za23102021

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Mottofestival > Uitslag en juryrapporten Mottofestival 2020

Uitslag en juryrapporten Mottofestival 2020

De uitslag van het Mottofestival 2020 is:

1e prijs: "Mijn hobby" van Rika Houthuijsen

2e prijs: "Hobby" van Cor Claassens

3e prijs: "Zijn Hobby" van Gerard van der Heijden

De grappigste film: "Hobby" van Cor Claassens.

De beste speelfilm: "Aan de ketting" van Els Hulst e.a.

De films zijn gejureerd door Ruud Scheidel, Tony Jacobs en Arie Heerkens

Natuurmonumenten, dit is mijn hobby

Tonny van Donschot

De acteur is een natuurmens en kiest zijn hobby in de buitenlucht. Een hobby die hij ook ten dienste van de natuur wil stellen.

De film is vlot gemonteerd. Jammer van enkele stilstaande beelden, die er weer de vaart uit halen.

We zien een goed gevarieerde afwisseling van kaders en standpunten. De verstaanbaarheid is uitstekend. De muziek is rustig en neutraal op de achtergrond aanwezig.

Het einde komt vrij plotseling. Een opwekking om zich ook voor deze hobby aan te melden zou niet hebben misstaan.

Aan het hobby motto wordt grotendeels voldaan. Alleen de eerste scenes met de kinderen vallen erbuiten.

Ruud Scheidel

DE FILM gaat over Jan van Donschot een natuurliefhebber die vele wandelingen maakt door natuurgebieden en na zijn pensionering als vrijwilliger zich inzet bij natuurmonumenten.

DE CAMERA geeft een goed beeld van de omgeving en zijn bezigheden voor de natuur.

DE MONTAGE is vlot en we krijgen binnen een kort tijdsbestek een indruk van wat Jan doet tijdens het uitvoeren van zijn hobby. Verder geïllustreerd en gesitueerd met landkaarten en foto’s.

DE MUZIEK is goed gekozen

RESUME Een korte maar duidelijke film over Jan en zijn hobby.

Tony Jacobs

Jan vertelt de kijker wat zijn hobby is en waarom hij zich als vrijwilliger heeft aangesloten bij Natuurmonumenten. Dat doet hij goed verzorgd en motiveert zijn keuze. De betrokkenheid met de natuur was al aanwezig tijdens zijn werkzame leven. Nu laat hij zijn activiteiten zien.

De camera doet bescheiden zijn werk. De scène met de kinderen is leuk afwisselend. De hulp bij de paddentrek laat goed zien hoe dat werkt en is een voorbeeld in de film. Een warme film en goed van lengte, een Promo.

Het geluid is een goede mix van lifegeluid, voice over en muziek.

Arie Heerkens


Aan de Ketting

Els Hulst en Ton Knapen

Oma heeft een leuke hobby, die zij wil overdragen op haar kleindochter. Door een wat lange inleiding die eigenlijk minder ter zake doet, worden we in spanning gehouden welke hobby dat dan wel mag zijn.

Kralen rijgen tot kettingen. We zien het begin van het werk en springen dan naar een ketting die al gereed is. In beide stadia zijn er te weinig extreme close ups om echt goed te laten zien, wat de oude dame uitlegt.

De eerste beelden van kralen vakken zitten zelfs net op de onderrand of net buiten beeld.

Bijkomende zaken als waar koop je de kralen, waar vind je de voorbeelden enz. blijven buiten beschouwing.

Het live geluid is goed. De titel is goed gekozen. Je wordt toch een beetje op het verkeerde been gezet, totdat je ziet dat het om kralen gaat.

Al hadden de kaders wat beter gekund, lof over de camerastandpunten. Er wordt goed gewisseld van de ene naar de andere kant. Maar er ontbreekt toch wat: subjectieve shots, opnamen gezien vanuit de acteurs.

Aan het eind hebben de kijkers echt het idee gekregen, dat oma een leuke hobby heeft. Over het eind gesproken: de opname van de spiegel is niet erg gelukkig. Met twee helverlichte ramen ernaast stelt de automatische belichting zich te donker in. Een close up was hier beter geweest.

Ruud Scheidel

DE FILM een goed idee om je hobby in beeld te brengen dat snijdt aan twee kanten film en hobby. Zeer verzorgde film een Oma die haar hobby leert aan kleindochter.

DE CAMERA laat ons meegenieten en kijken hoe een parelsnoer wordt gemaakt. Door gebruikt te maken van verschillende beeldkaders krijgen variaties in de film en blijft het de kijker boeien.

DE MONTAGE zeer goede decoupage in de scenes. Daardoor vlot de film en zien we alles op de eerste rij gebeuren.

DE KLANKBAND de stemmen zijn goed verstaanbaar opgenomen. Een streepje muziek in de achtergrond had wel gemogen.

RESUME een originele benadering van een hobby en geloofwaardig naar voor gebracht door beide spelers.

Tony Jacobs

Een mooie titel die in het begin niet echt verraadt waarover de film gaat. Kleindochter bezoekt oma, ze raken aan de praat en oma maakt als hobby halskettingen en wilt dat graag aan kleindochter leren die dat ook weer graag accepteert. Onderwijl komen de dagelijkse zaken aan de orde.

Camera is registrerend zowel in het eerste gesprek als later met het ketting maken wordt er niet wezenlijk van standpunt veranderd. Wel wat naar links of rechts maar nooit meekijkend achter de dames ofwel laten zien door de ogen van de dames de zgn. subjectieve opnamen. Wel wordt er gebruik gemaakt van diverse uitsneden. De slotscène is warm..

Arie Heerkens


Mijn Hobby

Jan van Donschot

De hobby van Jan is reizen, met nadruk op natuurbeleving.

Maar dan: het blijkt om een camper te gaan!

De titel is correct, maar toch is de kijker verrast.

Eigenlijk een 1 minuutfilm. Het had nog wel wat verder uitgesponnen mogen worden om de spanning op te voeren. Deze film had langer mogen duren.

Live-geluid en muziek zijn goed.

Ruud Scheidel

DE FILM laat in een kort tijdsbestek zien waar de hobby mensen brengt zoals je dat in deze film kan zien wandelen en fietsen in binnen en buitenland.

DE CAMERA maakt beelden meestal in totalen waarin de deelnemers zelf in voorkomen.

DE MONTAGE een collage van de verschillende plaatsen.

RESUME een introductie van wat misschien meerde films oplevert.

