire
Maker: René Roeken Lengte: 30 min

In Spanje gaat aan de verering van de heilige Maagd en lange en moeilijke reis vooraf. De maker heeft deze reis in beeld gebracht door de gebeurtenissen te stapelen in een mix van flash-back- en parallel-structuren. Deze mooie en sfeervolle beelden geven de kijker inzicht in de gevoelens, devotie en saamhorigheid van de deelnemers. De tekst middels de voice-over is daarbij ondersteunend aan de gevoelens van de maker en van de deelnemers. Mooi dat de maker zelf deelgenot van deze reis is. Tijdens de tocht lijken de beelden zich wat te herhalen. Daardoor heb je het risico dat de aandacht wat verslapt. Ook het grote feest is spectaculair in beeld gebracht. Maar ook hier zien we veel totaalbeelden die zich wat lijken te herhalen.

De cameravoering is mooi en indringend. Wel zijn er soms wat minder stabiele opnamen, die beter weggelaten hadden kunnen worden. De teksten zijn mooi en toevoegend. Het livegeluid is prima geregeld en ondersteunt de beelden.

De indruk wordt gewekt dat er aan de film een goede voorbereiding aan vooraf is gegaan. De nadruk is terecht meer op emotioneren dan informeren.

Titel: Wat de Romeinen in Frankrijk achterlieten Genre: Reportage
Maker: Rien van der List Lengte: 10 min

De film is een reis langs de overblijfselen uit de periode dat Frankrijk een onderdeel van het Romeinse rijk was. Het verhaal wordt verteld vanuit de positie van een Romeinse bevelhebber van 2000 jaar terug, die nog eens een reis maakt langs diverse bouwwerken die hij zich nog kan herinneren. Een leuk gevonden benadering. In een flashback-structuur dwalen we zo door Frankrijk en bezoeken daar de overblijfselen van deze Romeinse bouwwerken.

De cameravoering is eenvoudig en wat onrustig. Soms zijn de beelden wat instabiel. De bewegende en geleende beelden zijn van verschillend formaat en niet altijd even scherp. Het commentaar is goed van inhoud. Het toegevoegde geluid wisselt van kwaliteit. Jammer dat de herkomst van de geleende beelden niet wordt vermeld.

Het is een leuke invalshoek om dit onderwerp op deze wijze te benaderen en te belichten.

Titel: Zwarte sneeuw Genre: Speelfilm
Maker: Tony Jacobs Lengte: 8 min

We zien een korte speelfilm met veel spanning en wendingen en met een verrassend en zwart-humoristisch slot. Het is in feite een rechttoe, rechtaan vertelling, maar wel geweldig verteld. Er zijn in het verhaal vele wendingspunten en deze zetten de kijker steeds weer op het verkeerde been en maken je nieuwgierig naar de afloop.

De camera speelt ook een rol in de ontwikkeling van het verhaal. We zien goede standpunten en mooie bewegingen. Het spel van beide spelers is goed, onderkoeld en tegelijk emotioneel.

In de montage zien we snelle beeldwisselingen, waardoor de film blijft boeien. De geluidslaag is ook goed, alles is duidelijk verstaanbaar en de muziek brengt de juiste sfeer. Het slot is verrassend en zeker hilarisch.

Titel: Wisselgeld Genre: Speelfilm
Maker: Filmersclub Lumière Lengte: 2.30 min

In deze korte speelfilm besluit een bezoeker de caféhouder een plaagstootje te geven. Dat lijkt eerst niet te lukken, maar schijn bedriegt en dat is de verrassing in het verhaal. Het hele verhaal wordt grotendeels met beelden weergegeven. Wel had er wat meer vaart in het verhaal kunnen zitten.

De cameravoering is niet slecht, maar wat meer variaties in standpunten had de film sterker gemaakt. De muziek is passend en er is een goede balans tussen de geluidslagen. De montage is lineair, hetgeen bij de film past. Het korte verhaal is op deze wijze goed op lengte.

Het is een leuke film die een glimlach bij het publiek zal laten verschijnen.

Titel: Secretaresse Genre: Speelfilm
Maker: Filmersclub Lumière Lengte: 5 min

Een chaotische situatie op een kantoor maakt het inhuren van een secretaresse noodzakelijk. Maar dat pakt anders uit dan de chef had gedacht.

De chaos op kantoor wordt duidelijk, maar wat overdreven weergegeven. De casting is voldoende en de karakters zijn goed uitgewerkt. Dat geldt zeker voor de secretaresse, maar ook het karakterverschil tussen de 2 mannen komt er duidelijk uit. De verrassing in het verhaal wordt eigenlijk iets te vroeg weergegeven.

De mise-en-scene en cameravoering op kantoor is wat matig. Bij de opnamen buiten het kantoor is dat beter.

De muziek is in de hele film, maar zeker aan het begin, te overheersend. Daardoor zijn de acteurs soms lastig zijn te verstaan.

We zagen een goed geslaagde korte speelfilm, die de kijker zeker weet te boeien.

Titel: Wrong place, wrong time Genre: Speelfilm
Maker: Paul Driesen Lengte: 8 min

In deze korte , maar spannende speelfilm komt een man om het leven, omdat hij tot 2 maal toe op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is. Wat er daarvoor is gebeurd, wordt in flash-backs vanuit de gedachten van de man weergegeven. Het is een eenvoudig verhaal, maar door de goede filmische vormgeving en de vele wendingspunten is het een knappe film geworden.

Vanaf de beginbeelden weet je dat er iets heftigs gaat gebeuren. Dat gaat wat verloren doordat de boeven er net iets te weinig boefachtig uitzien. Daardoor komt de overval zelf wat minder geloofwaardig over. En het regelmatig “shit” roepen helpt daarbij niet veel. De achtervolging in het bos is iets te lang.

Filmisch is het verhaal goed tot zijn recht gekomen. Er is een prima cameravoering en er zit vaart in de film. De sfeerbeelden zijn mooi weergegeven en aan de geluidslaag is goed aandacht besteed.

Titel: Natuurlijk Duitsland Genre: Natuurfilm
Maker: Cor Speek Lengte: 22 min

De natuurlijke rijkdom van Oost-Duitsland levert schitterende beelden. In de film worden een aantal natuurgebieden bezocht, waarin we vooral met vogels kennismaken. Het verhaal voltrekt zich in een lineaire structuur met veel mooie opnamen.

De beelden bewegen, de camera blijft rustig stil. Totaalbeelden en details wisselen elkaar regelmatig af. De maker slaagt er ook goed in om de vogels in hun vlucht te volgen. De details komen soms haarscherp over. Alles wordt toegelicht door een duidelijk ingesproken voice-over die informatie geeft over wat we zien. Soms komt er wat veel informatie. En als de voice-over even stopt, horen we het live-achtergrondgeluid, hetgeen de sfeer verder verhoogt.

We zagen een mooie natuurfilm die precies goed op lengte is.

Titel: Annetisme 65 Genre: Portret
Maker: Hans van Hest e.a. Lengte: 19 min

Kunstenares Annet is bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling i.v.m. haar 65e verjaardag. De titel is speels bedacht.

Annet legt alles uit over haar werk, wat ze maakt, hoe ze er toe komt. Dat doet ze naar haar zus als luisteraar en bewonderaar. De maker toont dit alles en laat ook zien hoe zij er mee bezig is, met hulp van haar zus. De rode draad is een kunstwerk waar ze nog mee bezig is; en we zien haar ook hieraan werken. Vervolgens gaan we langs een aantal andere kunstwerken, waarbij ze vertelt wat het voorstelt. Dit is wel leuk, maar wel wat veel, waarbij je toch niet altijd begrijpt wat het voorstelt. De film is daarmee aan de lange kant. De gesprekken zijn door de holle ruimte soms lastig te verstaan.

We zien een dynamische cameravoering. Dat geldt voor de zwevende camera aan begin en eind. Ook de overvloeier van portret naar haarzelf is mooi uitgevoerd. De keuze voor de handgeschreven begin- en aftiteling is origineel gevonden en past bij de kunstenares.

Titel: Ferdinand Cheval Genre: Documentaire
Maker: Aad Aanstoot Lengte: 6 min

Deze documentaire vertelt het verhaal van een Franse postbode die eind 19e eeuw zonder verdere kennis van bouwkunde gedurende zijn hele leven een groot paleis bouwde met behulp van door hem gevonden natuurlijke materialen. Zijn voorbeelden waren ansichtkaarten van diverse bestaande paleizen en gebouwen. Na een overzicht over de locatie en met behulp van kaarten wordt aangegeven waar dit plaatsvond.

Het paleis wordt van alle kanten getoond en middels de voice-over wordt verdere toelichting gegeven. Ook worden foto’s getoond van hoe het er vroeger uitzag. De voice-over klinkt eentonig en komt wat opgelezen over. Over de postbode zelf krijgen we wat weinig informatie.