Tony Jacobs

Man, Jan, vertelt dat zijn hobby lopen is van Oost naar West en van Noord naar Zuid. Hij heeft vele avonturen gehad.

Heel kort worden er een aantal shots getoond en voor de kijker is er geen Noord-Zuid of Oost-West te zien. Dat vraagt om andere opnamen. Andere beelden zoals bij en voor de caravan, het laatste shot passen niet lekker in het verhaal. Mooi is vanaf 1.02 minuut de 3 shots die keurig na elkaar passen. Ook de tekst dat er vele avonturen waren worden niet door beeld getoond.

Het is jammer dat de begintekst moeilijk te verstaan is en ook de stem is wat dof.

Er is muziek en een voice over.

Arie Heerkens


Hoogvlieger

Con Loomans en Kees van de Pol

De film gaat over de 83-jarige Hub Dekkers, die zijn hele leven al met modelvliegtuigen bezig is. Hub vertelt erover en tegelijkertijd zien we enkele modellen vliegen.

Dit is keurig in beeld gebracht. Want, geachte kijker, het is helemaal niet eenvoudig om met een videocamera een vliegend object echt goed te volgen.

Het is leuk en tegelijk ook indrukwekkend, hoe het daar op het vliegterrein verloopt.

Een bezoek aan zijn werkplaats sluit daar mooi bij aan en brengt nog meer bewondering voor het vakmanschap van Hub. Ook het in elkaar zetten van enkele modellen in de tuin.

Dan treedt er een verhaalbreuk op in de film. We zien Hub aan de vliegsimulator. Toegegeven, het is ook vliegen, maar toch heel iets anders dan de modelvliegtuigen. Beter ware het geweest dit stukje achterwege te laten in deze film.

Het geluid is grotendeels in orde, behalve enkele spraakstukjes in de tuin, die overstuurd zijn. Dat geluid had net zo goed achterwege gelaten kunnen worden.

De achtergrondmuziek pas natuurlijk echt bij een film als deze.

Ruud Scheidel

DE FILM verteld ons over de hobby van de Hub Dekkers die van kind af gepassioneerd werd door vliegtuigmodelbouw om er mee te vliegen. En die tot op vandaag 83 jaar nog steeds bezig is.

DE CAMERA geeft ons een goed beeld van zijn hobby.

DE MONTAGE heeft niet een rode lijn maar springt een beetje van het ene naar het andere onderwerp van deze hobby. Het vliegtuigmodel verdwijnt weleens uit het camera beeld dat kan je oplossen door er een tussenshot in te zetten een close-up van de bestuurder bijvoorbeeld.

DE MUZIEK goed gekozen voor het onderwerp en doet nostalgisch aan.

DE COMMENTAAR goed idee van HUB zelf te laten praten over zijn hobby. De commentaar is inhoudelijk wat aan de zwakke kant en vertelt soms overbodige dingen.

RESUME Een kijk op een hobby die niet iedereen uitoefent en zeker niet meer op deze leeftijd waarvoor een pluim, ik mis wat opbouw meer details om het geheel duidelijker te maken naar de kijker leek toe. (Hoe vliegt dat met benzine enz.?)

Tony Jacobs

Hoe hoog je vliegen kan als amateur vliegtuigbouwer blijkt wel uit deze film. De maker filmt dat wat interessant is van Hoogvlieger Hub Dekkers. Het begint met spectaculaire opnamen op de Brabantse Luchtvaartclub. Het gesprek met Dekkers opent de inkijk van zijn hobbyleven. Begeleid met de song “it’s in the air”. Bij thuisbezoek komt alles aan de orde vliegen, modelbouwen, ontwerpen, reparaties en meer. Dat de man ook vliegenier is op de vluchtsimulator maakt het verhaal (over)compleet.

De camera volgt zijn vertellingen, handelingen, testen en vergeet de verschillende uitsneden niet.

Geluid, dat begint al voor de eerste beelden is goed verzorgd. Jammer dat de voice over wat galmend is (holle ruimte?). De muziek die is toegevoegd past.

Waarom hebben de makers gekozen voor toevoeging van het tweede deel de vluchtsimulator

Arie Heerkens


Hobby

Cor Claassens

Een interviewster vraagt mensen in het winkelcentrum naar hun hobby. Keer op keer is het antwoord een teleurstelling. Zij geeft het op en weet de filmmaker zover te krijgen dat hij op een heel andere hobby overschakelt.

Vlot in beeld gebracht, waarbij de humor hoog scoort. Belichting, kaders, afwisseling van standpunten, niets op aan te merken.

Het geluid is op zichzelf ook goed, maar helaas in het laatste deel binnen veel zachter dan in de rest van de film.

Ruud Scheidel

DE FILM schitterend idee en zeer goed uitgewerkt zo hoor je het ook eens van Jan Mondiaal in de straat.

DE CAMERA uitstekend camera werk met accenten aangegeven in de close-ups en mooie afwisseling in de standpunten.

DE MONTAGE deze is zoals een montage in samenwerking met de camera moet zijn. De decoupage in deze film is een uitstekend voorbeeld van hoe kadrering in een scene werkt. lets wat veel cineasten zelf de betere filmers niet altijd gebruiken een Pluim.

DE MUZIEK is goed gekozen

DE INTERVIEWER doet dit met verve

RESUME Proficiat! Het thema hobby zit verwerkt in je hobby die uitoefent FILMEN.

Tony Jacobs

Een interviewster spreekt met de camera het winkelend publiek aan met de vraag of zij een hobby hebben. De antwoorden zijn heel divers.

Net camerawerk en eenvoudige montage.

Het geluid is goed verstaanbaar.

Arie Heerkens


Geluk(t)

Babs Oudenhuizen, Ria Pullens, Jan Appels, Aad Aanstoot

Een goochelaar gaat een verrassing maken en een dame uit het publiek noteert alle stappen.

Het blijkt dat ze zelf thuis de truc na wil doen.

Die poging blijkt te lukken! Zelfs de verloren bril komt tevoorschijn. Waarvoor had ze die eigenlijk nodig? Niet bij het schrijven.

Vlot gefilmd met veel wisselende kaders. In het bejaardenhuis ook wisselende camerastandpunten. Thuis nauwelijks.

Continuïteit is in een speelfilm altijd een gevoelig probleem. Waar komt thuis die toverstaf ineens vandaan?

Het eerste deel lijkt reportageachtig, maar is het niet door de schrijvende dame, die voor wat spanning zorgt.

Belichting en geluid zijn helemaal in orde. Achtergrond muziek is bescheiden aanwezig.

Maar waar is de aansluiting met het thema hobby? De goochelaar zal niet gratis werken. Is de dame de hobbyiste, de keukenkampioen?

Ruud Scheidel

DE FILM een aangenaam verhaal, we zien een goochelaar en een van de bewoners die de goochelaar thuis nadoet met een verassend einde.

DE CAMERA toont met afwisselende standpunten het kunnen van de goochelaar en de mevrouw die alles netjes opschrijft. De inserts van de bewoners en de verschillende kaders bij het koken.

DE MONTAGE is vlot mede door de verschillende beeldwisselingen.

RESUME een aangenaam scenariofilmpje dat je doet denken aan de goochelaar als hobbyist maar het zijn uiteindelijk de filmclubleden die deze hobby uitvoeren.

Tony Jacobs

Een goochelaar, hobbyist, doet zijn act in een zorgcentrum, belangstellend gevolgd door de toeschouwers. Hij gaat wat bakken en slaagt daarin.

Een dame, die het met bijzondere aandacht volgt, noteert het recept.

Thuisgekomen gaat zij ook bakken/goochelen en bij haar gebakken koekjes was een bril toegevoegd. Gelukt dus.

Het camerawerk is goed maar er ontbreekt een variatie qua uitsneden, erg veel half totalen (van 2 camera’s?). Dit gebrek veroorzaakt een enigszins springerige montage. In de keukens worden de CU’s toegepast.  Het geluid is goed met een kleine toevoeging van muziek aan het einde van een film gemaakt op een goed idee.

Arie Heerkens


Hobby van Koos

Koos Wijling

Koos laat ons kennismaken met zijn hobby, het programmeren van een minicomputer met aansluiting op een toepassing.

Mooie intro montage op het ritme van de muziek. Wekt ook spanning op: wat gaat het worden?

De montage is in orde, maar helaas kijkt Koos soms in de verkeerde camera.

Door flink wat close-ups kan je de details goed zien.

Geluid en muziek zijn in orde.

De uitleg duurt misschien net iets te lang.

Ruud Scheidel

DE FILM vertelt ons het verhaal over de hobby van Koos. Hoe hij gepassioneerd is door de elektronica en het maakt of dat het allemaal heel simpel is.

DE CAMERA maakt goede opnames en toont ons een goede decoupage van het beeldkader. En de mooie effecten

DE MONTAGE is vlot dank zijn de vele afwisseling binnen de scenes een minpuntje is de lengte die onnodig is door de verschillende herhalingen.

DE KLANKBAND is verzorgd en de commentaar is verhelderend

RESUME Een verzorgd filmpje over een niet alledaagse hobby met een goede uitwerking. Iets te veel herhalingen.

Tony Jacobs

De Hobby van Koos is het werken met programmeerbare elektronica. In een vrij kleine ruimte vertelt Koos en laat zien waarmee hij druk is. Bovendien doet hij voor zijn werk hetzelfde zegt hij.

De Arduino is waar het om gaat en als eerste resultaat zien we een mini lichtkrant. Al pratende wijs vertelt Koos wat hij doet of niet lukt soms en praat zich al doende naar het einde. Het woordje HOBBY op een lichtkrant.

De camera, de beeldkwaliteit is uitstekend maar voor mij gezien hebben de twee camera’s geen vergrote inbreng. Beide uitsneden zijn nagenoeg gelijk wat een springerig.

Effect oplevert na de montage. Close-ups zijn marginaal gebruikt. Dat wat we zien legt niet genoeg uit.

Geluid, alleen de stem van Koos die bovenmatig aanwezig is en het lijkt dat wat hij denkt ook uitspreekt. Erg actief

Zo leek het, totdat aan het eind bleek dat het Koos allemaal alleen gemaakt heeft dat is knap maar maakt de film niet beter.

Arie Heerkens


Klokken bouwen

Peter Hendriks

We kijken na een intro met stilstaande beelden naar het vervaardigen van onderdelen voor klokken en het in elkaar zetten van het uurwerk. Zeer verzorgde beelden met goede belichting en veel heldere close-ups.

Bij de muziekkeuze is er rekening mee gehouden, dat zodra de assemblage begint, de muziek daarbij aansluit.

De filmmaker kiest voor geen gesproken woord in de film. Dat is jammer, want niet iedere kijker is zo technisch dat hij of zij meteen begrijpt wat daar aan de draaibank of freesmachine gebeurt.

In de openingstitel wordt aangegeven dat in deze hobby tijd gaat zitten. Een dubbele betekenis. Goed gevonden.

Ruud Scheidel

DE FILM vertelt ons het verhaal van mensen die klokken maken en herstellen.

DE CAMERA staat op de eerste rij en toont ons een mooie decoupage van de scenes in close-ups, half-totalen en totalen. Mooie fotografie dankzij een prachtige hobby.

DE MONTAGE is van de bovenste plank door de juiste dosering van de beelden en de goede opbouw zodat het geheel zeer duidelijk overkomt.

DE KLANKBAND is zeer verzorgd mede door live klanken die de film levend maken.

DE MUZIEK is niet slecht maar is wat monotoon gezien het ritme van de film. Upgrading muziek is misschien een tip, met deze film moet je verder gaan dan deze wedstrijd proficiat.

Tony Jacobs

Klokken bouwen, een hobby waar tijd in gaat zitten zegt de maker. We zijn terecht gekomen in een groep die hulp en instructie krijgt bij het repareren en fabriceren van klokken. Veel onderdelen worden getoond aan het werk gezet en dat doet het allemaal.

Wie, waar en waarom komt niet helemaal uit de verf. Gezien het thema vermoedden we het juiste.

De camera registreert goed en met mooie details en close-ups. De shots zijn goed genomen wat een montage ook ten goede komt. Goed is ook dat diverse shots hun miniverhaaltje tonen.

Geluid wordt minder belangrijk geacht, wat life geluid en muziek voldoen hier ook. De openingsshot is zeer mooi, de aftiteling abrupt zo ook het geluid. Einde beeld samen met einde muziek is aanmerkelijk mooier en sluit beter af.

Arie Heerkens


Mieke Witteveen kunstenares

René van Dijk

Mieke vertelt over haar hobby, het kunst schilderen.

Alle aspecten komen aan bod.

Wisselend zien we Mieke zelf op de praatstoel, Mieke in het veld en Mieke’s producten in beeld.

Iemand interviewt haar. Wie? Even voorstellen in het begin is prettig.

Het antwoord op de eerste vraag duurt 2 minuten, dat is erg lang.