De muziek onderstreept het rustige karakter van de film. De montage is goed uitgevoerd, maar is wel afstandelijk.

De film is waardevol voor de maker en voor diegenen die een bezoek aan dit monument willen brengen.

Titel: IJsland Genre: Natuurfilm
Maker: Kees van Meurs Lengte: 36 min

De film laat ons het bijzondere landschap van IJsland zien en de vele vogelsoorten die daar voorkomen. We zien steeds prachtige opnamen van dit landschap, zoals veel water, rotsen, watervallen, ijs, die door mooie beeldovergangen met elkaar worden verbonden. De titel dekt de lading niet helemaal, omdat het alleen maar over een deel van de natuur gaat.

Het hoofdbestanddeel van de film gaat over de vele vogels. Hiervan zien we veel opnamen van hoge kwaliteit met daarbij duidelijke en ter zake doende toelichtingen. We komen dicht bij de dieren en de vogels in de vlucht worden heel mooi gevolgd.

De film is wel aan de lange kant. En je krijgt de indruk van herhalingen. Een keuze uit de onderwerpen hadden de film sterker gemaakt. De geluidslaag bestaat uit het livegeluid en de toelichting middels de voice-over, welke goed met elkaar harmoniëren.

We zagen een prachtige natuurfilm met beelden die een lust voor het oog zijn.

Titel: Mandalay Genre: Documentaire/reisverslag
Maker: Hanna Cleven Lengte: 13 min

Het is een verslag over een reis in Birma met veel nadruk op menselijke activiteiten en op tempels. We zijn steeds onderweg en alles wordt getoond zoals de reis verlopen. Het is een eenvoudige opbouw, maar we krijgen wel een levendige indruk van het land. Via de voice-over wordt het nodige toegelicht. Maar in een aantal gevallen zien we dat ook al in de beelden. We hadden wel wat meer uitleg willen hebben. B.v. over de toepassing van het bladgoud.

Er is veel uit de hand gefilmd, waardoor de beelden vaak onrustig zijn. De close-up-beelden zijn vaak mooier. We komen zo dicht bij de mensen met hun activiteiten. De eindbeelden van de brug mooi genomen.

Het commentaar is toevoegend en goed verstaanbaar en de muziek op de achtergrond vult het geheel goed aan. Het is een onderhoudende film, die vooral interessant is voor hen die de reis hebben meegemaakt.

Titel: Vuurtje stoken Genre: Reportage
Maker: Bert Schoofs Lengte: 9 min

De film toont ons de bouw van een technische installatie die door een kunstenaar wordt gebouwd om een natuurlijk verschijnsel te kunnen nabootsen. We volgen wat er allemaal gebeurt. Eerst de oefenexperimenten, dan de opbouw en tenslotte de uitvoering. Duidelijk zie je dat de zaak zorgvuldig wordt aangepakt.

Middels de voice-over wordt het voor de kijker uitgelegd. De moeilijkheidsfactor komt goed uit de verf en is mooi in beeld gebracht. Het ritme in de montage is in overeenstemming met de onderwerp. Ook de opnamen met de drone zijn toevoegend.

Het ritme van de film past bij het onderwerp. De beelden zijn meestal stabiel met oog voor details. De muziek is goed gekozen en onderstreept het technische karakter van de film. Het is informatieve films die ons iets nieuws laten zien.

Titel: Gehaaid Genre: Speelfilm
Maker: Henri van Heusden / Jaap Kieft Lengte: 1 uur en 46 min

Dit is een lange en spannende thriller, die zeer goed is opgezet en je gedurende de hele film bezig houdt. Uiteindelijk wordt de boosdoener gestraft en trekken de dames aan het langste eind.

Er is sprake van meerdere verhaallijnen. En voor de kijker is het soms moeilijk om alles uit elkaar te houden. De aanloop van de film oogt traag. Er worden te veel omwegen gemaakt om voor de kijker duidelijk te maken wat er speelt en hoe de karakters bepaald worden. Ook later in de film worden soms scenes te lang uitgesponnen. Er worden ook teveel personen bijgehaald, waardoor je als kijker het overzicht soms kwijt bent.

De cameravoering is meestal prima van kwaliteit. De muziek is met zorg gekozen en versterkt de beelden, zeker op de spannende momenten. De hoofdrolspeler speler hun rollen goed. De casting als geheel is zeker geslaagd.

We zagen een megaproductie die de kijker tot het einde heeft geboeid.