Mieke op de praatstoel zien we in één kader en standpunt. Wat afwisseling zou de film levendiger maken.

In de aftiteling enkele hoofd-/kleine letter fouten. Het spreken is goed verstaanbaar en de muziek is neutraal mooi op de achtergrond.

De film eindigt erg abrupt. Zoek naar een afsluitende, afrondende zin.

Ruud Scheidel

DE FILM hierin vertelt Mieke Witteveen hoe ze aan het schilderen is gekomen en zich verder ontwikkelde via workshops en academie. 60 jaar is Mieke al bezig en dat leverde heel wat schilderijen op.

DE CAMERA spijtig zijn de eerste beelden van de kunstenares onscherp. De opnames van Mieke zijn heel de film door met hetzelfde standpunt gefilmd, een tijdlang kijkt Mieke van de camera weg. Dat verandert gelukkig na een tijd.

DE MONTAGE er is afwisseling gemaakt door de inserts van de schilderijen, door beeld in beeld, niet slecht maar dan mag het beeld niet op de kunstenares zitten.

DE KLANKBAND is goed Mieke vertelt soms wat zoekende en op een aangename manier haar verhaal.

RESUME een goed idee dat iets meer aandacht naar afwerking en opname had mogen gebeuren.

Tony Jacobs

De maker heeft een warm hart voor Mieke. Dat merk je aan de antwoorden en de vertelling waarin Mieke haar schildergeschiedenis vertelt en hoe ze er als hobby nog mee bezig is. Bevlogen en zeer kundig. Mieke is boeiend. Leuk is het einde van de film waarin zij in de lucht schildert.

De camera filmt lang niet altijd scherp. Dat zien we aan het begin maar zo af en toe ook verder in de film en zelfs aan het einde. Kadrering en compositie zijn passend maar jammer is dat een aantal schilderijen uit de hand gefilmd zijn en dat zie je helaas terwijl met monteren er toch een oplossing voor is (gelukkig niet alles de 2e helft wordt beter). De kleuren zijn op uitzonderingen niet vol maar wat grauw en dat bij schilderen! Jammer ook dat stilstaande onderwerpen zoals de tafel met vazen en penselen bijna schommelt. Jammer ook is dat de gehele film lang Mieke in die ene stoel zit en er niet gevarieerd is met de camera. Op de laatste shot na.

Er zijn veel foto’s geplaatst maar ook die zijn niet allemaal goed scherp.

Geluid, voornamelijk haar stem en muziek is prima. Ook bij de stem is de helderheid er net uit.

De makers moeten zich voorhouden dat film, beweging is.

Arie Heerkens


’n Quilt is een deken met een hartslag

Anny Hermans, Monique van Kuijk, Joop Kok, Jan van Loon

In de inleiding (meer dan de helft van de film) vertelt een dame, die op de kijker overkomt als deskundige, over de geschiedenis van de quilt. Maar na een paar minuten blijkt dat de andere dame in beeld ook een hele goede quiltster is. Dan volgen nog meer quiltsters die hun producten tonen en erover vertellen. Heel modern zien we ook, dat ook in deze hobby de computer zijn intrede heeft gedaan. We keren nog even terug naar de begindialoog en dan komt er nog even een dame in beeld, die we niet eerder zagen. Dat is min of meer een stijlbreuk. De aftiteling is wat overdadig en in het tweede deel moeilijk leesbaar, zwarte tekst over gekleurde quilts. De vermelding van de boeken had achterwege kunnen worden gelaten.

Hoewel eigenlijk de hele film wordt vol gepraat zorgt de afwisseling van goede beelden ervoor, dat we dat niet als negatief ervaren. Sommige inserts staan wel erg kort in beeld om ze goed te bekijken.

Het geluid is goed verstaanbaar, maar op enkele plekken wat overstuurd. In een andere scene is het weer veel zachter dan het gemiddelde geluidsniveau.

De muziek is leuk folkloristisch.

Ruud Scheidel

DE FILM vertelt in een historische vorm het ontstaan van de Quilt in verschillende verbruiksvormen in het tweede gedeelten de film komen de hedendaagse quilts in beeld van de vrouwen die dit als hobby uit oefenen en daar heel enthousiast over vertellen.

DE CAMERA registreert het gebeuren met wisselende kaderingen van quilts die getoond worden en niet stilgehouden worden. Daardoor is het camerawerk niet altijd stabiel.

DE MONTAGE geeft het verloop chronologisch weer met close-ups en totalen.

DE MUZIEK Amelie Poulain is goed gekozen maar komt praktisch niet aanbod hij had mogen doorlopen in de achtergrond.

RESUME een interessante film over Quilts gecommentarieerd door een vrouw met kennis van zaken.

Tony Jacobs

Even opgezocht in het woordenboek:

Een quilt is een doorgestikte deken. Hij wordt gemaakt van drie lagen textiel, die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt.

Oorspronkelijk was de quilt bedoeld als deken, om zich te beschermen tegen koude weersinvloeden. De motieven waren eenvoudig.

De makers van deze film zijn erin geslaagd de uitleg aan de kijker duidelijk te maken en ook hoe de quilt bedacht werd en waarom het nu nog bestaat. Er is een Quiltwerkgroep in Berkel-Enschot die zeer actief blijkt te zijn.

De camera registreert en volgt de uitleg die wordt gegeven, met voorbeeld. Is er met meer camera’s gefilmd? Soms is er wat moeite met de kadrering waardoor er halve hoofden ontstaan (tussen de 4 en 5 minuten). De subjectieve camera is niet gebruikt waardoor je over registratie kan blijven oordelen.

Geluid, er wordt veel gepraat dat dreigt naar monotoon te gaan vooral na de eerste helft en muziek heeft men achterwege gelaten. De film heeft hierdoor een en, en, en effect gekregen.

De film laat de hobby, de gedreven hobby verder goed zien en daar gaat het om.

Arie Heerkens


De familie Witteveen

Louis Vromans

Een vertelling over meerdere generaties Witteveen en hun bezigheden.

We zien de verteller veel in beeld, maar er zijn toch ook veel inserts, die goed aansluiten bij het verhaal.

De verteller kijkt niet in de camera. Dat komt wat onprettig over.

Hij figureert steeds in dezelfde beelduitsnede vanuit hetzelfde camerastandpunt.

Wisselingen zouden de film levendiger kunnen maken.

Helaas is het ook geen levendige vertelling, het lijkt meer op een oplezing.

Als alternatief had een voice over gebruikt kunnen worden.

Datzelfde saaie patroon komt ook weer terug in de muziek. Steeds dezelfde melodie gaat irriteren.

Het mooie in deze films zit in de inhoud van de inserts.

Maar de beweging in de stilstaande beelden is steeds dezelfde, een stukje uitzoomen. Dat kan ook levendiger.

Kortom, een mooi document voor de familie Witteveen, maar om de kijker geboeid te laten kijken is nog filmische aanpassing nodig.

We raden dat het uitzoeken van de familiegeschiedenis de hobby van de heer Witteveen is. Maar voor dit mottofestival had dat nog wat duidelijker naar voren mogen worden gebracht.

Ruud Scheidel

DE FILM vertelt het verhaal van de familie Witteveen met terug kijk tot 1712 tot 2010 waar neer een nieuw boek uitkomt. Een zeer interessante film die naargelang de film vordert belletjes laat rinkelen zoals kleding WE en Witteveen die inmiddels door de postorderbedrijven is weggecijferd.
DE CAMERA geeft van de spreker steeds hetzelfde beeld en het jammere is dat de spreker van de camera weg kijkt, allen het allerlaatste beeld spreekt hij naar de kijker en dat was in dit geval het goede beeld geweest. De inkleding van de foto’s en illustratiemateriaal is in orde.

DE MONTAGE is goed maar niet bijzonder daar we steeds met hetzelfde beeld zitten.

DE MUZIEK is in orde en is in de bewust in de achtergrond gehouden en die toch een meerwaarde geeft aan het geheel.

DE COMMENTAAR inhoud is voortreffelijk en de spreker weet waarover hij praat zonder één enkel aarzeling een pluim.

RESUME een interessante film ondanks de vele data bleef de film boeien vanwege de inhoud en de vertelwijze enkel spijtig dat hij wegkijkt alsof hij de kijker niet wil zien.

Tony Jacobs

Kees Witteveen, een krachtige 88-ger die vertelt over de stamboom van zijn familie een oud Fries geslacht. Zijn hobby is dus genealogie.

De camera heeft 1 standpunt en daarin vertelt Kees zijn familiegeschiedenis. Kees lijkt een goede verteller en waarschijnlijk is die dat ook maar nu leest hij alles op vanaf iets naast de camera en dat was een hele lap tekst.

Het geluid is prima, Kees is goed verstaanbaar en heeft een goede vertelstijl.

Arie Heerkens


Mijn drogisterijmuseumpje

Babs Oudenhuizen

Een leuk filmpje over een bewaard gebleven oude drogisterij in een woonwijk in Breda.

De eigenaresse in ruste Margot vertelt het verhaal over bijzondere inventarisstukken en de opvallende producten die werden verkocht.

Door afwisseling van beelduitsneden en camerastandpunten is een vlotte montage ontstaan.

Margot noemt haar drogisterijmuseumpje weliswaar een soort hobby, maar actief verzamelen en onderhouden, anders dan afstoffen, is eigenlijk niet aan de orde.

De belichting van de rustige opnamen is goed.

Wel jammer, dat we de cameravrouw af en toe in de spiegeling zien.

Wat ook node gemist wordt zijn foto’s van de oude drogisterij. Het beeldarchief van Breda heeft een paar hele mooie op Internet.

Er is geen achtergrondmuziek. Die wordt ook niet gemist behalve aan het begin, waar het had kunnen worden geplaatst ter vervanging van het straatgeruis.

Wat bedoelt de maakster met de lichtflitsen in het openingsbeeld. Is er een relatie met de drogisterij?

Ruud Scheidel

DE FILM een kort maar informatief filmpje over een oude drogisterij in Breda. Met een enthousiaste mevrouw die met overgave vertelt hoe het allemaal was en waarvoor sommige rare spulletjes diende. Een goed idee.

DE CAMERA het is opgenomen met twee camera’s die zorgen voor beeldwisseling maar de kaders schillen onderling te weinig waardoor er nog springers ontstaan. Toch krijgen we een goed overzicht van wat de vrouw toont. Als je het niet goed in beeld krijgt moet je het eens overlaten doen.

DE MONTAGE het idee van de deur te openen bij het begin en het sluiten was goed echter bij het begin is het te kort gesneden.

DE KLANKBAND de mevrouw legt het goed uit en is goed verstaanbaar. In de film is gekozen voor geen achtergrondmuziek dat is niet verkeerd maar had toch een meerwaarde geweest.

RESUME in dit filmpje heeft de kijker het voorrecht vanuit zijn stoel binnen te kijken in een huis te Breda met een verhaal.

Tony Jacobs

Margot de Keizer, een dame die de 80 is gepasseerd heeft als hobby de drogisterij die van haar en eerder van haar vader en moeder was in stand te houden maar nu als een klein museum waarin de spullen van vroeger nog bewaard zijn. Margot vertelt hoe dat  ging en wat er te zien is.

De camera registreert Margot die aan de vragensteller vertelt van het wanneer en waarom en laat artikelen uit het verleden zien. Daarom, aan de vragensteller, is de kijkrichting veelal naar opzij van de camera. Een keer stond de vragensteller achter de cameraman en dat zag er beter uit. Kleine verplaatsingen van de camera veroorzaakt springers. De close-ups zijn niet vergeten. Maar zodra het glaswerk een uitleg krijgt wordt het een opsomming zonder detail.

 Het geluid. De beginshots laten te hard straatgeluid horen en ook aan het eind. De stem van Margot klinkt wat donker, een beetje bijschaven zou goed zijn.

Wat meer fantasie bij de opnamen zou een beter resultaat opleveren. De film is niet statisch maar de camerastandpunten zijn niet altijd goed gekozen.

Arie Heerkens


Ik heb een hobby

Sjef van den Boom

Een kijkje op de modelspoorbaanzolder van Jaap.

Jaap geeft uitleg over analoge en digitale banen.

De belichting van Jaap zelf had beter gekund, met een invullampje.

De beelden hadden ook wat rustiger kunnen zijn door (meer) van het statief gebruik te maken, vooral als er ingezoomd is.

Er worden veel close-ups gemaakt, dat moet ook bij dit onderwerp.

De teksten van Jaap en van de interviewer zijn goed te verstaan.

Jammer dat de interviewer zichzelf niet even in beeld voorstelt.

Samenvattend: een, zeker voor geïnteresseerden, interessant verhaal over een verslavende hobby.

Op filmtechnisch vlak is de film wat zwak. Met een beeldstabilisator is wellicht nog veel te verbeteren.

Ruud Scheidel

DE FILM we zien een gepassioneerd verzamelaar van treintjes compleet met treinbestuurdersjas. De film geeft een goed beeld van de passie en de verschillen tussen analoog en digitale besturing van de treintjes. _

DE CAMERA volgt de treintjes perfect en we zien alles duidelijk zoals de man vertelt in beeld.

DE MONTAGE er is een goede afwisseling tussen de man en de treintjes ook in verhouding met het beeldkader.

DE KLANKBAND de stem is goed verstaanbaar. Een streepje muziek in de achtergrond had een meerwaarde geweest.

RESUME een interessant filmpje over een man en zijn passie voor treintjes.

Tony Jacobs

Na de deurbel verschijnt de hobbyist. We gaan naar boven alwaar de man een minispoor heeft aangelegd. Jarenlang is het zijn geliefde bezigheid en na het overlijden van zijn echtgenote heeft hij de draad opgepakt en houdt zich ook met nieuwere, digitale, technieken bezig. Een locomotief als wekker luidt het verhaal uit met de vraag of hij ook zo’n wekker onder de dekens heeft.

De camera heeft wat moeite met het volgen van het proces. De man aan de voordeur is onscherp en aan het begin staat de voordeur scheef maar eenmaal bovengekomen worden er veel gevarieerde shots gemaakt, helaas niet allemaal zo stabiel. Ook posters en afbeeldingen zijn uit de hand gefilmd, de stabiliteit is niet in orde. Helaas zijn er diverse springers aanwezig en ook de laatste shot is onscherp.

Het geluid is matig en er is geen muziek toegevoegd. De geplaatste voice over is grappig.

Arie Heerkens


Die goeie oude radio

John Goossens, Joop Kok, Hans Vugts, Jan Schellekens

Een zeer informatieve film over het verzamelen van oude radio’s en pick-ups, waarbij ook het nostalgische geluid niet ontbreekt. Het is precies wat de titel zegt. Aan de hand van vragen van de bezoeker geeft de eigenaar korte duidelijke toelichtingen.

Een van de camera’s op het tuinterras heeft een onstabiel belichtingsverloop. Dat is te vermijden door de camera op handmatig in te stellen. In deze scene is het spel wat kunstmatig.

Als de radio’s in beeld komen, wordt dat wel spontaner.

Na 5 minuten loopt de kwaliteit van het geluid wat terug, het gaat hol klinken.

Er zit slechts één ondertitel in de film: “Overzicht” Dat is een beetje een stijlbreuk en de tekst lijkt overbodig.

Samenvattend, een interessant onderwerp en goed, maar luchtig in beeld gebracht.

Uiteraard is de muziek passend.

Ruud Scheidel

DE FILM neemt ons mee voor een bezoek aan een radioverzamelaar. Wat een verzameling daar is jaren aan gewerkt en praktisch alles functioneert nog en wat een klank komt daaruit.

DE CAMERA laat ons meegenieten met close-ups details totalen en half-totalen. Van de personen en voorwerpen.

DE MONTAGE is vlot en loopt als een trein door de afwisseling van beeld en kadering.

DE MUZIEK stak af en toe zijn licht op naar het einde toe gaf Pat Boone er de goede sfeer van weleer in.

DE KLANKBAND de commentaar en de gesprekken waren over het algemeen op een paar uitzonderingen goed verstaanbaar.

RESUME een mooi document van een man en zijn hobby.

Tony Jacobs

Het bezoek aan een echte hobbyist. Een man die oude radio’s en pick ups verzamelt, ze repareerde en restaureerde. Hij wordt bezocht door een bekende die komt om de verzameling te zien. De beloofde koffie blijft uit maar de man, enigszins gehandicapt door een beroerte, leidt zijn gast over en door zijn zolderetage en toont hem allerlei antieke modellen. Een hele collectie die duidt op een echte hobbyist. De film eindigt met het afscheid.

De camera is registrerend, d.w.z. dat er alleen maar een objectieve camera is gebruikt, dus dat wat de cameraman ziet. Zelden dat wat de man ziet dus. De betrokkenheid van de kijker wordt niet echt groot hierdoor. In de serre ontstaan wat kleurverandering.

Geluid is voornamelijk life geluid met wat toegevoegde muziek die past bij het filmmateriaal. De kwaliteit van het geluid van de stem is matig en veelal onverstaanbaar, vooral het geluid in de serre.

Enige regie ontbreekt en dat zou de film aanzienlijk kunnen verbeteren en de handelingen kunnen regisseren.

Het assortiment oude radioapparatuur is indrukwekkend.

Arie Heerkens


Zijn hobby

Gerard van der Heijden

De hobby van Jan Bosma is handboogschieten.

Jan vertelt erover en de beelden geven de toelichting.

Ongecompliceerd in beeld gebracht met veel afwisselingen van kader en standpunt. Maar helaas niet bij het interview.

Indrukwekkende slotscène.

Eigenlijk weet je binnen 5 minuten alles. Dat is knap werk van de filmer.

Het spel is goed, want Jan is gewoon zichzelf en de overige schutters besteden terecht geen aandacht aan de camera.

Ruud Scheidel

DE FILM een zeer verzorgde en interessante film over de hobby van het boogschieten.

DE CAMERA dit is mooi camerawerk en goed duidelijk in beeld gebracht waarover het gaat en verbeeld wat de man zegt.

DE MONTAGE is uitstekend van ritme en heeft een juiste dosering van timing.

DE KLANKBAND de stem en commentaar is goed en vertelt wat we moeten weten bij het zien van de verschillende doelschijven en de verschillende manieren van boogschieten.

DE MUZIEK is goed en hedendaags.

RESUME de film is zoals hij bedoeld is de passie en de hobby van een man zoals deze, naar voor te brengen en daar ben je 100% in geslaagd.

Tony Jacobs

Wanneer handboogschieten al jarenlang je hobby is kan je er veel over vertellen. De man vertelt dat hij vanaf zijn 11e de hobby al beoefent. Zijn motivatie wordt goed verteld. De verschillende afstanden en daarbij behorende technieken worden door hem verteld. Zo ook wat de roos betreft het aantal punten wat daarop te verdienen is.

De camera doet goed werk. Goede beelden die in de montage het werk complementeren. Jammer is dat het gehele verknipte interview vanuit 1 locatie en 1 standpunt is genomen. De opnamen van de sport zelf geeft een goede indruk maar echte close-ups ontbreken nagenoeg.

De montage mixt life-opnamen met interview, de begintitel is fraai en aan het eind met al die pijlen in de roos is goed bedacht.

Het geluid is voornamelijk de gesproken tekst met aan het begin en einde een achtergrondmuziek. De tekst klinkt ruimtelijk

Arie Heerkens


Magic of Art

Harry Zwanenberg

Een fotografenechtpaar maakt hobbymatig foto’s met oude analoge fototoestellen, waarvan ze er ook honderden hebben verzameld. Topstuk is een platencamera van rond 1900.

Ontwikkelen en afdrukken doen ze ook zelf op de traditionele wijze. De interviewer ziet hun aan het werk en bekijkt de camera’s en de gemaakte fotoseries. De fotograaf geeft toelichting.

De beelden zijn uitstekend en goed gemonteerd. Het geluid is ook prima verzorgd.

De film is wel wat plotseling afgelopen.

De titel sluit niet echt aan op de film. Iets in de trant van ‘’Het wonder van de fotografie’’ zou beter hebben gepast.

Ruud Scheidel

DE FILM brengt ons bij een man en vrouw in een fotoatelier waar eerst geëxperimenteerd werd met een oude camera. En waar men na een tijd zeer mooie foto’s maakte op een ambachtelijke wijze en uitgroeide tot een reeks foto’s van de inwoners op een speciale wijze.

DE CAMERA laat zien hoe het allemaal gebeurt een beetje onwennig en dat had waarschijnlijk te maken met weinig plaats.

DE MONTAGE is wat de chronologie betreft een beetje door elkaar gegooid.

DE KLANKBAND in het begin van de film krijgen we commentaar op de beelden van de vertellende man wat storend over kwam gelukkig vertelde de commentator wat de man vertelde.

RESUME een leuk om te zien waar mensen mee bezig zijn om het ambachtelijke van vroeger te herwaarderen.

Tony Jacobs

De maker bezoekt een fotografenkoppel, twee mensen die nog met hart en ziel gekluisterd zijn aan het analoge tijdperk. De oude ofwel oud ambachtelijke manier van werken wordt als hobby gedaan. Het speurwerk naar oude camera’s, restaureren en gebruiken hiervan en soms nog met de glasplaat. De man vertelt er enthousiast over. Vooral de technische camera krijgt de aandacht. Verder worden de technieken samen met ontwikkelen, stoppen en fixeren voorafgegaan aan het belichten van licht gevoelig (foto)papier. De techniek wordt goed uitgelegd.

De camera wordt gevarieerd gebruik, de diverse uitsneden maar ook de combinatie van ob- en subjectieve camera is gebruikt. Ondanks dat er handmatig is gefilmd blijft de film rustig.

Het geluid is lifegeluid en de stemmen zijn goed verstaanbaar.

De montage is goed en levendig genoeg en dankzij de goede opnamen in goede staat.

Arie Heerkens


Hobby

Rien van der List

De hobby van Rien is accordeon spelen. Hij doet dat al heel lang en laat zijn optredens de revue passeren. Zelf vertelt hij het verhaal erbij.

De film bestaat uit oude beelden van sterk wisselende kwaliteit. De afgebeelde foto’s staan helaas niet allemaal in de juiste beeldverhoudingen.

Het geluid is over het algemeen wel goed en natuurlijk is de muziek passend. Maar helaas staat het niet bij alle scenes over beide geluidskanalen.

Waar Rien het heeft over een afscheid van zijn carrière mag je verwachten dat de film is afgelopen. Maar er was nog beeld, dat Rien ons niet wilde onthouden.

Het leidt tot een echt passend slot: wie gaat er voor mijn accordeon zorgen??

Samenvattend: Qua inhoud een interessant verhaal, dat goed wordt verteld. Helaas door de mindere kwaliteit van montage wat onder de maat.

Ruud Scheidel

DE FILM vertelt het verhaal van een hobby die op 7-jarige leeftijd begon met een accordeon tot op heden. Een overzicht van gans zijn carrière die een successtory is geworden.

DE CAMRERA registreert het verhaal door de jaren heen en geeft een goed tijdsbeeld en opbouw van zijn carrière.

DE MONTAGE is opbouwend en geeft ons een duidelijk beeld van het kunnen van Rien als accordeonist

DE KLANKBAND is goed verzorgd

RESUME een man die leeft voor zijn hobby en deze wil verder delen met de jeugd.

Tony Jacobs

Muzikant met een accordeon. Rien houdt van dit apparaat en dat kan je merken. We zien zijn geschiedenis met huldigingen en jubilea. Zelfs aan het eind is er geen echt eind te maken wan Rien komt terug.

Het verhaal wordt verteld d.m.v. foto’s, oude films en zelfs een interview op de radio.

De registratie is te eenvoudig, veel foto’s met een verkeerde kadrering. Oud filmmateriaal niet helemaal goed maar ja dat was toen niet mogelijk. De optredens zijn veelal goed weergegeven.

Het geluid bestaat uit diverse onderdelen, livemuziek, life geluid, de voice over. Toch zijn er muzikale momenten die je langer zou willen horen.

Een hele mooie herinnering naar het einde van een muziekcarrière waar een Tia een handje heeft meegeholpen.

Arie Heerkens


Creatief met 3 D

Riet Rens

Een dame laat ons kennismaken met haar hobby: 3D kaarten maken.

We zien haar niet alleen op haar werkkamer, maar ook op andere met de hobby verbonden plekken, wat de film levendig maakt. We zien wat close-ups als insert. Maar dat kunnen in een film als deze nooit genoeg zijn. Hetzelfde geldt voor mogelijk meerdere camerastandpunten in de werkkamer.

De afsluiting is zeer verzorgd.

De gesproken tekst is goed verstaanbaar.

Een vleugje muziek hier en daar zou leuk geweest zijn.

De decoupage van de beginscène bij de brievenbus kan iets beter.

Ruud Scheidel

DE FILM geeft een goed idee wat 3d kaarten maken is door een vrouw die daar haar hobby van gemaakt heeft.

DE CAMERA geeft scherpe beelden maar spijtig genoeg geeft op het moment van de fijnafwerking wat een afstandelijk beeld een geen close-up zodat we niet echt het detail zien wat een gemiste kans is.

DE MONTAGE is goed en geeft het verloop van de handeling goed weer.

DE KLANKBAND is ook in orde de dame is goed verstaanbaar en vertelt ons wat we moeten weten over de 3d Kaarten.

DE MUZIEK een streepje muziek in de achtergrond had een meerwaarde gehad.

 RESUME een aangenaam filmpje over een niet alledaagse hobby

Tony Jacobs

Wies Thielen vertelt voor de camera hoe zij kaarten (wenskaarten) maakt die driedimensionaal genoemd kunnen worden.

Wies vertelt uitvoerig en de camera volgt op juiste manier. Veel variatie van shots en ook ob- en subjectief. De kadrering is juist.

De achtergrondinformatie is ruim

Het geluid is prima en dus is Wies goed te verstaan en de uitleg duidelijk. Het is daarom des te meer jammer dat in het begin, wanneer Wies zichzelf introduceert er een hik met geluidshik te horen is.

Montage is uitstekend verzorgd en maakt het kijken aangenaam. Soms wat abrupte eindigende shots zoals op ¾ in de winkel. Een mooi einde aan het geheel.

Verder een film zoals het hoort.

Arie Heerkens


Hobby

Hans Vugts

De filmmaker zet ons eerst even op het verkeerde been, tekenen is toch de hobby van de geportretteerde?

Maar het blijkt het merk van zijn camper te zijn. Een leuke twist.

Wind en regen zijn echte stoorzenders in deze film.

De wind in het openingsshot kan uitgefilterd worden, maar wat de regen betreft had beter een ander opnamemoment kunnen worden gekozen. Of is dit de “muziek’’ van de film??

De beelden zijn scherp en goed belicht. Ook is er vlot gemonteerd.

Ruud Scheidel

DE FILM Kort maar direct dit is hem dan.

DE CAMERA laat zien wat er gebeurt de man tekent in close up en verder is alles in totaal. We zien ook niet mooie bed.

Spijtig ik kan hier verder niets opzeggen.

Tony Jacobs

Tekenende man krijgt bezoek van de buurvrouw om diens hobby te bekijken, ja, maar niet het tekenen.

De camera heeft wat moeite met de planning (als die er was) Wat moeilijke positie van de man en ook nog eens een foute kadrering in de kamer en in de camper is jammer van deze eenvoudige film.

Het geluid is goed en redelijk verstaanbaar

De film loopt met een sissertje af, het wegrijden van de camper.

Arie Heerkens


Mijn hobby

Rika Houthuijsen

Na een goede inleiding, die spanning en verwachting oproept, maken we kennis met iemand die een speciale training als zijn hobby beschouwt. In de film wordt helder getoond, mede door vele ter zake doende close-ups, hoe deze hobby in elkaar zit.

De hobbyist zorgt daarbij ook voor duidelijke uitleg.

De kwaliteit van de beelden is uitstekend.

De afsluiting is echt een goede afronding.

Muziek aan begin en einde is passend.

Ruud Scheidel

DE FILM filmisch voortreffelijk gemaakt in al zijn aspecten. Hobbyfilm? Komt eerder over als reclamefilmpje voor……

DE CAMERA maakt gebruik van details, en mooie kaderingen bijzonder goed camerawerk.

DE MONTAGE dit is door de decoupage van de scenes een montage zoals hij moet zijn. Eindelijk een film waarin gesneden is in een scene. Doorgaans zien we enkel scenes aan scene geplakt dit is een voorbeeld hoe het moet een verdiende pluim.

BELICHTING ook hiervoor een attentie.

DE MUZIEK is ook van hetzelfde hout gesneden en volgt het ritme in een hedendaags tintje.

DE KLANKBAND het geluid is goed opgenomen, en de stem is goed verstaanbaar.

RESUME dit is een film van de bovenste plank en een voorbeeld voor velen die hier nog wat bij kunnen leren. Één minpuntje is de lengte van de uiteindelijke oefeningen hier verliest de film zijn ritme en valt wat stil.

Tony Jacobs

Man, Peter Harskamp, legt een vernieuwing binnen de indoorsport uit. Binnen kortere tijd dan op de gewone manier en met Pepp.fit verkrijg je hetzelfde resultaat. Voor drukke mensen dus. Een speciaal pak met een accu moet worden aangetrokken en spiergroepen krijgen meer te verduren. Aldus worden onder begeleiding de oefeningen gedaan en aan het einde vertelt Peter wat het met hem gedaan heeft.

De camera registreert uitstekend, het gaat tenslotte om uitleg en die wordt goed vastgelegd en met voldoende uitsneden en standpunten.

Het geluid bestaat uit een voice over en de instructeur en Peter die het nodige van hun kant vertellen. Het hoe en waarom. De muziek die gericht is toegepast is lekker pittig en past geheel bij dit onderwerp.

Aan het eind is het duidelijk en daar gaat het om.

Arie Heerkens


Betty’s hobby

Ad Smits

Betty maakt mooie kerststukjes en geeft workshops om anderen de technieken te leren.

In vraag en antwoord vertelt ze, wat haar in deze hobby motiveert.

Een enkele anekdote zorgt voor de vermakelijke kant van de bezigheden.

De vele mooie close-ups maken de visuele kant van de film.

Het geluid, zowel spraak als muziek, zijn uitstekend in orde.

Als je van bloemschikken houdt, prikkelt deze film je om ermee te gaan beginnen.

En dat moet zo’n film toch bereiken, is het niet?

Ruud Scheidel

DE FILM een mooie reportage over het bloemschikken als hobby.

DE CAMERA maakt mooie fotografische beelden en geeft ook de details van de bloemstukken weer.

DE MONTAGE heeft een goed ritme en een goede afwisseling van beelden daardoor boeit deze film je krijgt telkens wat anders te zien.

DE KLANKBAND de stem van Betty is goed verstaanbaar maar de stem van de interviewer is wat weg gedrukt.

DE MUZIEK in het begin is goed gekozen.

RESUME een filmpje dat het thema Hobby 100% benaderd met mooi camera werk aangenaam om naar te kijken

Tony Jacobs

Betty houdt van bloemschikken en geeft graag uitleg via workshops.

De camera is creatief met mooie uitsneden. Betty vertelt waarom haar passie er is en komt regelmatig vertellend in beeld.

Geluid is een mix van gesproken woord en als dat aan de orde is het ook goed verstaanbaar maar er zijn te veel mensen die door elkaar praten en dan is de verstaanbaarheid minder.

De vrouw die de vragen stelt heeft een ietwat schorre en donkere stem. Hadden de vragen beter niet erin gemonteerd moeten worden? Alleen de antwoorden?

Op de achtergrond is muziek die heel zwakjes gehoord wordt, het lijkt de radio wel maar is het dat en had het niet beter weggelaten moeten worden? Aan het einde is de muziek abrupt geëindigd. Bovendien is het niet mooier dat einde filmbeelden en muziek samengaan?

Arie Heerkens